Kommuner kan spare millioner på statslig it-aftale

Landets kommuner kan score millioner på Finansministeriets aftaler med blandt andet Topnordic og Xerox, der forpligter statslige instanser til kun at handle kopimaskiner med disse to leverandører.

Landets kommuner kan spare millioner af kroner, hvis de vælger at koble sig på den ene-aftale om printer-levering til staten, som Finansministeriet fornylig indgik med Topnordic og Xerox.

Sådan lyder vurderingen fra chefen for Indkøbssekretariatet i Finansministeriet, Signe Lynggaard Madsen.

- Vi har ingen konkrete tal for kommunerne, men vi har hørt om en mellemstor kommune, som kan spare ni millioner kroner årligt alene på kopimaskiner, lyder det optimistisk fra Signe Lynggaard Madsen

Besparelse på op til 50 procent

Hun siger, at kommunerne på kopimaskineområdet i gennemsnit kan spare op imod 50 procent af deres indkøbsudgifter, hvis de vælger at følge i kølvandet på statens indkøbspolitik og dropper de mange leverandører.

Dermed kan Finansministeriets aftale også tilgodese kommunerne, som i lighed med staten får mulighed for at skifte fra deres nuværende aftale med Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) eller andre leverandører til de nye to-årige aftaler, når deres kontrakter løber ud. Kommunernes mulighed for at være med på printer-aftalen bliver dog stadig blive administreret af SKI.

Særaftaler er ikke nyt i kommunerne

For kommunerne er der en besparelse at hente, og eksklusive aftaler med få leverandører er ikke noget nyt for kommunerne.

Det gælder blandt andet i Kolding Kommune, der ifølge indkøbs- og logistikchef, Karsten Andrup Pedersen, har sparet store tocifrede millionbeløb i de 15 år, hvor kommunen har opereret med særaftaler fordelt på få leverandører.

Københavns Kommune har også en særaftale, og indkøbschef Anker Oesten i København mener derfor ikke, at Finansministeriets nye aftale har relevans lige med det samme.

Kan bremse initiativet i kommunerne

Kommunernes Indkøbs Service vil i de kommende måneder orientere indkøbere fra kommunerne om de øgede muligheder, der findes for besparelser ved at indgå den nye aftale.

- Generelt set er indkøb et af de mest tydelige områder, hvor kommunerne kan spare mange penge, siger chefkonsulent Jakob Scharff fra Kommunernes Landsforening, der ejer 45 procent af SKI, mens Finansministeriet ejer 55 procent.

Han påpeger endvidere, at sammenlægnings-reformen giver øgede muligheder for besparelser, da de nye kommuner kan lukrere på enkelte storindkøb.

Men selv om kommunerne både har mulighed for besparelser og mindre bindingsperioder hos leverandørerne, er det ikke sikkert, at den nye mulighed vil vinde indpas i kommunerne.

Udover kommunernes allerede indgåede særaftaler, har Finansministeriet nemlig kun indgået aftaler med Topnordic og Xerox.

Eksempelvis Kolding Kommune har allerede en aftale med Canon, og København Kommune har en særskilt aftale med Topnordic uden for statens aftale.

Svenske erfaringer viser store besparelser

Det statslige svenske Skattverkets erfaringer med centrale indkøb hos få leverandører viser, at der er mange penge at spare.

CPO i Skatteverket, Jan Schönbeck siger, at Skattverket bruger cirka 1,6 milliarder kroner årligt på indkøb, hvor de på kort sigt har sparet to procent eller 30 millioner kroner og på længere sigt påregner at spare fem procent, hvilket svarer til godt 83 millioner kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere