Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

'Time to build' er en udfordring, som vi ikke taler (nok) om

Klumme: Mens cloud og datakraft eksploderer, halter datacenterbyggeriet og infrastrukturen bagefter. Skal vi vente eller turde bygge, inden behovet melder sig?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Vi taler meget om data, AI og cybersikkerhed. Og med rette. Det er fremtiden og de udfordringer, der følger med.

Men vi glemmer ofte én afgørende ting. Hele vores digitale tilstedeværelse hviler på fysisk infrastruktur. Og netop den infrastruktur er ikke nødvendigvis skalerbar i samme tempo, som vores ambitioner og vores dataforbrug er.

I datacenterbranchen er vi klar over det: 'Time to build', altså den tid det tager at planlægge, opføre og idriftsætte nye datacentre, er blevet en reel flaskehals. Alligevel fylder problematikken sjældent i den bredere debat eller på den politiske dagsorden.

Det er et paradoks. For jo mere vi digitaliserer, jo mere vokser behovet for fysisk plads, strøm og køling, og i takt med at flere tjenester flytter i skyen, stiger belastningen på de fysiske centre, der skal hoste dem.

Det er netop dét, mange glemmer. Skyen er ikke en sky. Den består rent faktisk af fysiske rackskabe, redundant strøm, køleanlæg og tusindvis af kvadratmeter, der skal realiseres, før nogen kan sætte strøm til de digitale ambitioner.

Vi skal turde præinvestere

Det voksende gab mellem den accelererende digitalisering og vores fysiske infrastruktur kræver en ny strategi.

Den klassiske model, hvor vi først bygger, når kunderne melder deres ankomst, er ikke længere bæredygtig.

Markedet bevæger sig langt hurtigere, end vi kan følge med, og hvis vi først begynder at bygge, når ordren ligger på bordet, så er kunden allerede smuttet til en anden operatør, der har kapaciteten.

Vi skal derfor turde tænke mere agilt. Det handler lidt forsimplet ikke om at bygge færdigt, men om at være i gang. Om at have fleksibel overkapacitet klar, så vi kan reagere i realtid.

Det kræver risikovillighed, men også rettidig omhu. For hvis ikke vi investerer i den fysiske infrastruktur i dag, så sakker vi bagud.

Det er noget, som vi reelt set allerede oplever, når igangværende datacenterprojekter bliver forsinkede, og behovet for kapacitet vokser uanfægtet.

Nye krav både fysisk og strategisk

De tjenester, vi i dag lægger i skyen, er tungere end de var for blot få år siden. Det betyder større varmeudledning, højere krav til køling og behov for mere plads og luft.

Hvis vi fortsætter med at designe og bygge datacentre som for to år siden, kan vi ganske enkelt ikke rumme de workloads, der kommer.

Og så er der sikkerheden. I en geopolitisk og klimamæssigt ustabil verden er det ikke ligegyldigt, hvor datacentrene placeres.

I Norden og Danmark står vi som bekendt stærkt. Vi er gode for en stabil og fornuftig infrastruktur, køligt klima og geopolitiske fordele.

Det skal vi udnytte. Men det kræver, at vi handler. At vi tør investere, udbygge og have tillid til prognoserne, før det er for sent.

Samtidig er den grønne agenda med til at styrke vores position. Danmark og resten af Norden har unikke muligheder for at bidrage til bæredygtige løsninger – eksempelvis ved at genanvende overskudsvarme fra datacentre til fjernvarme.

Vi kan ikke sidde på hænderne

’Time to build’ er ikke bare et operationelt problem. Det er et strategisk vilkår. Hvis vi vil gribe mulighederne i det digitale vækstmarked, skal vi turde investere i det, vi ikke altid kan se.

Vi skal turde handle og bygge, før behovet banker på døren.

For digitalisering uden fysisk infrastruktur er lidt som at forestille sig at bygge skyskrabere uden fundament. Det lyder måske imponerende, men det holder langtfra i længden.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.