Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Logi Bolt: Ny standard skal gøre det trådløse tastatur mere stabilt

Logitech har udviklet en ny standard for trådløs tilslutning af tastaturer og mus, som skal blive hurtigere, sikrere og mere robuste i udfordrende miljøer. AOD har testet fire af de nye Logi Bolt-produkter.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis vi ser bort fra gaming-miljøet, hvor der stilles helt særlige krav, er tastaturer og mus med ledning blevet en uddøende race. Med trådløs teknologi bliver der mindre rod på arbejdsbordet, og i øvrigt er de nødvendige USB-porte ofte en mangelvare – især på laptops og i endnu højere grad tablets.

Bagsiden af den trådløse medalje er den sædvanlige ved radiobølger: De kan aflyttes, hvis de ikke er effektivt krypteret, og de kan svigte, når de skal fungere i omgivelser, hvor der også er mulighed for interferens og andre forstyrrelser fra telefoner, Wi-Fi, Bluetooth og andre brugeres inputenheder.

Udfordringerne er selvfølgelig størst i storrumskontorer, men også i denne skribents enkeltpersonskontor har det ikke altid været nemt at skabe stabile kontakter mellem trådløse inputenheder og deres tilhørende USB-dongler.

Bluetooth er grundlæggende den teknologi, som bruges til trådløse inputenheder. Denne løsning er billig, enormt udbredt og pålidelig i støjfyldte miljøer. Mange kender kun Bluetooth som en ubeskyttet forbindelse, hvor der enten er fri adgang, eller adgangskoden hedder noget så udfordrende som ”0000” eller ”1234”.

Men Bluetooth har faktisk flere niveauer af indbygget sikkerhed, og Logitech har baseret Bolt-standarden på Bluetooth Low Energy i form af sikkerhedstilstand 1, niveau 4, der også er kendt som Secure Connection Only og overholder kravene i de amerikanske FIPS (Federal Information Processing Standards.

Logitech MX Keys for Business

Det betyder, at Logi Bolt sørger for sikkerheden via kryptering, hvor niveau 4 anvender – spænd sikkerhedsbæltet! – Authenticated LE Secure Connections (LESC), mere specifikt Elliptic Curve Diffie-hellman P-256 (ECDH) og AES-CCM-kryptering.

Nu på dansk: Et Logi Bolt-trådløst produkt og dets Logi Bolt-modtager (USB-dongle) kan kun kommunikere med hinanden. Man kan altså ikke tage kontrol over en andens computer ved at sidde i nærheden af den og blot bruge sin egen tastatur/mus-kombination, som man kan over en pivåben Bluetooth-forbindelse.

Logitech har også gjort noget ved rækkevidden og lover, at en Bolt-enhed kan bruges over en afstand på op til 10 meter fra donglen. Firmaet forklarer, at de dels har skruet op for sendestyrken på donglen til strømklasse 2 og dels har udviklet en algoritme, der forbedrer egenskaberne i støjfyldte omgivelser.

Så meget plads har vi ikke at boltre os på i dette kontor, men vi kan bekræfte, at den nye trackball Ergo M575 for Business med lethed kan styre markøren på 6 meters afstand. Vi har da heller ikke oplevet skyggen af signalsvigt på nogen position i vores kontor på 4,0 x 4,5 meter.

Brugervenligt og sikkert

Til glæde for såvel brugere uden særlig teknisk indsigt som overbebyrdede it-supportere kan det vanskeligt være enklere at få et tastatur eller en mus fra Bolt-familien op at køre. Enheden og donglen er forprogrammeret fra fabrikken, så man skal blot finde en ledig USB-A-port og tænde for enheden.

Hvis man vil bruge flere Bolt-enheder med den samme dongle eller vil udskifte en mistet dongle, skal man parre enhederne ved hjælp af en 6-cifret talkode til tastaturer og en 10-klik-sekvens til mus. Dette giver henholdsvis 220 og 210 kombinationsmuligheder.

I virksomheder med høje sikkerhedskrav kan direkte Bluetooth-forbindelser være udelukket ved deaktivering af denne mulighed på samtlige computere, og så har it-afdelingen elimineret endnu en risiko.

Og i situationer, hvor en dongle ikke kan bruges, er der stadig mulighed for at falde tilbage til standard-Bluetooth. Så fungerer en mus umiddelbart, mens et tastatur parres ved hjælp af en 6-cifret kode, der vises på skærmen.

Logitech Ergo M575 for Business

Nu med emojis

Logitechs populære highend-tastatur MX Keys er nu også tilgængeligt med Bolt og kan desuden fås i en ny Mini-version, som kun er 29,5 cm bred til laptops.

Det grundlæggende design går igen fra det kostbare Craft-tastatur, og den mekaniske konstruktion er i særklasse, baseret som den er på en massiv metalplade, der bringer vægten op på 800 gram for standardversionen og 500 gram for MX Keys Mini. Det belønner vi med 6 stjerner for Kvalitetsindtryk.

Begge MX’erne har elektroniske taster i fuld størrelse, som er stilfærdige uden skarpe kliklyde og efter vores mening meget behagelige i brug. Ved en perfekt pc-arbejdsplads, hvor der ikke er direkte lys på skærmen og tastaturet, er det rart, at der er baggrundsbelyste taster med automatisk lysstyrkeregulering.

Og så har Logitech gjort det nemt for folk, som vil pifte deres mails og sms’er op med farvestrålende emojis: Tryk på F6-tasten (F7 på Mini), og vælg frit i menuen. Det store MX Keys-tastatur kommer med en løs, 65 mm dyb og ret tynd håndledsstøtte. Den ved vi ikke helt, hvad vi skal mene om, men den er der.

Logitech MX Master 3 for Business

Lækker mus inkluderet

AOD har testet MX Keys-tastaturet som en del af en Combo-pakke, hvor en lækker MX Master 3-mus er inkluderet i den ret høje pris – Business Class!

Denne mus gør et lige så gedigent indtryk som tastaturet og matcher det også perfekt rent designmæssigt. En lækker kontormus med en separat rulleknap på siden, som kan sættes til at scrolle fra kolonne til kolonne i regneark.

Trackball-brugere kan også få plads i Bolt-vognen ved at købe Ergo M575 for Business. Denne tommelfingerstyrede mus kræver ikke mere bordplads end dens eget fodaftryk og gør den også velegnet til mobilt brug.

Endelig skal vi fremhæve, at Logitechs Options-software er en fantastisk værktøjskasse til brugertilpasning af både tastaturer og mus. Den er nødvendig, hvis flere enheder skal parres med Bolt-donglen. Download appen – og brug noget tid på at blive fortrolig med den.

Logitech MX Keys Mini for Business