Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Giv fotos sløret baggrund

Få dit kamera til at virke, som om det er meget bedre, end det er – med dette smarte fototrick, som du kan bruge til at skabe en sløret baggrund.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du blot interesserer dig en smule for fotografering, er du stødt ind i udtrykket ”bokeh”. Det henviser til de områder i et billede, som er uskarpe, og til den måde, de opleves på. Ordet er japansk og betyder ”dis”. Uskarpheden er ønsket, og fotografer bruger dyre linser kombineret med store kamerasensorer – plus al deres viden om, hvordan objekters afstand påvirker deres skarphed – for at kunne skabe effekten.

Hvis du får gjort baggrunden sløret på den rigtige måde, vil motivet i forgrunden se ud, som om det springer ud mod beskueren. Det er en svær effekt at skabe med et lommekamera eller en smartphone, men med lidt viden om billedredigering, kan du ”snyde” dig til effekten.

Her gør vi det med Photoshop Elements 2018. Du kan hente en gratis prøveudgave af programmet på https://adobe.ly/ 2Eh3YNv.

1 Vælg billedområde

Først skal du vælge det område, som skal sløres. Da personen på billedet er ret lille i forhold til baggrunden, vil det være hurtigere først at vælge hende og forgrun-den, som skal stå skarpt. En nyhed i Photoshop Elements 2018 er ”Auto Selection”. Træk en markering over det ønskede objekt, og lad programmet finde ud af, hvad du vil.

2 Brug den automatiske udvælgelse

Du får adgang til ”Auto Selection” i markeringsværktøjet neden under ”Rectangular Marquee” i værktøjs-menuen til venstre. Gå til værktøjsudvalget nederst, og vælg herefter ”Auto Selection” (ligner en tryllestav med gnistrer omkring). Træk en boks over dit emne, og slip magien løs.

3 Bearbejd det udvalgte område

Du skal ikke kun vælge personen, men hele forgrun-den. Det gør du i ”Auto Selection” med ”Add”. Træk bokse over de områder, som skal med. Hvis der kommer noget uønsket med, bruger du ”Subtract” til at fjerne det. Når du har en markering (“vandrende myrer”) omkring alt, som skal med, gemmer du billedet som psd-fil.

4 Inverter det udvalgte

Forgrunden er valgt, men vi vil arbejde på baggrun-den. Klik på Select > Inverse. Denne invertering kan nogle gange dække områder, som ikke kom med i det oprinde-lige valg, så benyt lejligheden til at rydde op. Ved at benyt-te ”Feathering” kan du blødgøre overgangen fra skarp til sløret. Du får adgang til funktionen med Select > Feather.

5 Lad os så få sløret det

Når du er tilfreds med dit valg, er det på tide at gøre billedet sløret. Det bedste værktøj i Photoshop Elements er “Lens Blur” (den fulde version af Photoshop (CC) har også “Field Blur”, som giver dig mere styr på nuancerne). Vælg Filter > Blur > Lens Blur. Et nyt vindue åbnes, og der er løbende forhåndsvisning.

6 Slører som et kamera

Filtret “Lens Blur” skaber samme slørethed som på et foto skudt gennem en kameralinse. Når du ændrer linsens parametre, forandres sløretheden. En større kameraåb-ning giver en større virkning. Det opnår du med skyde-knappen “Radius”. Og ændring af blændens form ændrer formen på lyspunkter i det uskarpe område.

7 Fade ud af det slørede område

I et rigtigt foto vil uskarpheden tage til, jo længere man kommer ind baggrunden. Brug paletten “History” for at gendanne billedet, som det var i trin 3, før du inverterede. Denne gang skal du bruge “Layer”-menuen og vælge New > Layer via copy. Det kopierer de valgte billedpunkter til et nyt lag over det oprindelige. Skjul det nye lag.

8 Afmask områder

Opret et nyt lag, og klik på “Layer Mask”-knappen øverst i lagpaletten (en firkant med en cirkel indeni). Layer Mask-thumbnail skal være slået til på laget. Tryk på tasten D for at gøre dine malerfarver sorte og hvide. Vælg så værktøjet “Gradient” fra værktøjsmenuen. Mal en gradient fra toppen til bunden af dit billede.

9 Fader ud efter gradienten

Gradienten skulle dukke op på Layer Mask-thumbnailen. Højreklik på den, og vælg “Add Mask to Selection”. En markering dukker frem. Vælg nu baggrundslaget og et blur-værktøj fra menuen “Filter”. Prøv Lens Blur eller Gaussian. Sløretheden er nu gradueret, og fader ud efter den gradient, du valgte. Klik “OK”, hvis du er tilfreds.

10 Få forgrunden tilbage

Sløringen har påvirket hele billedet, men du kopierede en del af det tidligere. Vis igen det toplag, du skjulte i trin 7, da det ikke er blevet påvirket af uskarpheden og stadig er skarpt. Når den kopierede del lægges øverst i lagene, dækker det de uskarpe billedpunkter bagved, så forgrund og baggrund glider naturligt sammen.