Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Opret brugervenlige gendannelsesmedier

Hvad skal du gøre, hvis Windows ikke kan boote, eller du af andre årsager er lukket ude af dit system? Indbyggede gendannelsesværktøjer er afgjort nyttige, men de er ikke blandt de mest brugervenlige. Microsoft har udviklet et specielt “forudinstallationsmiljø” ved navn Windows PE, der giver adgang til en begrænset udgave af Windows, som man kan starte fra en bootbar dvd eller et USB-flashdrev.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er simpelt, men det har en velkendt, brugervenlig grafisk grænseflade, som giver adgang til systemet, også når det ikke vil boote. Det kan være kompliceret at oprette dette gendannelsesmedie manuelt, men AOMEI PE Builder 2.0 forenkler ikke blot denne proces, det gør det også muligt for dig at lave dine egne specielle gendannelsesdiske med de værktøjer til datagendannelse, som du kender og har tillid til. Programmet gendanner en tidligere backup, udforsker problemer online og gennemfører visse reparationer, som kan få din skrantende pc på fode igen.

I denne guide viser vi, hvordan du bruger dit eget gendannelsesmedie med PE Builder, der nu kører på alle Windows-varianter fra Windows XP til den seneste Windows 10. Men lad os nu komme i gang, mens din pc stadig kører korrekt.

1 Download og installer

Gå over til www.aomeitech.com/pe-builder.html, hvor du kan se et par links til downloads på 146 MB og 72 MB. Den største download indeholder AOMEIs Partition Assistant og Backupper, der bliver inddraget på den gendannelsesdisk. Det er vigtige funktioner – Partition Assistant kan gendanne mistede og slettede partitioner, mens man med Backupper kan lave et komplet system-image af dit drev. Derfor anbefaler vi dig at downloade 146 MB-udgaven.

>> Efter download dobbeltklikker du simpelthen på PEBuilder.exe og følger anvisningerne på at installere softwaren. Når det er gjort, kører du den fra Start-menuen eller via en søgning på “AOMEI”.

2 Vælg gendannelsesdiskens type

Åbningsskærmen viser en række hyperlinks, der forklarer forskellige aspekter af diskens grænseflade plus de medfølgende værktøjer og funktioner. Når du har været dem igennem, klikker du “Next”. Standardvalget er “Download WinPE creating environment from the Internet”. Det er nødvendigt, hvis du kører Windows XP, Vista eller 10, og anbefalet (men ikke nødvendigt) på Windows 7, 8 og 8.1 [Billede A].

>> Dit oplagte valg er 32 bit eller 64 bit. Du bør vælge den samme systemtype som din egen Windows-installation (tryk Win-Pause/Break, hvis du er i tvivl), men der er to forbehold. For det første fungerer 64 bit-bootmedier med både ældre BIOS-systemer og nyere UEFI-systemer, mens 32 bit-medier kun understøtter ældre systemer (se boksen om fejlfinding). For det andet skal du finde porterbare applikationer og drivere af samme systemtype som din gendannelsesdisk – 32 bit-applikationer er mere udbredte end 64 bit-varianterne. Træf dit valg, og lik “Next”.

gendannelsesmedier Billede A

3 Tilpas porterbare apps

Udpak sektionerne “File”, “Network” og “System” og se, hvilke bonusredskaber der følger med din disk. Vælg en, og læs beskrivelsen. I de fleste tilfælde vil man tilvælge dem alle, men vi anbefaler, at du fravælger webbrowseren QtWeb (den fungerer ikke ordentligt i 64 bit-miljøer).

>> Klik “Add Files” for at føje dine egne porterbare værktøjer til gendannelsesdisken. Man kan tilføje op til 2 GB programmer på denne måde. Det er en god ide at samle disse applikationer i en bestemt mappe og derefter tilføje undermapper til hver af dem [Billede B]. Man får adgang til dem fra gendannelsesdiskens skrivebord under mappen “UserTools”. Der er gode råd i boksen overfor, men husk, at du også kan køre porterbare applikationer direkte fra andre drev.

gendannelsesmedier Billede B

4 Tlføj drivere

Alle de vigtige drivere – grafik, tastatur, mus og kabelnet – bør være dækket af PE Builder, men der er en risiko for, at visse netværk (navnlig Wi-Fi) og harddiskdrivere (til lagercontrollere eller RAID) ikke er til stede, og nogle avancerede USB-mus og -tastaturer bliver måske heller ikke genkendt. Det opdager du først, efter at du har oprettet (og bootet fra) dine gendannelsesmedier.

>> Hvis du konstaterer manglende drivere, skal du selv finde driverinstallationsfilerne og føje dem til dine gendannelsesmedier fra dette skærmbillede. Først henter du den seneste version af driveren fra producenten. Hvis det kniber med at finde den, kan du prøve www.driverscape.com, hvor du kan søge på en række populære pc- og laptop-modeller og på hardwareenheder.

>> Du skal være i stand til at udpakke indholdet af den driverfil, du downloader, således at du kan finde en .INF-fil. Det er nemlig den, PE Builder skal bruge til at opbygge driveren med. Brug et værktøj som 7-Zip (www.7-zip.org) til dette formål. Hvis filen er en setup.exe-fil, prøver du “Open inside” for at se, om driverfilerne kan hentes manuelt. Hvis det ikke er tilfældet, skal du finde dine drivere et andet sted.

>> Hvis du kan skaffe filerne og den altafgørende .inf-file, vender du tilbage til PE Builder og klikker “Add Drivers” efterfulgt af “Add File” for at finde og vælge den .inf-fil, du har fremskaffet [Billede C]. Klik “OK” efterfulgt af “Next”, når du er færdig.

gendannelsesmedier BIllede C

>> Hvis du agter at føje drivere til dine bootmedier, vil vi foreslå dig at tage dine forholdsregler ved at klikke “Add Files” igen. Denne gang klikker du “Add Folder” og tilføjer mappen med dine ekstra drivere til dine gendannelsesmedier. På denne måde kan du prøve en manuel installation af disse drivere i gendannelsesmiljøet, hvis de ikke bliver automatisk indlæst med dine medier. Når det er sket, klikker du “Next”.

lav et værktøjssæt

gendannelsesmedier

Du kan inddrage flere porterbare værktøjer i din AOMEI-gendannelsesdisk og dermed få adgang til en lang række yderligere apps og funktioner. Der er blot en vigtig regel: Din porterbare app skal matche systemtypen (32 bit eller 64 bit) for din gendannelsesdisk. Det finder du ud af ved at starte appen og derefter åbne Jobliste. Gå til fanen “Detaljer”, højreklik på spalternes overskrifter, og klik “Vælg kolonner”.

Vælg “Platform”, og klik “OK”. Find dit program, så kan du se, at det er anført som enten 32 bit eller 64 bit. Indled din søgning efter porterbare værktøjer hos http://portableapps.com, hvor du vil se, at de fleste behov er dækket, navnlig til 32 bit-apps. Her kan man for eksempel hente Autoruns (der håndterer startelementer), SSD-Z (tjek harddiskens helbred), Teracopy (hurtigere filoverførsler), FileZilla (ftp-overførsler) og PuTTY (SSH ind i andre maskiner). Besøg programmernes hjemmesider, hvis du vil have 64 bit-versioner.

Vi anbefaler også Opera (www.opera.com/computer/portable) som erstatning for QtWeb, datagendannelse med kraftværket DMDE (www.dmde.com – kun 32 bit i den gratis version), anti-malwareprogrammet Emsisoft Emergency Kit (www.emsisoft.co.uk– kør det fra et separat drev) og O&O RegEditor (www.oo-software.com) til redigering af pc’ens registreringsdatabase.

5 Vælg bootmedier

Nu er din gendannelsesdisk parat til at blive brændt eller kopieret. Vælg “Burn to CD/DVD”, hvis du har en tom dvd i skuffen (vi anbefaler genskrivelige medier for det tilfældes skyld, at disken ikke virker, eller at du senere får brug for at lave justeringer). Du kan også klikke “USB Boot Device” og vælge et flashdrev, som du kan lave dine gendannelsesmedier på. Bemærk, at drevet bliver fuldstændig slettet ved denne proces.

Begynd derfor med at kopiere eventuelle data, som du vil beholde. Hvis der er forbundet mere end ét USB-drev til din pc, skal du bekræfte, at det er det rigtige drevbogstav, der er valgt. Funktionen “Export ISO file” genererer en ISO-fil, som du kan brænde eller kopiere manuelt, eller du kan bruge den i en virtuel maskine såsom VirtualBox. Klik “Next”, når du har truffet dit valg. Læs eventuelle advarsler [Billede D], og klik så “OK”.

gendannelsesmedier Billede D

6 Opret disk

Vent, mens dit gendannelsesmedie bliver oprettet. Første gang du bruger PE Builder, downloader det et Windows 10 PE-installationsimage, men filen bliver gemt til senere brug, således at kommende projekter går hurtigere, medmindre man skifter systemtype mellem 32 bit og 64 bit. Når processen er overstået, klikker du “Finish”.

7 Afprøv dine medier

Lad dit bootbare medie sidde, og genstart pc’en for at kontrollere, at det virker. Det kan være sat til automatisk at boote fra dit cd/dvd- eller USB-drev, eller også skal du lede efter en funktion, der udløses af en tast – typisk en funktionstast – der vælger din bootenhed. Når den er valgt, skal du lede efter dit cd/dvd- eller flashdrev. Hvis der er valgt mere end én funktion, prøver du først UEFI. Hvis det slår fejl, skal du prøve USB [Billede E]. Hvis der ikke fremkommer nogen valgmuligheder, eller hvis disken eller drevet ikke vil boote, skal du ty til fejlfinding-boksen her på siden.

gendannelsesmedier Billede E

>> Hvis alt går vel, skal du være tålmodig. Indlæsningsprocessen er meget langsommere end via harddrive, især hvis du har føjet masser af værktøjer og drivere til dit gendannelsesmedie. Til sidst bør du ende på gendannelsesmediets skrivebord med genveje til alle de indbyggede værktøjer. Du vil se, at opløsningen er sat til 1024 x 768, og det ser ret mast ud på widescreenskærme. Det kan man desværre ikke ændre, men det bør ikke forhindre dig i at lede efter fejl.

Fejlfinding på din gendannelsesdisk

gendannelsesmedier Hvis din gendannelsesdisk ikke fungerer som ventet, når du afprøver den, kan du forsøge dig med disse hurtige løsninger.

• 32 bit-gendannelsesmedie bliver ikke genkendt: 32 bit-medier kræver en ældre BIOS-baseret pc eller en nyere UEFI-pc med kompatibilitetstilstand slået til og Fast Boot slået fra. Vælg USB-funktionen i bootmenuen. • Utilstrækkelig hukommelse: PE indlæser alt i hukommelsen. Hvis du ikke har ram nok, skal du genopbygge dit gendannelsesmedie med færre værktøjer.

• Computeren booter ikke fra USB: Prøv at brænde en cd eller dvd i stedet, hvis din pc ikke kan boote fra USB-enheder (det bør kun være de allerældste, der ikke kan det).

• Visse former for hardware virker ikke: Der er ingen garanti for, at du får din hardware til at virke, selvom du finder driverne. Vi kunne ikke få to Wi-Fi-adaptere til at virke (en kode 37-fejl, en anden driver blev ikke genkendt), og den tredje virkede kun, når vi manuelt installerede driveren efter boot.

• Program vil ikke køre i gendannelsesmiljø: Sørg for, at det er den samme systemtype (32 eller 64 bit) som dit gendannelsesmedie; prøv at køre fra et separat drev. • Jeg har et andet problem: Se FAQ’en på www.aomeitech.com/pebuilder/help/faq.html.

8 Prøv netværksforbindelsen

Se, om du har internetadgang via dit gendannelsesmedie. Husk, at Windows PE som standard kun virker med ethernetforbindelser. Dobbeltklik på PENetwork-ikonet for at åbne PE Network Manager. Hvis din ethernet-adapter er blevet fundet, bør den være på listen. Klik på “Info”-knappen for at se, om den har fået tildelt en ip-adresse. Hvis den ser ud til at have en, åbner du din porterbare browser og sikrer dig, at din internetforbindelse virker.

>> Gør den ikke det, klikker du “Renew”, hvis du har forbindelse via DHCP, eller “Obtain an IP address automatically”, hvis du manuelt vil oprette en statisk ip-adresse, subnet-mask (255.255.255.0) og standardgateway (din routers ip-adresse). Sæt DNS-serveren til din routers ip-adresse. Hvis det ikke virker, skal du prøve 208.67.222.222.

9 Forbindelse via Wi-Fi

Hvis du prøver at få forbindelse via Wi-Fi, skal du klikke på rullemenuen for at se, om din adapter er blevet genkendt. Hvis det ikke er tilfældet, og du manuelt har føjet drivermappen til dit gendannelsesmedie (se trin 4), kan du prøve at installere den manuelt. Tryk Win-R, skriv “devmgmt.msc”, og klik “Enter”. Led efter en henvisning til Wi-Fi eller netværkscontroller under “Other devices”. Dobbeltklik her, og klik så “Update Driver”. Vælg “Browse my computer for driver software”. Vælg den mappe, der indeholder dine drivere [Billede F], og se, om Windows er i stand til at installere dem.

gendannelesmedier Billede F

 

>> Hvis det lykkes, går du til PE Network Manager. Vælg “Force scanning for new devices on adapter list refresh”, gå til fanen “Wi-Fi”, klik “Start” efterfulgt af “OK”. Åbn igen værktøjet. Nu bør din Wi-Fi-adapter komme frem under enhedens rullemenu. Vælg den, og gå så til fanen “Wi-Fi” for at få forbindelse til dit lokalnet [Billede G].

gendannelesmedier Billede G

10 En kort rundtur

Dobbeltklik “This PC” i øverste venstre hjørne for at komme til Stifinder. Du bør kunne se alle drev (interne og eksterne). Hvis der mangler nogen, skal du finde egnede drivere (typisk “RAID” eller “storage controller”. Find dem på bundkortets supportsite), og tilføje dem.

Bemærk et drev ved navn “X”. Det er det drev, Windows PE har installeret sig selv på, og det er et virtuelt drev, der bliver gemt i ram. Det er en af grundene til, at det er begrænset til 2 GB, så det kan virke på maskiner med beskeden rammængde og 32 bit-maskiner. Dine øvrige drev bør være repræsenteret ved deres drevbogstaver, men kontroller dem hellere alligevel.

>> Hvis du på et tidspunkt bruger dit gendannelsesmedie til at gendanne fra en pc, der ikke booter, er tiden nu inde til at finde dit backupdrev og starte AOMEI Backupper fra skrivebordsgenvejen og tage en fuld backup af det pågældende Windows-systemdrev [Billede H]. På den måde kan du prøve at reparere i bevidstheden om, at dine filer er beskyttede, hvis du bliver nødt til at gennemføre en komplet sletning og installation.

gendannelesmedier Billede H

11 Prøv dine apps

Åbn mappen “UserTools” med dens genvej for at prøve de apps, du har tilføjet. De virker ikke allesammen, selvom systemtypen er rigtig. De, der ikke virker, udviser som regel ingen symptomer – man dobbeltklikker på genvejen, men der sker ingenting (højreklik på proceslinjen, og vælg “Jobliste” for at se, om de er indlæst).

>> Nogle apps svigter, fordi de helst skal køre på et fysisk drev. Hvis du har en mappe til porterbare apps på et andet drev, kan du prøve at køre dem derfra. Der er ingen facitliste over de apps, du formodes at have med i dit gendannelsesmedie.

12 Hurtige tips

Der er ingen hurtige reparationsværktøjer indbygget i AOMEI. Du kan overveje at kombinere det med en Lazesoft Recovery Suite Home Edition-gendannelsesdisk (www.lazesoft.com) for at være på den sikre side. PE-miljøet er bedst til at tage backup og gendanne data, søge på nettet efter løsninger på boot-relaterede problemer og udføre manuelle reparationer.

Der findes indbyggede værktøjer, som kan hjælpe: AOMEI Partition Assistant (gendan mistede eller slettede partitioner), BootICE (undersøg og reparer boot-detaljer) og Recuva (gendan slettede filer). Du har også adgang til et begrænset udvalg af systemværktøjer. Tryk Win-R for at starte blandt andre Kontrolpanel (control.exe. De fleste links virker dog ikke), Enhedshåndtering (devmgmt.msc) eller Computeradministration (compmgmt.msc) [Billede I].

gendannelesmedier Billede I

>> En vigtig ting, du skal huske, er, at du ikke er sluttet direkte til din Windows-installation. Det betyder, at du skal tage skridt for at få forbindelse med filer og indstillinger, der er knyttet til din nødlidende Windows-installation.

>> For eksempel: Hvis du vil se og redigere din BCD-fil på en ældre pc og med BIOS snarere end med UEFI, skal du føre BootICE til systempartitionens Boot-mappe og til BCD-filen heri. Hvis du vil håndtere din pc’s startdetaljer i Autoruns, vælger du “File > Analyze Offline System” og peger “System Root” mod C:\Windows og “User Profile” mod C:\Users\<Username>. Hvis du vil redigere Registreringsdatabasen med O&O RegEditor, skal du pege programmet mod C:\Windows. Erstat “C:” med det drev, din Windows-installation er på.

>> De ændringer, du foretager på apps i dit gendannelsesmedie, går tabt, når du genstarter. Hvis du for eksempel vil synkronisere din Opera-profil med den porterbare app for at få adgang til dine add-ons, skal du gøre det, hver gang du booter fra gendannelsesmediet. Det kan du komme udenom ved hjælp af porterbare apps, der ligger på et andet drev, hvor ændringerne bliver registreret.