Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De bedste gratis-programmer lige nu

Her er fire spændende programmer udvalgt af redaktionen på AOD. Find links til disse og mange andre programmer under fanebladet ”Gratis software” på aod.dk.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 pDF Unshare
Bevar kontrollen over dine pdf-dokumenter

Hvis du har en interesse i at de pdf-filer, du distribuerer, ikke kommer til at cirkulere uendeligt på internettet eller via andre kanaler, er PDF Un­share måske løsningen. Med PDF Unshare kan du oprette beskyttede pdf-dokumenter i enten formatet .pdf eller .updf til Windows samt iOS- og Android-systemer. Programmet kan generere filer, som enten kun kan åbnes på et bestemt antal enheder, og som ikke kan kopieres, eller filer, som kan redigeres. Man kan også sætte en udløbsdato. Vandmærke er del af gratisversionen.

Hent pDF Unshare her.

_______________________________________________________________

2 Spybot Search & Destroy Free
Søg efter ondsindede filer

Spybot Search & Destroy er et gammelkendt program til bekæmpelse af ondsindede filer og trusler af divergerende art. Det er dette nummers foretrukne program, fordi det udfører en vigtig opgave. Desuden er programmet ret let at gå til. Har du en fuld sikkerhedspakke fra en af de store producenter på området, er du dækket godt ind, men det kan måske godt betale sig at prøve Spybot Search & Destroy alligevel.

Hvis du blot har et antivirusprogram, kan det være en idé at benytte et program som dette eller alternativer for at opnå en bedre sikring mod udefrakommende trusler. Programmet findes i den gratis udgave, vi kigger på her, samt i betalingsudgaver med større funktionalitet.

Den gratis udgave kan beskytte mod alskens spyware og andre ondsindede programmer – samt mod rootkits. Hvis du er erfaren, kan du undersøge, hvilke programmer der starter med Windows. Programmet kan også immunisere dit system, det vil sige blokere adgang til kendte malwarekilder på internettet.

Hent Spybot Search & Destroy Free her

3 Giphy
Kæmpe billedressource i en app

Giphy er en app til Android, der giver adgang til en nærmest uendelig, søgbar samling af gif’er, stickers, memes og småklip osv. med motiver, der stikker af i alle retninger. Der er ikke den store samlede mening med tingene, andet end at man får adgang til sjove, brugbare gif’er. Appen er sjov at slå lidt tid ihjel med, men også praktisk, hvis man står og leder efter en lille illustration. Vær opmærksom på, at appen kræver login.

Hent Giphy her.

______________________________________________________

4 XSearch
Alternativ søgning til Windows

Windows 10 har en ganske glimrende søgefunktion, men der er andre måder at tilgå tingene på. XSearch, der er et søgeprogram til Windows, er mere traditionelt i sin tilgang og benytter sig eksempelvis ikke af indeksering. Programmet kan startes ved behov, og det skal ikke installeres.

Brugergrænsefladen er ret traditionel, men ganske overskuelig. Du kan benytte programmet til nøje at målrette din søgning mod specifikke søgeresultater. Det kan ske ud fra filnavn, filstørrelse, ord i filnavn og dato for, hvornår filen er oprettet eller ændret. Du kan specificere, at visse ord skal indgå, eller at visse ord ikke skal indgå i filnavnet – helt efter behov.

Hent XSearch her.