Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stjæler AI en masse job? – formentlig ikke

Kunstig intelligens og robotter ses som farlig trussel mod fremtidens job, men sådan går det måske slet ikke, viser ny undersøgelse.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det har ikke skortet på skrækscenarier: Fremtidens AI-drevne virksomheder vil i kombination med robotter føre til massearbejdsløshed og opløsning af hele jobsektorer.

Ingen kan endnu med sikkerhed forudsige, hvordan fremtidens jobmarked ser ud, men en ny undersøgelse foretaget i Storbritannien giver anledning til en vis optimisme.

Kun hvert fjerde af undersøgelsens adspurgte firmaer melder tilbage, at AI har betydet tab af jobs. I de fleste tilfælde har introduktionen af kunstig intelligens ingen negativ effekt, viser den nye forskning offentliggjort af University of Warwick og University of Sussex.

AI er overvejende positivt

Undersøgelsen er baseret på svar fra omkring 750 AI-relaterede virksomheder. Ud fra deres svar fastslår forskerne desuden, at AI faktisk har skabt flere jobs, mens over halvdelen af firmaerne siger, at der ikke er nogen generel forandring.

Sammenlignet med andre teknologier har kunstig intelligens dog en betydelig effekt på antallet af jobs. Undersøgelsen viser, at introduktionen af kunstig intelligens har en 28,4 procent større sandsynlighed for at skabe jobs, men er omvendt er 26,6 procent mere tilbøjelig til at være forbundet med job-nedlæggelse.

"Sandsynligvis betyder automatiseringen af nogle opgaver, at der er behov for færre folk til at udføre bestemte jobs. Øget produktivitet kan reducere omkostningerne, hvilket samlet set kan stimulere salg samt efterspørgsel efter medarbejdere,” udtaler dr. Wil Hunt fra University of Sussex Business School.

”Dette afhænger selvfølgelig af den specifikke AI-teknologi, der bruges, og hvad arbejdsgiverne håber at opnå ved at bruge den,” understreger forskeren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere