Frederiksværk-Hundested klar til e-afstemning

Frederiksværk-Hundested er klar med Danmarks hidtil største e-folkeafstemning. Cirka 22.000 borgere får mulighed for at klikke deres stemmer ind.

Borgerne bestemmer selv om de vil spidse blyanten eller klikke løs med musen, når Frederiksværk-Hundested Kommune stemmer om sit nye navn.

Den største e-folkeafstemning i Danmark hidtil bliver en realitet i kommunen til maj.

Borgerne skal stemme om den sammenlagte kommunes navn i maj, hvor alle en kommunes borgere får mulighed for at stemme online.

Kenneth Kristensen, som er direktør i kommunen, fortæller, at politikerne har taget initiativ til forsøget. På tirsdag skal de godkende den endelige udformning.

Tidligere har der været erfaringer med e-valg til ældreråd og integrationsråd, men afstemningen i Frederiksværk-Hundested er den første som omfatter alle borgere. I alt får omkring 22.000 borgere mulighed for at stemme online.

Afstemningen kommer til at foregå via brevstemmer og altså via kommunens hjemmeside.

Kommunen har købt et system af Enalyzer, som er baseret på unikke koder, der skal tastes ind, for at man kan stemme. Hver kode kan kun bruges én gang. Med dette system er der ingen sikkerhed for, at det er den rette person, der afgiver stemmen.

"Politikerne har vurderet, at det er sikkert nok i denne type afstemning," siger Kenneth Kristensen.

Borgerne skal stemme ved at prioritere fire forslag: Arresødal, Frederiksværk, Frederiksværk-Hundested og Halsnæs.

Fri for regler

Mens videnskabsminister Helge Sander har bebudet et e-valgs udspil i løbet af foråret, så har politikerne i Frederiksværk-Hundested frie hænder.

Afstemningen om kommunenavnet er nemlig kun vejledende.

"Vi er næsten helt fritstillet til at beslutte, hvordan det skal foregå. Det er nærmest at regne som en meningsmåling," forklarer Kenneth Kristensen.

Kommunens politikere håber, at e-afstemningen også kan bidrage med erfaringer i, hvordan onlinedeltagelse kan styrke lokaldemokratiet.

Unge skal stemme

Online-afstemningen er blandt andet et forsøg på at nå en større gruppe borgere ved afstemningen.

Især unge og børnefamilier er i målgruppen, og Kenneth Kristensen forklarer, at kommunen også giver de 15 til 18-årige mulighed for at stemme.

"Vi håber at kunne ramme den yngre målgruppe, som måske ikke ville gå ud og stemme," siger Kenneth Kristensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere