Ekspert: SOA kræver holdningsændring

Tema: Den serviceorienterede arkitektur har mange sårbarheder, der skal gennemtænkes, prioriteres og ikke mindst struktureres. Uden godt forarbejde kan SOA-ambitionerne give alvorligt bagslag.

Målet med en service-orienteret arkitektur (SOA) er at levere mange tjenester på en nem og effektiv måde.

Før man kan smække benene op på bordet og sole sig i succesen, er det dog nødvendigt, at man forbereder sig uhyre grundigt.

Gør man ikke det, kan de store flotte visioner nemlig falde sammen som et korthus.

Processen kræver uddannelse, stramme arbejdsstrukturer og en god portion konfliktløsning.

Det store service-puslespil

Når applikationerne kombineres på hidtil ukendte måder og med mange indholdsleverandører, kan der hurtigt opstå helt nye fejl, som man ikke har et beredskab til at løse.

Driftsafdelingen er de sidste til at opdage disse fejl, da de ofte først får besked, når brugerne ringer ind og brokker sig over, at de købte ydelser ikke bliver leveret.

- Problemet er, at man i al sin iver for at sammensætte de forskellige applikationer, som brugerne efterspørger, glemmer at holde overblikket i det store service-puslespil, siger Steen Bendtsen, technologist i CA.

På den måde oplever slutbrugerne faktisk en dårligere service end før SOA.

- SAO-applikationer er uhyre komplekse og stykket sammen af mange komponenter fra forskellige service- og indholdsleverandører, hvilket gør det meget svært at overskue og forstå systemet, siger han.

100 procent synlighed

Implementeringen af SOA i en virksomhed kræver derfor en holdningsændring, der skal forplante sig gennem hele organisationen og samtidig er 100 procent synlig for serviceleverandører.

Ellers har man ikke en chance for at få overblik over systemet.

- Man glemmer, at driften ændres fundamentalt, når man indfører SOA. Man skal tænke meget mere struktureret og overvågningsværktøjer er kun en lille del af paletten. Man skal i første omgang sætte ind på uddannelse og strukturering af services, processer og arbejdsgange, siger Steen Bendtsen.

Han fremhæver ligeledes, at der kræves en stram forventningsplanlægning mellem de samarbejdende parter.

Når indholdsservices hentes fra mange tredjeparts-leverandører, er det også nødvendigt, at man forholder sig til deres arbejdsmetoder og drift.

Fundamentet braser sammen

Det er ikke kun teknologi, der skal fokuseres på. Det kan nemlig skabe medarbejderkonflikter, når man ændrer arbejdsgange, der har været de samme gennem mange år.

Men det er en nødvendighed for succes, mener Steen Bendtsen.

- Omstruktureringen betyder, at der skal løses konflikter, for der vil altid være nogle, der ikke ønsker, at andre blander sig i deres arbejdsmetoder og opgaver.

Det er også nødvendigt med en stor grad af korrekthed i et SOA-system. En kreativ programmør kan således ikke bare ændre en service, fordi vedkommende mener, det er smart.

Ændringen kan få indflydelse på alle samarbejdspartnernes systemer, og disse konsekvenser er man nødt til at gennemtænke.

- Gør man ikke det, braser hele fundamentet for SOA sammen, fortæller Steen Bendtsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere