Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy S22+: Sætter ikke en fod forkert

Galaxy S22+ er det tætteste på en perfekt mobil vi til dato har oplevet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Flagskibet i Samsungs nyeste serie af topmobiler, Galaxy S22 Ultra, er et overflødigheds horn af features og teknologi. En fantastisk smartphone for dem, der udnytter de mange funktioner og elsker en storskærmsmobil, men for mange brugere - vel nok de fleste - vil den alligevel være lidt for meget af det gode. Ikke mindst på grund af prisen, som er rimelig i betragtning af, hvad du får, men ikke desto mindre høj. Læs vores test af Galaxy S22 Ultra her:

https://www.altomdata.dk/samsung-galaxy-s22-ultra-test-mobilen-der-har-det-hele/

De resterende mobiler i S22-serien er mere mådeholdne og snusfornuftigt doseret i forhold til design og specifikationer. Der er skåret dér, hvor de færreste vil mærke dét. I de ekstreme ender af spektret, som eksempelvis 108 MP og 100x zoom i kameraet. Der er heller ikke S-Pen. Det vil nogle der savne, mens andre slet ikke vil tænke over det - det er trods alt er en ret speciel feature, som er specifik for en lille gruppe af Samsung-mobiler.

Perfekt doseret

Så det vi står med i Galaxy S22+ - den største af de to mindre mobiler - er en yderst velmålt smartphone, uden ét gram fedt for meget, men præcis dét der skal til at give dig den bedste mobiloplevelse du kan få lige nu. Lyder vi overdrevent begejstrede? Det er fordi vi er det.

Samsungs design er blevet bedre og bedre de senere år. Vi elsker det matsorte glas på bagsiden. Måden kameramodulet er integreret er ligeledes raffineret. Det går dog ikke i ét med rammen som på sidste års modeller, hvilket ellers var en ganske fin detalje.

Samsung Galaxy S22+ fås i flere farver. Samsung Galaxy S22+ fås i flere farver.

Mobilen har en IP68-certifiering for vand- og støvtæthed. Kanterne er skabt i det stærke Armour Aluminium og både bagside og skærm er af Gorilla Glass Victus+. Mobilen er derfor så hårdfør som det er muligt, inden det bliver en decideret håndværkermobil.

Fornemmelsen af gennemført kvalitet er ikke til at tage fejl af. Man har følelsen af førsteklasses håndværk, når den ligger i hånden.

Den er mere kantet end tidligere og skærmen er mere flad. Faktisk fuldstændig flad med undtagelse af en mikroskopisk bue yderst i kanten, udenfor billedet. Og det er lidt en lettelse. For nu vi har efterhånden konstateret, at selvom det et drønimponerede at man kan lave skærme, der buer, er det sjældent særlig praktisk på en mobil. Der øger risikoen for fejltryk.

Fineste skærmteknologi

Skærmen måler 6,6" og er af samme type som på Galaxy S22 Ultra. Den repræsenterer det bedste Samsung kan præstere lige nu. Farvegengivelse og kontrast er forrygende og billedet står skarpt i FHD+. Opdateringshastigheden er op til 120 Hz og justeres efter indholdet, så man ikke bruger unødig strøm ved statisk indhold som foto, tekst m.m. Spændvidden er dog en anelse mere begrænset end på Galaxy S22 Ultra. Minimumshastighed er 10 Hz, mod 1 Hz hos S22 Ultra. I praksis gør det dog næppe nogen forskel for batteritiden.

Her er lysstyrken mere kritisk. Ligesom S22 Ultra har S22+ en vild lysstyrke på op til 1700 nits. Det betyder, at du kan se billedet selv i det skarpeste dagslys. Den højeste lysstyrke skal dog aktiveres manuelt, hvilket er ganske fornuftigt, da den trækker en del strøm.

Batteritiden er dog generelt rigtig fin. Du kan godt regne med et par dage på en opladning ved almindelig brug. Kapaciteten er 4.500 mAh og opladning sker ved op til 45W, dog skal du selv skaffe en oplader. Der er ingen med i pakken. Kun en USB C-ledning. Trådløs opladning er også muligt, ved 15W, og det samme er omvendt trådløs opladning, så du kan oplade andre enheder ved at lægge dem bagpå mobilen.

Store kræfter

Du får det nyeste indenfor trådløse tilslutninger. Der er Bluetooth 5.2 og samt Wí-Fi 6E og 5G, så kan du gå på nettet ved højeste hastighed.

Som i Galaxy S22 Ultra har Samsung anvendt sin egen Exynos 2200-processor, som yder fortræffelig processorkraft, men især imponerer på grafik. Her ligger den et stykke over på den Snapdragon 8 Gen 1, som vil sidde i de fleste Android-konkurrenter den kommende tid. Vores målinger i Geekbench her:

Der er 8 GB ram. Ikke overvældende, men rigeligt til at holde mobilen kørende uden flaskehalse, og den fås med 128 GB eller 256 GB lager. Det er mindre end S22 Ultra, men der er til gengæld heller mulighed for at skyde billeder i så høj opløsning.

Superalsidigt kamera

Hovedkameraet leverer op til 50 MP, hvilket  må siges at være rigeligt i langt de fleste situationer. Som standard skyder det 12 MP, men du kan vælge 50 MP, når du vil have ekstra detaljer med.

Du får også et vidvinkelkamera på 12 MP samt et telefoto på 10 MP. Dette giver 3x optisk zoom - en distance, der er brugbar i mange situationer. Vi savner ikke desto mindre S22 Ultras ekstra telekamera med 10x optisk zoom, da du med de to muligheder er sikker på at kunne zoome uden det går ud over billedkvaliteten i stort set alle situationer. Den 100x digitale zoom, som Ultra'en er i stand til, kan vi nemmere undvære. Det er sjældent den kommer i brug. Med 30x optisk i S22+ er man dækket godt ind. Se eksempler på zoom her:

Frontkameraet har 10 MP og tager flotte og detaljerige selfies. Det har mange af de samme software-funktioner som bagsidens kameraer. I virkeligheden er det her en stor del af guldet ligger. For i den nye serie af Galaxy S-mobiler er der ikke nødvendigvis sket så meget på kamera-hardwaren, men der er sket en hel masse med softwaren, og den får alle mobiler i serien glæde af. En kraftigt forbedret AI-motor optimerer kameraets ydeevne over hele linjen, såvel på HDR og støjreduktion som i billedstabilisering, nattefoto og ikke mindst portrætter, der gengives mere raffineret, med bedre adskillelsen af for- og baggrund, selv under komplekse forhold som pels, tæpper m.m.

Portrætfunktionen fungerer nu også med dyr. Læg mærke til den fine sløring bag anden. Portrætfunktionen fungerer nu også med dyr. Læg mærke til den fine sløring bag anden.

Også videofunktionaliteten har fået et stort boost. Her kan man også få flotte slørede for- og baggrunde, med den mærkværdigt betitlede "Stående Video"-funktion. Den er dog primært skabt til at filme mennesker og fungerer ikke helt optimalt med dyr. Så eksempel herunder:

https://youtu.be/Ru4FdigALI0

Du får også glæde af den nye auto framing funktion, der automatisk retter perspektivet til, så personer altid befinder sig indenfor billedets ramme.

Dertil kommer velkendte Samsung-funktioner som Tag Ét, Directors View og Superslow.

Det er således et super-alsidigt kamera, der er nemt at bruge for dem, der gerne vil have det nemt, og så avanceret og manuelt som man ønsker, for dem, der vil nørde igennem. Her får man glæde af Pro-mode samt muligheder for at skyde og redigere 8K-video eller 16-bit raw-billeder. Der er endda skabt en dedikeret app til raw-fotografi, som kan hentes gratis på Galaxy Store. Her er direkte link videre til den gratis Lightroom for Samsung-app, hvor man kan redigere billeder professionelt.

Gennemført kvalitet

Vi har således ikke rigtig noget negativt at sige om Galaxy S22+. Prisen kan diskuteres. Det er så absolut ikke en billig mobil, men du finder på anden side heller ikke noget, der er bedre til en tilsvarende pris, så dyr kan man egentlig ikke kalde den. Kvalitet koster.

Det vil dog være værd at overveje om man måske skulle spare 1600 kroner og gå efter Galaxy S22 i stedet. Især hvis man foretrækker en mindre skærm. Her får du dog ikke helt samme batterikapacitet og opladningshastighed (3700 mAh / 25W) og heller ikke Wi-Fi 6E. Det er detaljer der er til at leve med, men gør ikke desto mindre pakken lidt mindre gennemført end Galaxy S22+. Se specifikationerne på de to mobiler nedenfor.

Bedømmelse:

Kvalitetsindtryk: 6/6
Brugervenlighed: 6/6
Funktioner: 5/6
Ydelse: 6/6
Pris: 5/6
Samlet: 6/6

/////

Vil du følge med i den hurtige udvikling inden for mobiltelefoner – og sikre dig den bedste mobiltelefon for pengene?
Magasinet AOD er spækket med inspiration, gode råd og test af de nye mobiltelefoner.
Få et nyt magasin hver tredje uge med tests og indsigtsartikler