Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Farlig vane: Hver syvende sover med mobilen i sengen

Forsikringsselskab advarer mod de farlige situationer, der kan opstå når du sover med mobilen i sengen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Heller ikke når vi sover, viger danskerne fra mobiltelefonen. En ny undersøgelse viser, at 7 ud af 10 altid har telefonen med i soveværelset om natten. Hele 86 pct. har det altid eller nogle gange. Og det er ikke kun på natbordet, mobiltelefonen ligger fremme.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget af Opeepl for If Skadeforsikring, sover hver 7. dansker over 18 år hver nat med telefonen i deres seng. Det kan indebære en stor risiko, eftersom batteriet kan blive overophedet og bryde i brand.

Det er en udvikling man ifølge If bør passe på, og forsikringsselskabet ønsker at gøre opmærksom på risikoen ved at lade mobilen op i sengen, mens man sover.

"En overophedet mobiltelefon eller gnist kan sætte ild til håret eller til letantændelige materialer som lagen eller gardiner i soveværelset, hvor der er risiko for at en brand breder sig og situationen blive livsfarlig, siger Birgitte Ringbæk, presseansvarlig hos If.

Det er både de 18-29 årige og ældre på 60-80 år, som trækker gennemsnittet op på næsten 15 pct. som svarer, at de ”altid” har mobilen liggende i sengen. Medtages svargruppen der ”nogle gange”’ sover med mobilen i sengen, er det hos 18-29 årige hele 53 pct.

If har eksempler på mobiltelefoner fra forskellige producenter, der er blevet overophedet og brudt i brand under opladning.

"Vi får ind imellem anmeldelser om mobiltelefoner, hvor batteriet er brudt i brand under opladning. Det er både sket i biler og i hjemmet. Heldigvis er ingen af vores kunder kommet alvorlig til skade ved disse episoder, men man bliver nødt til at forholde sig til, at det er situationer, som kan udvikle sig meget alvorligt", siger Birgitte Ringbæk.

I Danmark har de berørte If-kunder samstemmende fortalt, at det kun var, fordi de var i nærheden, at det ikke gik helt galt. I søsterselskabet i Sverige oplevede en kunde, at hendes lejlighed udbrændte, da en iPod gik i brand under opladning.

Har erstattet vækkeuret

70 pct. af danskerne bruger dagligt mobilen som vækkeur. Blandt de 18-45 årige er det hele 85 pct. Kun 7 pct. af alle aldersgrupper bruger ikke telefonen som vækkeur.

"Det er blevet så udbredt at bruge mobilen som vækkeur, at der nok ikke sker et comeback for det traditionelle vækkeur. Vores anbefaling er, at man forsøger at ændre på sine oplader-vaner og får ladt telefonen op i aftenens løb, så den kan ligge uden tilsluttet opladerkabel, når man sover, på et ikke-brandbart underlag".

Råd til opladning af mobilen

Gør det til en vane at lade mobilen op under opsyn om aftenen, så den kan ligge uden oplader om natten. Er det nødvendigt at oplade i løbet af natten, så:
• Tænk over, hvilket underlag du ligger telefonen på under opladning. Telefonen kan udvikle enorm varme, som kan antænde materialer i nærheden. Den bør ligge på ikke-brandbart underlag.
• Husk røgalarm i det rum, hvor telefonen oplades. Generelt bør mobiler ikke oplades i soveværelset, da der også kan udvikles giftige gasser, hvis den skulle bryde i brand.
• Brug helst originale opladere. Skal der bruges ekstra ladere, så køb hos en anerkendt forhandler.
• Husk også at tjekke børnenes opladere for eventuelle defekter. Især hvis laderne altid sidder i stikket på børneværelset.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering