Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tech-giganter vil af med skudsekund – det får computerne til at bryde sammen

Du tænker måske ikke over det, men nogle år indføjes et ekstra sekund, fordi kalenderåret ikke helt svarer til det astronomiske år. Den praksis skal stoppes, mener tech-giganter nu, for den kan få computere til at bryde sammen.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden 1970’erne har døgnet fået tilføjet ekstra tid, så kalenderåret kan holde trit med det astronomiske år. Men det er nogle af de største tech-giganter utilfredse med. De såkaldte skudsekunder kan få vitale dele af internettet til at gå ned og bør derfor droppes, mener blandt andre Microsoft og Google.

Ifølge mediet Cnet har de to firmaer sammen med Meta (Facebook) og Amazon udsendt en officiel anmodning om at droppe praksis med de ekstra sekunder. Anmodningen støttes af to nationale myndigheder.

Flybooking gik i sort

Det første eksra sekund blev indføjet i 1972, og siden er justeringen sket 26 gange til det internationalt anerkendte, globale ur kendt som International Atom Tid (TAI). I stedet for at klokkeslættet 23.59.59 som normalt skifter til 00.00.00 ved midnat indføjes med lange mellemrum et ekstra sekund i form af 23.59.60.

Problemet er, anfører tech-firmaerne, at computere, servere og dermed databaser og tjenester, som håndterer alt fra streaming til sky-lagre, er afhængige af pivnøjagtig tidtagning for at udføre deres opgaver i korrekt rækkefølge. De bliver forvirrede, når der pludselig kommer et ekstra sekund på.

Blandt andet i 2012 blev ekstra tid tilføjet TAI, og det udløste dengang debat. Ekstra tid gav knas i datahåndtering hos blandt andre Reddit, Foursquare og LinkedIn. Dele af det internationale flybooking-system Amadeus brød endda sammen.

I 2017 gik Cloudflare kortvarigt i sort, da internetfirmaets software ved sammenligning af to ure mente, at tiden gik baglæns.

Myndigheder er enige

Indførte skudsekunder giver altså flere problemer end fordele, mener gruppen af tech-firmaer. Samtidig er håndteringen af skudsekunder udsigtsløs, da jordens rotation ikke har ændret sig væsentligt, argumenterer de.

”Vi forudser, at hvis vi bare holder os til TAI uden skudsekunder, er vi sikre i mindst 2000 år,” udtaler forskeren Ahmad Byagowi fra Facebooks moderselskab Meta til Cnet og foreslår:

”Måske til den tid skal vi overveje en rettelse.”

Heri støttes firmaerne af officielle tidsmyndigheder som US National Institute of Standards and Technology (NIST) og det franske Bureau International de Poids et Mesures (BIPM).

Støtten fra statslige myndigheder er afgørende, da det i sidste ende er regeringer hjulpet af videnskabsmænd – ikke teknologivirksomheder – der har ansvaret for TAI.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere