Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stjæler AI en masse job? – formentlig ikke

Kunstig intelligens og robotter ses som farlig trussel mod fremtidens job, men sådan går det måske slet ikke, viser ny undersøgelse.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det har ikke skortet på skrækscenarier: Fremtidens AI-drevne virksomheder vil i kombination med robotter føre til massearbejdsløshed og opløsning af hele jobsektorer.

Ingen kan endnu med sikkerhed forudsige, hvordan fremtidens jobmarked ser ud, men en ny undersøgelse foretaget i Storbritannien giver anledning til en vis optimisme.

Kun hvert fjerde af undersøgelsens adspurgte firmaer melder tilbage, at AI har betydet tab af jobs. I de fleste tilfælde har introduktionen af kunstig intelligens ingen negativ effekt, viser den nye forskning offentliggjort af University of Warwick og University of Sussex.

AI er overvejende positivt

Undersøgelsen er baseret på svar fra omkring 750 AI-relaterede virksomheder. Ud fra deres svar fastslår forskerne desuden, at AI faktisk har skabt flere jobs, mens over halvdelen af firmaerne siger, at der ikke er nogen generel forandring.

Sammenlignet med andre teknologier har kunstig intelligens dog en betydelig effekt på antallet af jobs. Undersøgelsen viser, at introduktionen af kunstig intelligens har en 28,4 procent større sandsynlighed for at skabe jobs, men er omvendt er 26,6 procent mere tilbøjelig til at være forbundet med job-nedlæggelse.

"Sandsynligvis betyder automatiseringen af nogle opgaver, at der er behov for færre folk til at udføre bestemte jobs. Øget produktivitet kan reducere omkostningerne, hvilket samlet set kan stimulere salg samt efterspørgsel efter medarbejdere,” udtaler dr. Wil Hunt fra University of Sussex Business School.

”Dette afhænger selvfølgelig af den specifikke AI-teknologi, der bruges, og hvad arbejdsgiverne håber at opnå ved at bruge den,” understreger forskeren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere