Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Contour RollerMouse Red Plus Wireless og Balance Keyboard Wireless: Ergonomi for viderekomne

Hvis går all-in på ergonomi, skal du kaste et blik på denne løsning fra Contour, som er markant anderledes i design og virkemåde.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Contour går hele vejen, når det handler om at skabe de mest ergonomiske arbejdsredskaber til kontorarbejde. Det resulterer i produkter, som er markant anderledes i design og virkemåde end gængse tastaturer og mus.

At der er tale om en computermus, er det ikke det første, man tænker, når man ser RollerMouse.

Den er større og tungere end det keyboard, der hører til og består af en rullende stang med en nupret gummioverflade monteret i en stor håndledsstøtte. Den ligger solidt på bordet og rokker sig ikke ud af stedet, når du arbejder med den.

Nem opsætning

RollerMouse er trådløs, men kræver opladning med et specialkabel. Vær forsigtig med kablets stik, da hullet er dybt, og stikket er spinkelt.

Tastaturet får kontakt til computeren via en USB-dongle. Ledningen med donglen skal sidde i en USB-port på computeren, mens strømmen leveres af to AAA-batterier. Og det er jo sådan set nemt nok, men det kunne også have været fint med et indbygget, genopladeligt batteri i RollerMouse.

Du kan selv bestemme, hvad musetasterne skal kunne.

Opsætningen er nem og gennemføres uden drivere. Udfordringen til at begynde med er snarere, at hvis du normalt arbejder på en bærbar computer, har du måske den dårlige vane at have tastaturet placeret meget tæt på kroppen. Dermed kan du komme til at sidde i en lidt sammensunken arbejdsstilling.

Med håndledsstøtten placeret forrest kommer tastaturet betydelig længere ind på bordet, end du er vant til.

Det giver en mere naturlig og afslappet kropsstilling, hvor du kan hvile armene, mens du arbejder. Og du har musen lige ved fingrene. Brugere af stationære computere er vant til den længere afstand, og her vil der ikke være den samme tilvænning.

Tastaturet har høje, klart definerede taster med en behagelig modstand. Den ”rullende mus” føles let og responsiv. Tommelfingrene finder hurtigt ned på ”rullen” og håndledsstøttens store taster, selv om indlæringskurven kan virke stejl for en laptop-bruger.

De seks taster er en dedikeret højre og venstre museknap, en tast til kopi/indsæt og en til indstilling af markørens hastighed.

Musehastigheden justeres med en oval knap og vises på en skala med seks lys. Skalaen viser også med farve tilstanden på det genopladelige batteri. En driver kan hentes på Contours driverside, hvis knappernes tildelte funktioner skal ændres.

Da sættet har fokus på ergonomi, kan det fysisk finjusteres på flere måder. Håndledsstøtten kan tages af, hvilket kræver brug af en lille medfølgende ”nøgle”. Tastaturet kan skydes op på to ben, som det kendes fra de fleste tastaturer.

To medfølgende justerbare plader kan skydes ind under og hæve det, så overgangen mellem håndledsstøtte og tastatur passer bedre.

Kan tilpasses

Umiddelbart ligner de to aflange plader noget overflødigt, men når man hæver tastaturet til en præcis ønsket højde, bliver overgangen til støtten faktisk bedre.

Tastaturet har en pris, der ligger i en højere ende af skalaen, uden at være dyrere end andre kvalitetstastaturer. Den heftige pris på musen gør dog samlet set sættet væsentlig dyrere end de andre i testen.

Til gengæld er der ikke nogen, som leverer så gennemført en ergonomisk løsning. Den kræver tilvænning, men kan være redningen, hvis du har svært ved den mere traditionelle opsætning.