Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan sparer du på elregningen med smart home-produkter

Elpriserne fortsætter deres himmelflugt, men ved at anvende smart home-produkter kan du selv tage styringen over dit elforbrug og hjælpe både pengepungen og klimaet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Elpriserne stiger stadig i et uhørt tempo. Det ses især på den gennemsnitlige elpris, hvor én kilowatt-time i september 2020 lå på cirka 2 kr./kWh, men i september 2022 lå på 5,5 kr./kWh.

Elprisernes voldsomme stigning skyldes blandt andet det danske sommervejr, hvor det har blæst mindre end normalt, samt mængden af regn i Norge og Sverige til vandkraftværkerne. Det har medført mindre elproduktion via vind og har samtidig betydning for vandmagasinerne på vandkræftværkerne.

”Elpriserne er selvsagt ikke noget, den private forbruger selv er herre over. Det er helt ude af vores kontrol. Men der er meget, man selv kan gøre for at reducere både el- og varmeregningen. Ved f.eks. at sænke temperaturen med blot én grad i hjemmet – noget de færreste vil bemærke på komforten – kan man spare op til 5 pct. på elregningen. En virkelig god hjælp kan derudover findes i de efterhånden mange forskellige smart home-produkter. Med dem installeret bliver det meget nemmere selv at tage styringen og overvåge sit forbrug. Det er i særdeleshed noget, der kan ses på elregningen og mærkes på pengepungen. Ved at mindske det daglige forbrug, mindsker vi desuden også vores klimaftryk, fordi vi samtidig udleder mindre CO2,” fortæller Philippe Citroen, der er administrerende direktør i smart home-virksomheden Netatmo.

Sådan kan smart home-produkter hjælpe dig med at holde styr på forbruget

Ved at anvende en række smart home-produkter i din hverdag, kan du igen tage styringen over din elregning. Her finder du fire produkter, der kan hjælpe dig med at nedjustere dit elforbrug.

• Kontrollér lyset fra din smartphone: Mange ved allerede, at en LED-pære bruger langt mindre strøm end traditionelle pærer, og at man derfor kommer langt ved at skifte sine pærer til LED. Men ved smartbelysning er der endnu flere penge at spare. Med Philips Hue-serien kan du nemt styre lyset fra din smartphone. Har du f.eks. glemt at slukke lyset, kan du nemt gøre det fra din smartphone, eller du kan ændre indstillingerne i dit smart home, så lyset slukkes automatisk, når den sidste person har forladt hjemmet. Hue-serien kommer også med en indstilling, så lyset automatisk tændes ved bevægelse.

• Brug stikkontakter, der giver et overblik over dit forbrug: Ønsker du at få et fuldt overblik over dit strømforbrug, kan du anvende smarte stikkontakter, der måler dit forbrug, som eksempelvis TP-Links smarte stikkontakter. Udover at måle dit forbrug kan du også bruge din stemme eller smartphone til at tænde og slukke kontakten.

Med en smart stikkontakt kan du nemt se, hvad dine enheder bruger af strøm, og hvor det kan betale sig at nedsætte forbruget eller skifte til en anden løsning.

• Vask tøj, når strømmen er billigst: Hårde hvidevarer er nogle af de største strømslugere, og derfor er det værd at overveje, om din vaskemaskine eller opvaskemaskine skal have smarte funktioner. Siemens kommer eksempelvis med Home Connect, så dine hvidevarer kan forbindes til en stemmeassistent. Det gør, at du kan starte en vask direkte fra din mobil, så du kan udnytte det, når strømmen er billigst.

• Styr opvarmningen i hjemmet med smarte termostater: For at få mere kontrol over opvarmningen af hjemmet og reducere energiforbruget, kan du benytte smarte termostater. Netatmos smarte termostater kan styres fra din smartphone, og du kan indstille dem, så varmen bliver slået fra, når familien er ude af huset og tændes igen, inden I er hjemme. Ved at besvare fem spørgsmål om din daglige rutine, kan den tilhørende app skræddersy en tidsplan til din hverdag, som kan justeres efter behov. De smarte termostater giver også mulighed for at justere varmen i hvert enkelt rum, hvilket også bidrager til energibesparelser. Sidst, men ikke mindst, modtager du også månedlige rapporter og tips til at spare på energien, så du kan forbedre dit forbrug over tid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere