Artikel top billede

1.500 britiske udviklere sagsøger Apple for en milliard dollar: Tager for høje gebyrer i App Store

"Gebyrerne er uretfærdige i sig selv og udgør misbrug af prisfastsættelse," siger en talsmand på vegne af de i alt 1566 britiske app-udviklere, der sagsøger Apple.

Mere end 1500 britiske app-udviklere har påbegyndt et gruppesøgsmål mod Apple på 785 millioner pund – cirka 6,8 milliarder kroner-

Det sker, fordi Apple tager gebyrer på op til 30 procent af den omsætning, som en udvikler skaber i App Store gennem et in-app-betalingssystem – et gebyr, de 1500 briter mener, er alt for højt.

Det skriver Reuters.

Udover enkelte tilfælde tillader Apple samtidig ikke alternative betalingsløsninger, så brugerne tvinges til at betale i appen, og udviklerne mister dermed en stor portion af indtjeningen til gebyrer.

"Apples gebyrer til app-udviklere er overdrevne og kun mulige på grund af deres monopol på distribution af apps til iPhones og iPads," siger Sean Ennis, der er talsmand for de i alt 1566 app-udviklere, i en meddelelse.

Det er det britiske konkurrencenævn, Competition Appeal Tribunal, der fører retssagen.

"Gebyrerne er uretfærdige i sig selv og udgør misbrug af prisfastsættelse. De skader både app-udviklere og app-købere," står der fortsat i meddelelsen fra Sean Ennis.

Apple: Vi giver udviklere adgang til kunder

Apples gebyrer har fået flere konkurrencemyndigheder i verden til at forsøge at tvinge Apple til at sænke gebyret.

I USA kører der lige nu en retssag mellem Apple og Epic Games, der står bag det populære Fortnite-spil.

Epic Games udviklede uden Apples accept deres eget betalingssystem i appen, hvilket fik førte til, at spillet helt blev fjernet fra App Store og Google Play.

Apple har tidligere forsvaret sig med, at 85 procent af udviklerne i App Store ikke betaler nogen provision, og at de hjælper europæiske udviklere med at få adgang til markeder og kunder i 175 lande verden over gennem App Store.

Apples serviceforretning, som omfatter App Store, har oplevet en hastig vækst i omsætningen i de seneste år og ligger nu på omkring 20 milliarder dollars i kvartalet.