Nu skal det være slut med usikkerhed om kun at få tilsendt én højtaler fra de billige tyske online-forretninger.
I hvert fald hvis det står til den nyindtrådte EU-kommissær for forbrugerbeskyttelse, Meglena Kuneva, der vil kæmpe hårdt for at ensrette reglerne for online-handel alle EU-landene.
Ensretningen vil betyde, at det bliver nemmere at få udstedt garantier og viden om fortrydelsesfrister samt klage over eventuel manglende eller delvis levering.
Akut behov for handling
- Der er et akut behov for at skride til handling, verden ændrer sig så hurtigt, og Europa risikerer at sakke bagud. Vi har brug for en gennemgribende revision af forbrugerlovgivningen. I øjeblikket får forbrugerne ikke en rimelig behandling online, sagde hun for nyligt på sin første pressekonference.
Kommissionen har af den grund fremsat et høringsforslag, en såkaldt grønbog, der skal fungere som diskussionsplatform for en eventuel lovgivning på området.
Selv om privatforbruget tegner sig for 58 procent af EU's bruttonationalprodukt, så handler kun seks procent af EU-borgerne på tværs af landegrænserne.
Og det mener Meglena Kuneva i høj grad skyldes manglende tillid mellem medlemslandenes online-forbrugere.
Føler sig utrygge
Denne formodning bakkes op af tidligere undersøgelser, der viser, at 66 procent af europæerne føler sig utrygge, når de e-handler over landegrænserne.
Meglena Kuneva peger derfor på, at der på nuværende tidspunkt findes 27 mini online-markeder, hvor komplekse nationale regelsæt forhindrer forbrugerne i at vælge at købe ind til de mest konkurrencedygtige priser.
En stramning på den europæiske forbrugerlovgivning kan meget vel komme danske forbrugere til gode, mener Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.
Det skyldes, at Danmark har EU's højeste forbrugerpriser.
- Men på nettet er vi usikre på vores rettigheder som forbrugere. Der skal øget tillid til, og den kommer ved, at almindelige forbrugere får sikret vores rettigheder via fælles EU-regler, pointerer hun.