Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Red de mistede filer

Har du mistet værdifulde filer og dokumenter? Fat mod! Vi gør her alt, hvad vi kan for at skaffe dem tilbage.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er en akut øjenåbner at erfare, at man har forlagt en vigtig fil eller har slettet den ved en fejltagelse – for ikke at tale om den hæslige erkendelse af, at en hel partition eller et helt drev er forsvundet. Vi ved af erfaring, at datatab er en prøvelse uanset, om det drejer sig om en enkelt fil eller hele indholdet på et drev.

Enhver, der har været nødt til at rekonstruere en harddisk fil for fil, fordi man har været for energisk med fdisk-kommandoen, kender til vigtigheden af backup. Vi lærte det på smertefuld vis i 1999, men det behøver du ikke – find AOD nr. 15/2021, og følg vores ultimative backupguide.

Den hurtigste måde at gendanne tabte data er nemlig at bruge backupper, og det er her, vi lægger ud i denne guide, som viser de redskaber, teknikker og tip, man skal bruge for at maksimere sine chancer for at redde mistede filer.

Hvad nu, hvis man ikke har backup, eller filerne er for gamle? Med de rigtige værktøjer og den rette viden kan man rekonstruere slettede filer med et minimum af bøvl.

Det behøver ikke engang at koste dig en øre, for vi har fundet de bedste gratis redskaber til filgendannelse. Og hvad nu, hvis en hel partition er forsvundet? Så findes der værktøjer, som kan hjælpe dig med at rekonstruere partitioner, der er blevet slettet ved en fejl, eller som er beskadigede.

Som om det ikke var nok, vil vi også undersøge mere drastiske scenarier for datagendannelse: Det, man skal gøre, hvis man ikke engang kan boote til Windows, eller ens filer er blevet gjort ulæselige af ransomware.

Vi anbefaler eksperttjenester, der kan hjælpe, hvis harddrevet svigter – enten fordi der er sket et uheld, eller fordi det har nået sidste anvendelsesdato. Troede du, at dine uerstattelige filer var tabt for evigt? Blad videre til næste side, og lad os komme i gang med at redde dit dyrebare arbejde.

Det første skridt i ethvert datagendannelses-scenarie består i at afgøre, om ens mistede data er resultatet af en fysisk skade, en hardwarefejl. Det gør man ved at tjekke drevets Smart-status med dets drev-redskab, det kan være Samsung Magician. Det er optimeret til Samsung-drev, men det kan give adgang til Smart-data på alle tilknyttede drev.

Hvis drevet viser tegn på at have svigtet, eller det laver besynderlige kliklyde eller andre fysiske lyde, skal du øjeblikkeligt holde op med at bruge drevet og læse tekstboksen om at søge professionel hjælp. Det er dyrt, men hvis dine data er endnu mere værd, kan det være din eneste redning.

Tab af data kan være en kostbar omgang, men i langt hovedparten af tilfældene har det intet at gøre med hardware. Før du foretager dig noget andet, bør du derfor holde op med at bruge din computer.

Hvis du ved et uheld har slettet en fil inden for de seneste par minutter, er der gode chancer. Filen ligger måske stadig i Papirkurv, og selv om du har tømt papirkurven, eller du har fravalgt den ved at holde tasten Skift nede og trykke Delete, er selve filen endnu ikke blevet fysisk slettet.

Medmindre man aktivt har slettet en fil, kan man ofte rekonstruere den.

For at spare tid sletter Windows ikke fysisk filer, når man tror, det finder sted. I stedet bliver begyndelsen af filen, dens header, overskrevet. Det fortæller, at det område, hvor filen befinder sig, nu er ledigt og kan overskrives med andre data.

Indtil en anden fil bliver skrevet på dette område, forbliver filen imidlertid intakt. Det er derfor, de fleste drevredskaber har værktøjer, som af hensyn til sikkerheden kan rydde ens ssd, før man skiller sig af med den.

Man skal for eksempel klikke “Secure Erase” under “Data Management” i Samsung Magician. Man kan også selektivt slette filer og rydde det område, der rummer tidligere slettede filer med redskaber som for eksempel Eraser (https://eraser.heidi.ie/).

De vigtige backupper

Før man går i gang med datagendannelse, bør man undersøge, om der er backup af filen et eller andet sted. Hvis man er udstyret med den rette backuprutine, bliver tab af data et mindre irritationsmoment i stedet for en total katastrofe. I værste fald kan man miste et par timers arbejde og ikke hele filer eller mapper med vigtige data.

I vores komplette guide til backup i AOD 15/2021 delte vi backup-processen op i tre adskilte dele: Den første var en backup af hele systemdrevet ved hjælp af et drevbillede-værktøj såsom Macrium Reflect Free (www.macrium.com/reflectfree).

Led i din cloud-papirkurv efter slettede filer.

Hvis man opgraderer til betalingsversionen, kan man tage trinvise backupper, der er små nok til at gøre det praktisk at tage backup af hele systemet en gang om dagen (eller endda flere gange daglig).

Hertil kommer filbaserede backupper til et eksternt drev eller et netværksdrev ved hjælp af for eksempel Filhistorik, suppleret med en filbaseret backupløsning. Det kan dreje sig om Microsofts egen OneDrive eller et tilsvarende alternativ – fra Google Drev til ens egen selv-hostede NextCloud-løsning.

I forbindelse med backup er det vigtigt at huske, at man ideelt set bør kombinere backupper mellem mindst to forskellige lokationer, hvoraf den ene ikke bør være lokal. Altså typisk en cloud-baseret backup eller i hvert fald et netværksdrev, der befinder sig i et andet lokale i hjemmet.

Gendan fra skyen

Før man springer ud i datagendannelse, bør man altså spørge sig selv, om den tabte fil er beskyttet af en backup. Er den for eksempel lagret i en mappe, der bliver løbende opdateret i et cloudlager? Microsofts OneDrive er indbygget i Windows, og andre cloudtjenester – fra Google Drev til ens egen selv-hostede Next-Cloud-server – virker på samme vis.

Når man sletter en fil fra en mappe på computeren, bliver den ikke øjeblikkelig fjernet fra cloudlageret, heller ikke hvis man er gået uden om papirkurven.

Den bliver i stedet overført til en separat papirkurv, hvor den ligger i 30 dage (eller længere, afhængigt af lagerudbyderen) for det tilfældes skyld, at man ombestemmer sig. Men hvordan gendanner man filerne herfra?

Der er normalt ingen mekanisme i Windows, der gendanner disse filer. I stedet skal man logge ind på sit cloudlager via sin webbrowser og gendanne filerne derfra. Hvis man for eksempel er OneDrive-bruger, skal man gå til https://onedrive.live.com og om nødvendigt logge ind på sin Microsoft-konto.

Gendan dokumenter

Microsoft Office har indbyggede reparationsværktøjer.

Datatab drejer sig ikke kun om slettede filer eller fuldstændig forsvundne partitioner. Sommetider kan datatab manifestere sig ved, at en individuel fil ikke bliver gemt korrekt eller bliver skadet, når den bliver åbnet i sin applikation.

Se først efter, om programmet har redskaber til reparation. Hvis man for eksempel har en skadet Word-, Excel- eller PowerPoint-fil, skal man i den seneste version af Office klikke “Gennemse” for at åbne filvalg-dialogboksen. Find den pågældende fil, og klik pil nedad ved siden af Åbn-knappen.

Nu får du en “Åbn og reparer”-funktion, der måske kan hjælpe dig med at gendanne hele dokumentet eller dele af det. Hvis det ikke virker, skal du gå til dit værktøj til datagendannelse.

Gratis værktøjer har deres begrænsninger, men betalings-apps som EaseUS Data Recovery Wizard Free (www.easeus.com/datarecoverywizard/free-data-recovery-software.htm) kan gendanne specifikke typer af filer, og man kan være heldig at rekonstruere en fil uden at betale en øre, hvis man ikke overstiger grænsen på 2 GB filer med prøveversionen.

Hvis det ikke løser dit problem, skal du gå til Recovery Toolbox (https://recoverytoolbox.com/) hvor du under “Repair Software”-sektionen finder en række værktøjer, der sigter på specifikke apps, fra Microsoft Office til PDF-filer og zip-filer.

Download og installer softwaren, så den kan evaluere den beskadigede fil og vise, hvad den kan gendanne. Hvis den kan gendanne, skal du forvente at betale omkring 30 dollar for en licens (priserne kan variere afhængigt af det pågældende produkt.)

En sidste bonus: Hvis din beskadigede fil er af typen Word.doc (ikke det nyere format .docx), kan Repair My Word (https://getdata.com/repairmyword/) måske uddrage teksten fra den, således at man kan gemme den i et nyt dokument.

Her ser man en papirkurv-funktion til venstre. Når man klikker her, ser man alle de filer, som man har slettet for nylig, sorteret efter dato (den seneste først). Vælg en fil ved at klikke på den, og klik så Gendan-knappen. Så bliver den gendannet.

Cloudlager omfatter også en anden form for datagendannelse, nemlig gendannelse af en tidligere version af en fil. Flere versioner af en fil bliver lagret online, og det er muligt at gendanne en fil fra et tidligere tidspunkt i dens historie.

Når man vil gøre det i OneDrive, går man til den pågældende mappe, vælger filen og leder efter en “Versionshistorik”-knap i bunden af skærmbilledet.

Når man klikker her, kan man se, hvilke versioner der er blevet oprettet (med en dato og et tidspunkt). Man kan også se filen, som den var, da snapshottet blev taget.

Hvis det er den version, man leder efter, klikker man Gendan for at gøre den til den nye standardversion (den eksisterende version bliver så til et snapshot) eller Download, hvis man vil gemme en separat kopi.

Gendan fra backup

Hvis man bruger Filhistorik til at tage backup af sine filer, kan funktionen også gendanne slettede filer og redde tidligere versioner. Åbn Filhistorik via Windows’ søgefunktion ved at klikke “Gendan dine filer med Filhistorik”.

Gå til mappen med den manglende fil – brug om nødvendigt tilbage-knappen nederst i vinduet til at rulle tilbage til det tidspunkt, filen blev optaget.

Dobbeltklik så på den for at fremkalde et eksempel. Hvis den er tæt nok på den version, du har slettet, kan du gendanne den ved hjælp af den grønne knap forneden, eller du kan klikke på indstillinger-knappen i øverste højre hjørne og vælge “Gendan til ...” for at oprette en kopi af filen i din valgte destination.

Åbn Macrium-drevbilleder i Stifinder, og gendan filer fra dem.

Du kan måske gendanne filen fra dit seneste drevbillede, men det er værd at huske, at de fleste billedbaserede backup-planer ikke tager backup mere end en gang om dagen. Hvis du er Macrium Reflect-bruger, skal du gå til den mappe, hvori dine data er lagret, højreklikke og vælge “Explore Image”.

Hvis der er mere end ét drev, som er afbildet, tjekker du det drev, som indholder din manglende fil, og noterer det pågældende drevbogstav. Marker “Enable access to restricted folders”, før du klikker “OK”.

Backuppen bliver vist som ethvert andet regulært drev, og du kan gå til den mappe, som indeholder din mistede fil, og kopiere den tilbage til hoveddrevet.

Data slettet ved et uheld

Hvis du ikke har adgang til en egnet backup, eller hvis din backup ikke er tilstrækkelig aktuel, er tiden inde til at prøve at gendanne filen fra drevet. Kan du huske den gyldne regel om ikke at skrive data til det drev, som indeholder den pågældende fil?

Det betyder, at medmindre man allerede har installeret software til datagendannelse på sin pc, bør man finde et porterbart redskab, som man kan downloade direkte til et flashdrev og afvikle fra dette drev i stedet.

Et eksempel på sådan et porterbart redskab, der er gratis til personlig brug, er Puran File Recovery. Hent den porterbare X64-version fra www.puransoftware.com/File-Recovery-Download.html, og læg den på et andet drev end det, dine mistede data ligger på. Pak det ud, og start det med det samme.

Gendan cd’er og dvd’er

ISObuster kan gendanne filer, som andre redskaber ikke magter.

Harddiske er ikke de eneste lager-enheder, der kan bliver hjemsøgt. Flashdrev, multimediekort og gode gamle optiske diske bliver også udsat for tab af data.

De redskaber til datagendannelse, vi beskriver i denne hoveddel af artiklen, roser sig af at fungere med flashmedier såvel som med almindelige harddiske. Optiske diske er noget ganske andet.

Fejl kan opstå på grund af fysisk skade, og diske kan have været genstand for programfejl eller brugerfejl, for eksempel at disk-sessioner på dvd’er og cd-rom’er ikke er blevet lukket korrekt.

Den slags gendannelse kræver specielle redskaber, og der er to, som skiller sig ud fra mængden. Det første er Recovery Toolbox for CD Free (https://recoverytoolbox.com/cd.html), som virker på cd, dvd og Blu-ray. Efter installation indsætter man den ramte disk og starter programmet.

Man bliver bedt om at vælge det optiske drev, man ønsker at gendanne fra. Hvis man kun har et enkelt drev, klikker man Next. Man bliver bedt om at vælge den mappe på harddisken, hvorpå alle gendannede filer skal placeres.

Når det er gjort, klikker man Next, så scanner Recovery Toolbox drevet og afslører, hvilke mapper og filer der er tale om. Man kan forsøge at gendanne alting fra disken eller vælge individuelle filer og mapper, før man klikker Save og ser, hvad Recovery Toolbox er i stand til at redde. Hvis det ikke lykkes at finde og gendanne filer, kan man prøve ISObuster (www.isobuster.com).

Download den gratis version, så viser den, hvad den kan gendanne. Den gratis version kan gendanne filer fra ISO-, Joliet- og Rock Ridge-filsystemser, mens andre filsystemer – herunder UDF, som man hyppigt finder på skrivbare medier – kræver, at man køber en Personal License til 40 dollar.

www.isobuster.com/license-models.php kan du se en omfattende sammenlignende liste over gratis versioner og betalingsversioner.

Puran viser, at det kan udføre fire former for scanning. Klik “OK”, vælg dit drev, og klik Scan. Nu får du en hurtig scanning af drevet. Der bliver vist en liste over filer, inklusive deres størrelse og tilstand – det sidste skal dog tages med et gran salt (mange filer, der er markeret som “excellent”, kan være umulige at gendanne, mens nogle, der er markeret som “poor”, kan gendannes).

Brug Purans eksempelvisning til at afgøre, om en fil kan gendannes.

Klik i rullemenuen, og vælg at få vist listen efter filtype, for eksempel som billeder eller dokumenter. Vælg en fil fra listen. Hvis eksempelvisningen viser et billede af mindst en del af filens indhold, klikker du på Recover for at gemme en kopi på et andet drev.

Prøv derefter at åbne den. Med lidt held har du gendannet din fil. Som tidligere nævnt stiger dine chancer markant, hvis du forsøger hurtigt efter sletningen.

Hvis den hurtige scanning ikke viser din fil, kan Puran tilbyde en Deep Scan-funktion, som bruger meget mere tid (navnlig på drev, der ikke er ssd’er), men som kan afsløre filer, der ikke blev fundet ved den hurtige scanning.

Hvis du bliver overvældet af de filer, som søgningen finder, klikker du Edit-knappen ved siden af “Scan Custom List” for at begrænse din søgning til specifike filtyper.

Gendan med Recuva

Purans hurtige scanning understøtter både NTFS- og FAT-drev, hvilket burde dække de fleste behov, men det kan også gendanne data fra andre filsystemer.

Så længe de er synlige for Windows, burde Puran kunne håndtere dem. Det kan endda finde mistede partitioner og formaterede drev, og det kan potentielt gendanne data fra dem såvel.

Hvis Puran ikke kan gendanne dine data, er det for tidligt at blive grebet af panik. Der eksisterer andre gratis redskaber, men vores erfaringer med dem er blandede.

Tidligere ville vi have anbefalet Recuva (www.ccleaner.com/recuva), men selskabet bag er holdt op med at distribuere sin porterbare version, og den er ikke blevet opdateret siden 2016.

Hvis du imidlertid har et eksemplar installeret (eller dine tabte filer er på et andet drev end det, din Windows-installation ligger på), er det forsøget værd.

Recuva har sin egen indbyggede guide til arbejdet med at gendanne dine filer – det er sandsynligt, at du skal lade “All Files” være tilvalgt. Klik “Next”, og klik så “Browse” under “Specific location” for at vælge den mappe, der indeholder din manglende fil.

Recuva har en guide, der kan hjælpe med at finde filer.

Hvis du er i tvivl, kan du overveje at vælge C:\Users\{Brugernavn} (hvor {username} er dit Windows-brugernavn), fordi det er her, de fleste af dine manglende filer normalt vil befinde sig. Klik “Next”.

Hvis filerne kun har været væk i kort tid, bør du vente med at køre den dybe scanning. Klik Start, og vent, til scanningen er færdig. Der kommer nu en liste over filer – de, der er farvet grønne, bør stadig kunne gendannes.

Marker dem, du vil gendanne, og klik “Recover” for at gemme dem på et andet drev, og prøv så at åbne en fil for at se, om den er blevet gendannet.

Flere gratis værktøjer

Endnu et fuldt porterbart redskab er det gratis iCare Recovery Free (www.icare-recovery.com/data-recovery-free.html), som kan forsøge at gendanne slettede filer.

Efter download og udpakning starter du iCare-Free.exe og vælger “Deleted File Recovery”. Vælg dit drev fra dem på listen, og klik “next” for at foretage det, der svarer til Purans hurtige scanning på dit drev.

Når det er gjort, bygger iCare Recovery et mappetræ med filer, der potentielt kan gendannes, således at man kan finde den fil, man søger, ved simpelthen at navigere til dens mappe ved hjælp af navigationsfeltet.

Når du er nået ned til den mappe, der rummer din manglende fil, vil du forhåbentlig se den anført i filoversigten. Vælg den, og klik “Preview” for at få en visning af en tekst, et billede eller en kode (heksadecimal). Hvis filen er komplet, markerer du dens boks og klikker “Recover” og gemmer den et andet sted.

DMDE kan gendanne filer fra stort set ethvert filsystem.

Hvis scanningen ikke finder noget, kan du prøve at klikke på knappen “Advanced File Recovery” for at få en dybere scanning, der måske også kan finde tabte og formaterede partitioner.

Når det er gjort, bliver filerne ikke opregnet efter deres placering, men efter deres type. Luk simpelthen Raw Files i navigationsfeltet op, og vælg filtypen.

Du vil ikke kunne identificere en fil ved dens navn, for navne bliver simpelthen tildelt af iCare, efterhånden som det finder hver fil. I stedet er du nødt til at gennemgå hver fil manuelt – brug dens størrelse som omtrentlig indikation – og klik “Preview” for at se, om din fil kan genkendes og gendannes.

Hvis du vil undgå at bruge tid på at genscanne drevet fremover, klikker du “Save Session”. Så kan du gå ud af iCare Recovery og klikke “Load Session” for hurtigt at begynde igen.

En advarsel: Lad være med at vente for længe, før du fortsætter din søgning, idet yderligere ændringer af dit drev sandsynligvis vil slette flere filer, der ellers kunne gendannes.

Betalte løsninger

Mange betalingsværktøjer giver mulighed for at gendanne en begrænset mængde data gratis, således at du ikke kun kan se, om de kan finde dine manglende filer; du kan også gendanne i hvert fald nogle af dine filer uden at skulle betale noget.

iCare Recovery graver dybt for at finde tabte filer og partitioner.

Ud fra det kan du vurdere, om et køb af dette datagendannelses-redskab er pengene værd. Blandt de gode værktøjer finder man Disk Drill (www.cleverfiles.com/data-recovery-software.html), der kan gendanne op til 500 MB data gratis.

Man kan aktivere den komplette version på tre Windows- eller Mac-maskiner samtidig, og prisen er 89 dollar (eller 118 dollar med livsvarige opgraderinger). EaseUS Data Recovery Wizard Free (www.easeus.com/datarecoverywizard/free-data-recovery-software.htm) kan gendanne op til 2 GB gratis, mens Pro-versionen koster 70 dollar og omfatter gratis fjernkonsultation og assistance, hvis man får brug for det.

Avanceret gendannelse

En ting er at gendanne filer, der er blevet slettet ved et uheld, men hvad sker der, hvis en hel partition eller et helt drev forsvinder? iCare Recovery og betalingsværktøjer kan hjælpe, men før du hoster op med pengene, kan du overveje endnu et gratis redskab: DMDE (https://dmde.com).

Det er ikke ret brugervenligt, men det kan finde manglende partitioner i Windows og er godt til at finde partitioner fra andre operativsystemer, selv de proprietære. Hvis du døjer med data fra et internt drev, er DMDE sagen.

Partition Find and Mount har tre former for parti-tionsscanning.

Gå til www.dmde.com/download.html, og klik på linket “Download DMDE for Windows”. Gem zip-filen på et andet drev end det, du prøver at gendanne data fra. Højreklik på zip-filen, og vælg “Extract All”.

Når det er gjort, starter du DMDE ved at dobbeltklikke på dmde.exe.
Når du bliver bedt om at vælge det drev, du ønsker at gendanne fra, vælger du “Logical Disks” efterfulgt af drevbogstavet, hvis det er synligt i Windows.

Hvis det ikke er det, lader du “Physical Disks” være valgt. Klik på hver “Physical Drive”-enhed efter tur for at finde den, du søger data på. Klik “OK”, når den er fundet.

DMDE scanner drevet for partitioner. Klik “OK” for at fjerne fejl, hvorefter flere matches – lignende eller øjensynlig identiske – kommer frem. Vælg en ved hjælp af det relevante navn/drevbogstav, din parti-tionsstatus, dit f.system (filsystem) og størrelse for at identificere det. Klik “Open Volume”.

Dobbeltklik “[All Found + Reconstruction]” i feltet til venstre, og klik “OK”. Gennemgå $Root-mappen og se på drevets indhold, eller højreklik på en mappe, og vælg Find Files…, når du skal lede efter filer. Brug wildcard til fuzzy-søgninger eller til at søge efter filtype (såsom *.png).

Med Free Edition kan man gendanne op til 4000 filer fra den aktielle søgning på én gang. Når du har nået din grænse, lukker du appen, genåbner den og gentager din søgning.

En anden mulighed er at opgradere til betalingsversionen. Express-versionen koster 20 dollar for et enkelt års licens, men man kan også betale 48 dollar for en ubegrænset licens.

Gendan efter ransomware

Ransomware findes i mange former.

Er du blevet udsat for et ransomware-angreb? De fleste trusler retter sig mod dine data frem for at lukke dig ude fra din pc. Man skal typisk bruge en genoprettelsesdisk eller boote i Fejlsikret tilstand med netværk for at fjerne den underliggende infektion, før man kan begynde at gendanne sine filer.

Hvis filerne for nylig er blevet krypteret, burde du kunne gendanne dem fra en nyere backup. Hvis dine filer er lagret i OneDrive, og du har et Microsoft 365-abonnement, burde du modtage en advarsel om, at filerne er blevet ændret eller slettet, og at du har mulighed for at rulle tilbage til tidligere, uinficerede versioner.

Hvis funktionen ikke kommer automatisk, klikker du på knappen til OneDrive-indstillinger og vælger Indstillinger og “Gendan dit OneDrive”. Efter at have bekræftet din identitet kan du hurtigt rulle et defineret tidsrum tilbage fra rullemenuen.

Du kan også vælge “Brugerdefineret dato og klokkeslæt” til at se ændringer på en tidslinje og udvælge det bedste øjeblik, du kan rulle tilbage til. Hvis du ikke har nogen backup, eller du ønsker en hurtigere løsning, skal du undersøge, om der findes et dekrypteringsredskab til den specifikke ransomware-infektion.

Dit sikkerhedsværktøj har forhåbentlig identificeret ransomwaretypen, og du skal da besøge www.nomoreransom.org/en/decryption-tools.html og se en omfattende liste over typer, redskaber fra troværdige antivirusudbydere plus en guide til deres brug.

Vær omhyggelig med, at du har det rigtige redskab, ellers risikerer du, at indholdet bliver forvandlet til ukendelighed hinsides gendannelse. Nogle udbydere såsom Trend Micros Ransomware File Decryptor kombinerer alle deres værktøjer til ransomware-dekryptering inden i et enkelt program.

Selvom du bliver bedt om at vælge ransomwaretypen, er der et praktisk link: “Jeg kender ikke ransomware-navnet.” Klik her, så bliver du bedt om at vælge en af dine inficerede filer. Appen analyserer den for at afgøre, hvilken ransomware der står bag, og hjælper dig med at gendanne filerne.

I mellemtiden vælger du dine filer eller mapper ved at klikke på dem i hvert felt, hvorefter du vælger Tools > Recover for at åbne gendannelses-dialogboksen.

Klik på Size-knappen for at få et estimat over den mængde plads, dine gendannede elementer kræver. Klik så “…” for at vælge et andet drev med tilstrækkelig plads. Sørg for, at “include deleted” er valgt, hvis det er muligt, og klik til sidst OK.

Gendan tabte partitioner

Hvis du har mistet en hel partition eller et drev, kan en anden mulighed være at prøve at gendanne drevet uden at skulle redde noget fra det.

Ligesom Windows kun sletter en fils header og ikke hele filen, bliver en partition slettet eller formateret ved, at det kun er partitionsinformationen (type, filsystem, størrelse og lokation), der bliver fjernet. Med de rette redskaber kan man gendanne den som med enhver anden fil.

Før tilbød partitionerings-redskaber gratis partitions-genkendelse og gendannelse, men nu har man låst dem og mange andre nyttige funktioner inde i betalingsopgraderinger. Der er dog heldigvis mange gratis alternativer.

Brug Lazesofts File Manager til at kopiere filer fra drev uden for Windows.

Før du dykker ned i det, kan du tage en drevafbildning (drev-image) med Macrium Reflect Free. Det giver dig en fejlsikret løsning, hvis noget går virkelig galt med dine forsøg på at gendanne en partition.

Du gør det ved at tage en afbildning af hele drevet (ikke udvalgte partitioner). Husk at klikke på Advanced og markere “Make an exact copy of the partition(s)”.

Hvis du prøver at gendanne en ikkesystem-partition, og du kan boote normalt ind i Windows, kan du måske gendanne dem uden at betale en øre. Du kan i stedet downloade og installere install Partition Find and Mount (http://findandmount.com/), som er gratis til personlig brug.

Når den kører, vælger du drevet med den manglende partition, og begynder med den anbefalede “Intellectual Scan” (hvis det svipser, kan du prøve to andre scanninger – normal og deep). Hvis din manglende partition bliver fundet, kan du åbne den på et specifikt drev eller oprette et drev-image ud fra den.

Hvis du har installeret Lazesoft Recovery Suite (ellers kan du hente den gratis Home Edition fra www.lazesoft.com/download.html), skal du køre den i Windows og vælge “Disk Image & Clone”.

søg professionel hjælp

Specialister kan gendanne data fra defekte drev – men det er dyrt.

Datagendannelse er ikke nogen eksakt videnskab, og den er heller ikke altid intuitiv. Specialister i datagendannelse tilbyder yderligere – om end kostbare – ydelser, der kan hjælpe med at skaffe vigtige filer tilbage, hvis man har brug for det.

Nogle redskaber til datagendannelse gør det muligt at gøre brug af fjernassistance, der kan hjælpe kunden igennem gendannelsesprocessen. En anden, dyr form for datagendannelse består i at hente data fra fysisk beskadigede drev.

Hvis et drev ikke bliver genkendt eller laver besynderlige lyde, er årsagen sandsynligvis defekte hoveder eller motorsammenbrud. Gendannelse fra sådanne drev kan kun lade sig gøre ved hjælp af specialister i renrum, hvor man kan åbne drevet fysisk og slutte de plader, som rummer de vigtige data, til udstyr, der kan gendanne de savnede data.

Et af de mest erfarne firmaer er Ontrack (www.ontrack.com), der tilbyder såvel fjerngendannelse af data fra ikke-beskadigede drev som komplette gendannelsesydelser til defekte drev.

Under alle omstændigheder foretager Ontrack en evaluering af drevet og tilbyder en valgfri evalueringsrapport, der viser, hvad man kan gendanne fra drevet – og så præsenterer firmaet et endeligt tilbud på genoplivningen af disse data.

Når vi er nået så langt, kommer vi til det mere penible spørgsmål: Hvad koster det? Det er ikke billigt at gendanne data fra en beskadiget harddisk; det kan løbe op i tusindvis af kroner.

Firmaet Proven Data leverer på sin blog en grundlæggende oversigt over, hvad man kan forvente at skulle betale (www.provendatarecovery.com/blog/data-recovery-cost-rates-fees/).

Medmindre de data, man har mistet, er både uerstattelige og uvurderlige, kan det være klogere at afskrive de tabte filer og omsider iværksætte den backup-plan, man så længe har udskudt.

Du finder redskaber til diskstyring og reparation i feltet til venstre. Blad ned til sektionen Repair Tools, og find funktionen “Lost Partition Recovery. Vælg den, og se, om Lazesoft kan finde nogen manglende partitioner. Hvis det sker, vælger du partitionen fra listen og gendanner den ved at klikke “Recover Lost Partition”.

Hvis du ikke kan gendanne din partition med et af disse redskaber og gerne vil dykke ned i kommandolinjen, bør TestDisk (www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk) være dit næste valg.

Download den seneste Windows 64-bit-version (7.1 i skrivende stund). Efter at du har taget dit drev-image, følger du guiden hos www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step med henblik på at gendanne manglende partitioner eller reparere dem, der er ødelagt.

Katastrofeberedskab

Det værste er indtruffet: Windows nægter at boote, og du kan ikke komme til dine filer. Hvad nu? Hvis drevet ikke er gået fysisk i stykker (se boksen om professionel hjælp), skal du gendanne de data, du kan, før du rydder drevet og installerer Windows fra grunden.

Hvis du er Macrium-bruger, kan du boote fra din gendannelsesdisk, tage et frisk drev-image af drevet og prøve at rulle systemet tilbage til en fungerende tilstand.

Hvis drevet er fysisk ramt, men din backup er af nyere dato, giver det ingen mening at prøve at redde data fra det; invester i stedet i et nyt drev, og gendan din seneste Macrium-backup på det.

Hvis du ikke har et drev-image, kan du måske gendanne partitionen eller redde filer fra denne backup. Du skal oprette et Lazesoft Recovery Suite-genoprettelsesdrev (eller USB-flashdrev) ved at downloade og installere den gratis Home Edition af softwaren fra www.lazesoft.com/download.html på en fungerende pc, der helst kører det samme styresystem som den angrebne pc.

Gendan mistede ikke-system-partitioner med Lazesoft.

Når det er gjort, booter du fra genoprettelsesdrevet. Du kan først prøve Windows Recovery for at se, om den kan bringe din pc i orden. Du kan også prøve at bruge drevets egen File Manager til at gendanne filer, hvis partitionen er synlig og i øvrigt ubeskadiget. Hvis det svigter, skal du bruge redskabet “Disk Image & Clone” til at lede efter den manglende partition med den ovennævnte procedure.

Hvis alt dette svigter, bør du kunne bruge genoprettelsesdrevet til at kopiere nemt tilgængelige filer – måske fra en ødelagt Windows-installation, der ikke har smadret partitionen, eller bruge værktøjet “Data Recovery”, der rummer fire redskaber: Fast Scan, Undelete, Unformat og Deep Scan. Med lidt held kan et af dem redde kritiske filer, før du rydder drevet helt og begynder forfra.