Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sony Xperia Pro-I: Kameramobil uden kompromisser

Det er ikke bare et ”mobilkamera”, der sidder i Xperia Pro-I. Det er et kamera på niveau med de bedste kompaktkameraer. Du må dog betale en voldsom pris for det.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har vænnet os til at acceptere at mobilernes kameraer ikke kan måle sig med ”rigtige” kameraer. Men det skal vi måske vænne os af med. Med Xperia Pro-I har Sony skabt en smartphone med kamerateknologi af samme klasse som i de bedste kompaktkameraer.

Velbygget mobil

Med de egenskaber havde vi forventet en mere kluntet mobil, men Xperia Pro-I er overraskende diskret. Den er skabt i klassisk kantet Sony-design med rillede sider, som er signatur for Pro-serien. Den føles robust, men vejer ikke alverden og ligger godt i hånden, takket været det handy, aflange 21:9-format.

Kameramodulet er, trods de stærke komponenter, ikke overdimensioneret. Som smartphone giver den dig stort set det samme som sidste års topmobil, Xperia 1 III – flot, hurtig OLED-skærm, Snapdragon 888 5G-processor, 4500 mAh-batteri med 30 W opladning samt et væld af fine medie-features. Læs mere om det på aod.dk. Her skal det handle om kameraet.

Stor sensor – godt glas

Xperia Pro-I er den første mobil med 1.0-type billedsensor, den samme, som sidder i RX100 VII, et af markedets bedste kompakt-kameraer.

Pixelkornene er betydelig større end i andre mobiler, og derfor tager kameraet lysstærke billeder, selv i mørke forhold. Når konkurrenterne ”snyder” med softwarebaserede natfunktioner, kan de dog opnå en tilsvarende lysstyrke.

Skyd som en pro

Sonys spejl-løse kameraer smitter af på den nye mobiltelefon.

Betjeningen af kameraet er baseret på menusystemet i Sonys populære serie af spejl-løse Alpha-kameraer.

Den professionelle bruger vil føle sig hjemme i kraft af direkte adgang til manuelle kameraindstillinger som ISO, hvidbalance og eksponering, men der er også en Auto-indstilling for den, der bare vil skyde løs.

Video har sin egen Cinema Pro app, som giver avancerede indstillinger og mulighed for at anvende simulationer af de legendariske Venice-filmkameraer.

Ikke desto mindre er det tydeligt at se, at der er anvendt kvalitetskomponenter i Pro-I, selv når du skyder i almindelige lysforhold. Måden at skille forgrund fra baggrund med blid sløring er ikke noget, der simuleres med digitalt.

Det er resultat af de kvalitetsobjektiver, der er anvendt og bliver en naturlig del af hvert billede. Du kan dog justere graden af sløring i kraft af en dobbelt blænde. Ved at skifte mellem F2.0/F4.0 får du mindre eller større skarphed, uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Hovedkameraet suppleres af et 12 MP vidvinkel og et 12 MP telekamera med 2x optisk zoom. Disse bygger ikke på samme store sensor og har heller ikke helt samme kvalitet, omend de leverer særdeles glimrende resultater.

4k med høj hastighed

Hastighed og præcision er i en klasse for sig. En 3D iToF-sensor sikrer hurtig og præcis AF, og der er mulighed for Eye AF i realtid på både mennesker og dyr samt realtidssporing, 20 fps AF/AE-sporing.

Det er også det eneste mobilkamera, der er i stand til at skyde 4K, 120 fps, så du kan lave skarpe slow motion-videoer. Xperia Pro-I er således et imponerende kraftværk af et kamera, men til en pris, der må siges at være for de ganske få.