Populær dansk netordbog trues af lukning

Den Danske Netordbog er blandt de mest populære ordbøger på nettet, men står alligevel over for en trussel om lukning. Professoren bag vil skabe en folkelig ordbog med en kvart million danske ord. Men kulturministeren nægter at give støtte.

Truslen om lukning hænger igen over hovedet på Den Danske Netordbog, som trods adskillige ansøgninger er gået forgæves efter økonomisk støtte.

Seneste har kulturminister Brian Mikkelsen (K) nægtet at støtte ordbogen, som er skabt af professor, dr.phil. Henning Bergenholtz og hans hold fra Center for Leksikografi på Handelshøjskolen i Århus.

Dermed kan det fra årsskiftet være slut med gratis adgang til ordbogen, som indeholder omkring 110.000 ord og hver dag har over 1.000 unikke besøgende.

237 dage til lukning?

Henning Bergenholtz er Danmarks eneste professor i leksikografi, og han har som sin store ambition at skabe en folkelig netordbog, der med tiden skal indeholde op mod en kvart million forskellige ord.

- Vi har ikke fået en eneste krone for at lave det hidtil. Vi har udført arbejdet det som en del af forskningen, og det kan vi ikke fortsætte med, siger han.

Det seneste afslag fra ministeren har fået ordbogens skabere til at sætte en advarsel på alle opslag i ordbogen. "237 dage til lukningen af Den Danske Netordbog?" hedder spørgsmålet således mandag.

Ifølge Henning Bergenholtz vil ordbogen med de nuværende ressourcer i det lange løb nemlig ikke kunne levere den kvalitet, der kræves af en ordbog udgivet af et universitet.

- Først og fremmest er det sådan, at vi mangler betydningsangivelse ved cirka 75 procent af ordene. Derudover skal mange af artiklerne vedligeholdes, ændres og udvides, fortæller Henning Bergenholtz.

Skal bruge fem millioner

Derfor har Center for Leksikografi søgt om fem millioner kroner over en femårig periode fra Kulturministeriet. Her nægter man dog at give støtte med den begrundelse, at Retskrivningsordbogen fra Dansk Sprognævn allerede støttes.

Retskrivningsordbogen indeholder i dag omkring 67.000 ord mod Den Danske Netordbogs cirka 110.000 ord, og Henning Bergenholtz mener ikke, at de to kan sammenlignes.

Ifølge ham ville Den Danske Netordbog på tryk have et omfang på op mod 10 retskrivningsordbøger.

Som almindelig bruger får man dog også langt flere funktioner hos Den Danske Netordbog, hvor man eksempelvis - udover at finde flere ord - kan klikke sig videre til synonymer og sammensatte ordforbindelser.

Henning Bergenholtz mener i stedet, at Den Danske Netordbog skal sammenlignes med Den Danske Ordbog - et projekt under Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, som er støttet med et større millionbeløb.

Den ordbog forventes dog tidligst på nettet i 2009.

Mest besøgte netordbog

For almindelige danskere, som søger sprogoplysning på nettet, kan der derfor blive et tomrum fra årsskiftet, hvis Den Danske Netordbog ikke finder penge til at fortsætte.

- De går tabt, og det er sprogpolitisk meget beklageligt. Dansk er ganske vist ikke noget truet sprog, men kendskabet til dansk og evnen til at skrive godt og korrekt dansk er faldende, endda katastrofalt faldende, mener Henning Bergenholtz.

Netordbogen har 6.000-7.000 daglige opslag og er - ifølge en statistik fra TDC Online - den mest besøgte netordbog i Danmark.

Henning Bergenholtz arbejder nu videre med to modeller. Enten lukkes siden eller også fortsætter den som betalingsside, hvor universiteter og biblioteker eksempelvis skal betale 3.000 kroner for adgang.

Mens Center for Leksikografi mangler støtte til Den Danske Netordbog, har det til gengæld sikret sig støtte til flere regnskabsordbøger, heriblandt en dansk-engelsk og en engelsk-dansk regnskabsordbog.

Relevante link

Den Danske Netordbogs trussel om lukning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere