Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ud i naturen med elektronisk hjælp

Foråret er over os. Så nu skal vi vist vinke farvel til skærmen for en stund og komme ud i det fri. Eller også skal vi bare lade pc’en og mobilen hjælpe os til helt nye oplevelser ….

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Solen er højt på himmelen og er begyndt at varme igen. Måske skulle man for en stund forlade sin vante plads foran skærmen og få frisk luft i håret. Men der må jo også gerne ske noget nyt, så man ikke tramper ad de sædvanlige stier.

Nettet kan inspirere til masser af nye oplevelser, som vi viser her. Så lad være med at droppe den elektroniske hjælp helt.

Find de lokale hits
Med udvalgte hjemmesider og apps kan du komme til at se Danmark fra helt nye sider og måske endda komme så tilpas meget i form, at du med selvtillid kan lægge din vinterblege krop ud på strandsandet, når vi forhåbentlig i slutningen af maj får de første sommerdage.

En af de bedste apps til smart-phones for naturinteresserede er udviklet af Naturstyrelsen. Den har to navne, Ud i naturen (Windows) og Naturspot (iPhone). Her kan du søge efter lokale seværdigheder, men også friluftsovernatning, arrangementer, fiskesteder og huse, hvor man kan spise sin madpakke. Desuden anviser appen gode løbe- og traveruter. Den udnytter gps’en i din smartphone og finder hitsene i det nærmeste nabolag. Denne app er et must på mobilen.

Også Danmarks Naturfredningsforenings app Naturguiden er spændende. Her oplyses om de fredede områder i landskabet: Naturkatapulten, som giver forslag til oplevelser i naturen og Naturhelten, der viser, hvordan du passer på naturen.

Kig også på Googles Naturbasen. Med den kan du finde ud af, hvilke dyr, svampe og planter der befinder sig lige der, hvor du og din familie opholder jer, og du kan udnytte appen til at identificere alle de måske velkendte, men ellers navnløse ting, du finder i naturen.

En af de klassiske vandreruter er den jyske Hærvej. Visit Denmarks hjemmesider har andre ruteplaner for de udholdende. En af de klassiske vandreruter er den jyske Hærvej. Visit Denmarks hjemmesider har andre ruteplaner for de udholdende.Her smider du kiloene
Hvis du ikke har lyst til at gå på opdagelse i skovbunden, men foretrækker at være i bevægelse – eller ligefrem smide nogle kilo – kan du også få onlineinspiration. De danske turistorganisationer har en fremragende oversigt over større, samlede vandreruter overalt i landet.

Læs for eksempel om Sjællandsleden eller den gamle Hærvej ned gennem Jylland. På Visit Denmarks hjemmeside får du historier – både sande og fantasifulde – om ruten, og du kan læse om begivenheder, overnatningsmuligheder og spisesteder.

Hidsige naturruter
Skal der yderligere fart på, må du op på cyklen og teste de mere eller mindre hidsige naturruter, Danmark byder på i rigt mål.
Vores knudrede skovterræn er mange steder tilpas udfordrende til, at det er sjovt nok at cykle i det, og at hele familien samtidig kan være med.

Dan dig først et overblik over mulighederne på Dansk Turisme-fremmes hjemmeside, og gå derefter ind på Naturstyrelsens oversigt over 10 tilrettelagte mountainbike-router spredt ud over det danske skovlandskab. Endnu flere udfordrende cykelruter til mountainbikes finder du på Singletracks hjemmeside. Og så er det vist bare med at komme afsted.

Danmark er plastret til med udfordrende cykelruter. Singletrack giver et stort overblik over spor, som er egnet til mountainbikes, forkortet MTB. Danmark er plastret til med udfordrende cykelruter. Singletrack giver et stort overblik over spor, som er egnet til mountainbikes, forkortet MTB.

Her får du inspiration
Apps:
//     Ud i Naturen (Windows), Naturspot (iOS)
//     Naturguiden (iOS, Android)
//     Naturbasen (iOS, Android)

Websider:
//     VisitDenmarks ruter: visitdenmark.dk/da/danmark/aktiviteter/klassiske-vandreruter-i-danmark
//     10 mountainbike-ruter: naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/mountainbike/#{%22x%22:671157}
//     Flere gode mountainbike-spor: singletrack.dk/mtb-sager/mtb-spor-i-danmark