Artikel top billede

25 danske organisationer slår alarm: Overvågning af danskere bør stoppes nu

Danskernes grundlæggende rettigheder trues af øget overvågning fra statens side, mener 25 fremtrædende danske organisationer, der nu slår alarm.

Vores grundlæggende rettigheder er under pres og trues af stigende overvågning af alle danskere. Derfor bør der omgående trækkes i håndbremsen.

Sådan lyder budskabet fra 25 danske organisationer i et fælles opråb til både offentligheden og danske politikere. De tæller blandt andet Dansk IT, IT-Branchen og Rådet for Digital Sikkerhed.

“Overvågning af borgerne i det offentlige rum har gennem de seneste årtier bevæget sig fra at være undtagelsen til gradvist at blive normen,” lyder det fra de 25 organisationer i et åbent brev, som de har offentliggjort.

De peger som eksempler blandt andet på politiets anvendelse af de omstridte teknologier til ansigtsgenkendelse samt på, at der i den seneste tid er blevet indført flere love, der tilsammen åbner for, at staten i langt højere grad end tidligere holder øje med danskerne.

“Teknologiske fremskridt og politiske ambitioner om øget tryghed og effektivitet har banet vejen for en udvikling, hvor hensynet til privatlivets fred og retssikkerhed alt for ofte træder i baggrunden. I 2025 ser vi et markant ryk i denne retning,” lyder det i det åbne brev.

I den seneste tid har PET blandt andet med en lovændring fået det, som de kalder for ‘hidtil usete beføjelser’ til at ‘indsamle, overvåge og analysere data om alle danskeres personlige oplysninger og digitale færden samt udvikle it-systemer (kunstig intelligens) til formålet,” skriver organisationerne.

Samtidig er der blevet åbnet for, at myndigheder kan anvende slægtsforskningsdatabaser i stort omfang på en måde, som de 25 organisationer mener “nærmest får sneget et nationalt DNA-register ind ad bagdøren.”

Og Folketingets nye såkaldte Tryghedspakke åbner for en kraftig udvidelse af kamera-overvågning i det offentlige rum, mener de.

“Tilsammen tegner de et billede af en statslig tilgang til overvågning, hvor privatlivets fred og retssikkerhed risikerer at blive reduceret til sekundære hensyn,” lyder det.

De 25 organisationer mener, at der er brug for, at der bliver trådt på bremsen og istedet få åbnet for debatten om, hvor grænsen for acceptabel overvågning egentlig skal gå herhjemme.

“Overvågning i det omfang, vi nu ser konturerne af, risikerer ikke blot at undergrave den enkeltes ret til privatliv, men også at kompromittere den grundlæggende tillid mellem borgere og centrale samfundsfunktioner,” skriver de.

De 25 organisationer mener, at der bør oprettes en uafhængig instans, der skal ‘kortlægge overvågningssamfundets udvikling, analysere de retlige og teknologiske implikationer og stille forslag til, hvordan vi som samfund genetablerer og sikrer en bæredygtig balance mellem sikkerhed, tryghed og retten til et privatliv,” som det hedder.

Du finder hele det åbne brev ved klikke her.