Glemte GSM-kanaler kan terrorsikre Danmark

99 hemmelige alarmkanaler i GSM-nettet kan bruges til at advare befolkningen i tilfælde af terror eller naturkatastrofer. Teknologien er en glemt funktion i det over tyve år gamle GSM-net.

En glemt funktion i GSM-nettet kan med 99 hidtil ubenyttede alarmkanaler på sekunder sende hundredtusindvis af advarsler til befolkningen i tilfælde af naturkatastrofer eller terror.

Funktionen bygger på cell broadcasting, der er en teknologi til at sende tekstbeskeder fra den nærmeste mobilmast til alle mobiltelefoner i nærheden.

Teknologien er særlig anvendelig i katastrofesituationer, fordi beskederne slipper igennem et presset mobilnet før tale og sms-beskeder.

Etableret i andre lande

Sådan lyder udmeldingen fra Jens Larsen, projektleder hos Innovative Business Software, efter Beredskabsstyrelsen onsdag over for Computerworld fremlagde problemerne ved at benytte sms som varslingssystem til døve.

- I dag betyder sirenerne, at man skal gå inden døre. Med cell broadcasting vil man kunne advare lokalt, eksempelvis mod faren ved noget stjålet medicin eller en spøgelsesbilist, siger han.

Innovative Business Software udvikler systemer til alarmcentraler, og har også leveret styresoftwaren til Beredskabsstyrelsens sirener.

Varslinger via cell broadcasting er allerede etableret i dele af Holland, mens både Finland og Sverige kigger på mulighederne i teknologien. Samtidig arbejder FN med at bruge cell broadcasting i varslingsregi.

Sms fungerer ikke

Beredskabsstyrelsen synes ikke sms alarmering er effektivt, fordi beskederne er uprioriterede og ikke giver mulighed for at advare lokalt, og dermed unødigt skræmmer folk, som er langt fra katastrofen.

- Men tekstbeskeder sendt via cell broadcasting kan udsendes lokalt til folk ned til en radius af 100 meter afhængig af, hvor tæt mobilmasterne står, siger Jens Larsen.

Kort før tsunamien i Sydøstasien i 2004 oplyste Innovative Business Software Beredskabsstyrelsen om mulighederne ved cell broadcasting. Derfor undrer det Jens Larsen, at Beredskabstyrelsen nu siger til Computerworld, at et tekstbaseret alarmeringssystem ikke er teknisk muligt.

- Jeg er da ked af, at beredskabsstyrelsen siger, at de ikke kender til teknologien. Men vi vil da gerne stå til rådighed med vores viden, siger Jens Larsen.

Understøtter teknologien

Cell broadcasting har eksisteret siden GSM-nettets begyndelse i starten af 1990'erne. Funktionen understøttes i Danmark af hele TDC’s mobilnet, store dele af Telias, mens Sonofons net i øjeblikket ikke understøtter funktionen.

Teknologien har hidtil kun har været benyttet af teleselskabernes teknikere i forbindelse med fejlfinding.

Jens Larsen anslår, at over 75 procent af de danske mobiltelefoner kan modtage en cell broadcasting besked i dag, men kun hvis ejerne selv slår funktionen til på mobiltelefonen.

- Men det problem kan løses ved at stille krav til leverandørerne om at funktionen skal være slået til i standardopsætningen , siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere