Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Grafikkort [STORTEST]: Grafikkort til overkommelige priser

Det er ikke os alle, der har råd til at spendere 3-4000 kroner for at toptunet grafikkort. Mindre kan heldigvis også gøre det ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis man vil have forrygende grafikydelse til en ikke fuldstændig afsindig pris, skal man være indstillet på at give 3-4000 kroner for et Nvidia GTX 1070 eller et GTX 1080. Men det er ikke os alle, der har råd til at give så meget for et grafikkort

Det er grunden til, at vi har samlet de seks kort, der ligger lige under GTX 1070. Her taler vi om grafikkort til priser fra 3200 kroner og helt ned til 1250 kroner. Hvis du leder efter et kompromis mellem ydelse og pris, burde du snildt kunne finde dit næste grafikkort i denne test.

!?

AMD eller Nvidia?
Nvidia har forsvaret førstepladsen i årevis, når det gælder top-ydelse. Firmaets kort er også stadig lidt mere strømeffektive end de andre. Til gengæld klarer AMD sig godt på markedet for mellemklassekort, og hvis du er interesseret i kryptovaluta-mining, er de det bedste valg.

AMD Freesync eller Nvidia G-Sync?
Et af aspekterne i kampen mellem AMD og Nvidia består i at vælge stutter-eliminerende teknologi. De virker gennemgående lige godt, men der er en tendens til, at den dyrere G-Sync bliver brugt på de bedste skærme.

[irp]

Hvor megen videohukommelse?
Grundreglen er, at højere opløsning og grafisk kvalitet kræver mere hukommelse. Hvis du har en skærm med høj opløsning og vil have det bedste ud af spil, skal du satse på mere hukommelse.

Ordbog

Gpu’en
– grafikprocessoren – er hjertet i dit grafikkort, ligesom cpu’en er det for resten af din pc. Dens hundreder (eller tusinder) af små streamprocessorer videresender de meget parallelle belastninger, der kræves for at rendere hver eneste frame i dit spil.

Streamprocessorer
(SP’er) er bittesmå processor-kerner. De minder om kernerne i en cpu, men de er langt enklere. Jo flere der er, og jo hurtigere clockfrekvensen er, desto højere er frameraten. Arkitektoniske forskelle betyder dog, at man ikke kan sammenligne AMD-SP’er med Nvidia-SP’er.

[irp]

Videohukommelse
– også kaldet vram – er den hurtige hukommelse på et grafikkort, der gør, at gpu’en hurtigt kan få adgang til alle de data, den skal bruge, for eksempel teksturer, polygoner osv. Hvis der ikke er nok af den, skal kortet bruge den meget langsommere system-hukommelse.

AIB
– Add-in-board partners – kan være EVGA og Sapphire, der tager chips fra AMD og Nvidia og indbygger dem i de grafikkort, man kan købe i butikken. Overclocking, specielle kølere og andet ekstraudstyr gør det muligt for hver AiB at specialisere sit produkt.

Valuta for pengene
– Det antal frames pr. sekund, man får for hver krone. Angivet som gennemsnitlig fps divideret med kortets pris. En omtrentlig antydning af valuta for pengene.