Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hackerangreb koster i gennemsnit de ramte virksomheder 16,5 millioner kroner

Nordiske virksomheder betaler i snit 16,5 millioner kroner pr. datalæk og er næsten et år om at opdage og udbedre brud på sikkerheden. Det er væsentlig dårligere end konkurrenterne i resten af verden.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ifølge en ny rapport fra IBM betaler virksomheder i Norden en særlig høj pris for brud på sikkerheden. I en netop offentliggjort rapport, Cost of a data breach 2021, er den gennemsnitlige regning for et datalæk i nordiske virksomheder opgjort til hele 16,5 millioner kroner.

I snit gik næsten to tredjedele af virksomhedernes udgifter (10,75 millioner kroner) til identificering og udbedring af det enkelte datalæk. Omkostningerne til tabt indtjening tegnede sig for cirka 30 procent (4,89 millioner kroner), mens udgifter til orientering om lækket udgjorde de resterende cirka 5 procent (0,86 millioner kroner). I alt kostede hver enkelt lækket oplysning som for eksempel et cpr-nummer eller en mailadresse i snit virksomhederne 890 kr.

Ændrede arbejdsvaner fordyrer

"De høje udgifter forbundet med læk af data er en af de mange ekstra omkostninger, som virksomhederne skal forholde sig til oven på de pludselige teknologiske forandringer, som pandemien har medført. Vores ændrede arbejdsvaner er både med til at fordyre og forlænge oprydningsarbejdet efter et datalæk, men heldigvis kan vi også konstatere, at investering i moderne sikkerhedsstrategier og -værktøjer som kunstig intelligens trækker i den modsatte retning," siger Kaja Narum, Business Unit Leader Nordics, IBM Security.

Undersøgelsen viser også, at de nordiske virksomheder er næsten et år om at håndtere brud på datasikkerheden, hvilket er væsentlig dårligere end deres internationale konkurrenter.

Nordiske virksomheder bruger i gennemsnit hele 335 dage på at håndtere et datalæk (246 dage til at identificere og 89 dage til at inddæmme lækket) sammenlignet med det internationale gennemsnit på 280 dage (henholdsvis 207 dage for identificering og 73 dage for udbedring). Dette er samtidig en stigning på 22 dage fra 2020.

Det skyldes blandt andet mere hjemmearbejde, som både forlænger og fordyrer oprydningen.

Mens nordiske virksomheder, der benyttede sig af mindre hjemmearbejde, var 301 dage om at håndtere et sikkerhedsbrud, var tallet tilsvarende 335 dage for de virksomheder, hvor de ansatte i snit arbejdede hjemme i mere end halvdelen af tiden. Samme tendens gør sig gældende på omkostningssiden, hvor sikkerhedsbrud i snit kostede mere end en million US-dollar mere, hvis hjemmearbejde var en medvirkende faktor til lækket.

Stjålne loginoplysninger

Blandt årsagerne til lækagerne var stjålne loginoplysninger den mest hyppige angrebsform og næst dyreste.

Denne metode stod for en fjerdedel af alle sikkerhedsbrud til en gennemsnitlig omkostning på 20,4 millioner kroner.

Phishing på andenpladsen tegnede sig for 19 procent af alle læk, mens social engineering, hvor de it-kriminelle udgiver sig for at være for eksempel en ansat i virksomheden, var den dyreste metode med 21 millioner kroner pr. læk, hvilket dog kun udgjorde 2 procent af alle sikkerhedsbrud, fremgår det af rapporten fra IBM.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2025 - København: Compliance, cloud og AI-governance

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, sikkerhed og compliance, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

25. marts 2025 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2025 - Aarhus: Compliance, cloud og AI-governance

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, sikkerhed og compliance, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

27. marts 2025 | Læs mere


SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere