Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Beskyt din smartphone mod ransomware

Inficerede SMS’er og e-mails kan låse din smartphone, så du kan risikere at miste al indhold. IT-Sikkerhedsekspert kommer her med fire gode råd til at beskytte sig mod ransomware-angreb.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har hørt om ransomware længe, men nu er det ikke alene computeren, der er i fare. Smartphones er de it-kriminelles nye mål.

Sådan lyder det fra Intel Security i deres Mobile Threat Report fra 2016.

Ransomware rettet mod smartphones spredes ofte via SMS’er eller e-mails, der indeholder inficerede links, filer eller bilag. En anden trussel er falske applikationer, der i sidste ende kan låse din smartphone.

”Det kan koste dig dyrt at miste dyrebare billeder, din musiksamling eller andre filer, du vil miste for evigt, hvis ikke du beskytter dig mod den her type af it-angreb,” siger IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com

Janus R. Nielsen kommer her med fire gode råd til at beskytte sig mod ransomware-angreb:

Tag backup

Den bedste beskyttelse mod ransomware-angreb er, at du altid har en frisk backup af dine billeder, kontakter, musik og al den data, du ikke vil miste. Når først it-kriminelle har låst eller krypteret data fra din smartphone eller computer, er der ofte ingen vej tilbage end at betale den løsesum, der forlanges. Der er dog ingen garanti for, at dine data bliver frigivet, selvom du betaler. Det er derfor, det er så vigtigt at tage en backup løbende, så dine data kan gendannes efter et it-angreb.

Undgå falske applikationer

Falske applikationer ligner ofte velkendte, populære applikationer, og det kan derfor være svært at gennemskue, om en app er falsk eller ej. Mange falske applikationer kan indeholde malware og er en af de store grunde til ransomware. Hold dig derfor til de officielle app-butikker som App Store og Google Play. Et tip er at tjekke andre brugeres anmeldelser af appen, og at undgå apps uden anmeldelser. Endnu en fare ved de falske apps er, at de sender data tilbage til bagmændene, som dermed kan få adgang til personfølsomme data.

Vær kritisk

Ransomware angriber smartphonen ved at brugeren klikker på en SMS, et link eller en fil, der er inficeret. Det sker ofte gennem phishing e-mails, der ser så ægte ud, at de kan være svære at gennemskue. Klik aldrig på et link, før du har undersøgt det nærmere. Modtager du en mail eller en SMS, der virker mistænkelig, som er fra banken eller din ven – så ring til vedkommende for at høre om de har sendt dig en mail/SMS, inden du trykker på noget. Tjek også altid afsenderadressen, hvis det er en mail, der drejer sig om. Selvom den virker bekendt, så tjek efter en ekstra gang. De it-kriminelle kan snyde dig ved at sætte et ekstra bogstav ind i afsenderadressen, så du ikke tænker over, at det kan være fup.

Beskyt din smartphone

Mange bruger både sin smartphone til private og arbejdsrelaterede data, som helst ikke skal havne i hænderne på de forkerte. Hvis ikke allerede du har et antivirus-program på din mobil, er det vigtigt at skaffe det, så dine private billeder og vigtige passwords forbliver private. Sørg også for at opdatere apps og selve operativsystemet løbende.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere