Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: 10 stærke tips til en hurtigere pc

Mange funktioner, apps og komponenter gør din pc langsommere. Men du kan selv lette computeren for nogle af de løbende opgave.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du køber en ny Windows-pc og er begejstret over, hvor meget hurtigere den er sammenlignet med dine tidligere computere. Men efter et stykke tid begynder den at blive sløv. Heldigvis kan du selv gøre mange ting for at få din computer op i fart igen.

Man kan dele problemerne med en sløv computer op i tre grupper. Den første gruppe af udfordringer er ophobningen af unødvendige filer og andre former for softwarekode. Den anden udfordring er unødvendige programmer, som starter sammen med Windows eller løbende kører i baggrunden.

Den tredje udfordring er underdimensioneret og forkert hardware. Alle tre problemer adresserer vi her, hvor du får 10 af de mest effektive – meget forskellige – tips til at gøre din computer hurtigere, end den er nu.

1 Stop automatisk programstart

Nogle programmer starter automatisk i baggrunden, når du logger på Windows. Det giver spildtid ved programmer, du ikke bruger ofte. Se programlisten ved under ”Indstillinger” at klikke på ”Apps” og derefter på knappen ”Start” (hvor du også kan se de enkelte programmers belastning). Slå programmerne til og fra med skydeknappen.

2 Fjern systembelastninger

Midlertidige filer og cookies er blandt de småelementer, som kan hobe sig op på pc’ens harddisk og sløve computeren. De er ikke meget besværlige at fjerne, men hvis du vil gøre det hurtigt og nemt, kan du overveje at hente det gratis program CCleaner (https://www.ccleaner.com), som også holder orden i registreringsdatabasen.

3 Stop automatiske opdateringer

Automatiske opdateringer kan sløve pc’en. Du skal dog ikke fjerne alle automatiske opdateringer, for så udsætter du din computer for sikkerhedstrusler. Men for ikkekritiske opdateringer fra for eksempel spilplatforme (det kan være Epic Games Store og Steam) eller specialsoftware (herunder fra Adobe – se billedet) kan du vælge at opdatere manuelt.

4 Slip strømmen løs

Giv din computer fuld power uden begrænsninger. Vælg Kontrolpanel > Hardware og lyd > Strømstyring. I de fleste computere har du her mulighed for at vælge ”Høj ydeevne” (nogle har fjernet muligheden). Marker denne indstilling, og du kører for fuld hastighed. Ved bærbare computere betyder det lidt reduceret batteritid.

5 Slå tips og gode råd fra

Windows kan give dig tips til, hvordan du får mere ud af forskellige funktioner og programmer. Mange Windows-brugere finder dog disse forslag irriterende og ret ubrugelige. Du kan heldigvis nemt slå dem fra og dermed samtidig belaste pc’en mindre. Det gør du med skydeknappen under Indstillinger: System > Meddelelser.

6 Fjern grafiske effekter

Windows ser flot ud og har en masse grafiske effekter. Kan du leve uden dem alle sammen, så kan du potentielt få din pc op i fart. Grafikken trækker nemlig ret meget på ressourcerne. Skriv i søgefeltet ”Juster udseende og ydelse for Windows”. I det vindue, som dukker op, kan du slå forskellige effekter til og fra (prøv dig frem) eller blot vælge ”Juster til den bedste ydelse”.

7 Effektiviser søgninger

Effektiviser Windows-søgninger ved at fjerne Windows-forslag til nettet (hvor du alligevel hellere bruger Google eller en anden søgemaskine). Skriv gpedit.msc i Windows’ søgefelt. I ”Lokal editor for gruppeobjekter” vælger du Administrative skemaer > Windows-komponenter > Søg. Dobbeltklik på ”Tillad ikke websøgninger”, vælg ”Deaktiveret”, og klik ”OK”.

8 Stop synkronisering af OneDrive

Hvis du benytter lageret i skytjenesten OneDrive, sker der hele tiden en sløvende synkronisering med harddisken på din computer. Du kan nedsætte den belastning ved at højreklikke på det blå sky-ikon i Meddelelsesområdet på Proceslinjen. Klik på tandhjulet øverst, og klik ”Afbrud synkronisering midlertidigt”. Vælg derpå antal timer.

9 Bedre afkøling

Computere kan blive meget varme. Det belaster komponenter, tvinger blæseren på arbejde og sænker generelt pc’ens hastighed. Årsagen kan være ophobning af støv. Det kan fjernes forsigtigt med trykluft, nemmest i desktop-pc’er. Til en bærbar kan du købe en laptop-køler, som placeres under pc’en. Fås for under 500 kroner.

10 Mere ram – bedre harddisk

Det her trick dur kun ved stationære computere: Sæt mere ram (brugerhukommelse) i pc’en, gerne 16 GB eller, hvis du gamer, endnu mere. Og udskift en eventuelt bedaget hdd (traditonel harddisk) med et ssd-lager. Så vil du opleve en eksplosion i ydelse. I moderne, tynde laptops er det desværre ikke muligt at udskifte komponenter.