Menighedsrådsvalg rykker ud på nettet

Det skal være muligt at stemme til menighedsrådene over internettet. Det mener kirkeminister Bertel Haarder, der har sendt forslag om internetvalg i høring. Landsforeningen af Menighedsråd støtter forslaget.

Kampen mellem grundtvigianske og indremissionske lister flytter ud på computerskærmene.

Kirkeminister Bertel Haarder har sendt et forslag om internetvalg til menighedsråd i høring. Internetvalgene skal være et ekstra tilbud for dem, der ikke vil eller kan dukke op ved stemmeurnene.

Menighedsrådenes valgudvalg har kort drøftet ideen, og det er positiv over for e-valg.

"Vi har intet imod ting, der kan gøre det lettere for folk at stemme," siger sognepræst Liselotte Kirkegaard, formand for valgudvalget.

Håber på højere stemmeprocent

Udvalget har ikke brugt meget tid på at diskutere sikkerheden i internetvalg, men regner med, at Kirkeministeriet vil sørge for en sikker løsning.

I første omgang mener hun, at det er vigtigt, at internetvalg forbliver et tilbud, så folk uden computer stadig kan stemme, men kan godt forestille sig, at internetvalgene bliver den eneste mulighed en gang i fremtiden.

Bertel Haarder skriver i en pressemeddelelse, at han tror, internetvalg vil sikre en højere stemmeprocent til menighedsrådsvalg, og Liselotte Kirkegaard håber på det samme. I gennemsnit stemmer 17 procent af de stemmeberettigede til valgene i dag.

"Det er ikke voldsomt, må vi indrømme," siger Liselotte Kirkegaard.

Sognepræsten og kirkeministeren skal dog ikke have alt for store forhåbninger til lige netop stemmeprocenten. Jacob Gyldenkærne, ansvarlig for e-valgssystemet Assembly Voting, har tidligere erkendt i Computerworld, at stemmeprocenten kun stiger en smule ved elektroniske valg.

Skal baseres på digital signatur

Første menighedsrådsvalg på nettet skal finde sted i 2008, og det bliver baseret på digital signatur.

Af e-valgssystemerne i Danmark er det kun de kommende e-valgsmodul på borger.dk, Rostra, der på nuværende tidspunkt bygger sikkerheden på digital signatur.

Seneste e-valg i det offentlige i Danmark var en afstemning om navnet i en nordsjællandsk kommune, hvor 6.000 ud af 14.000 vælgere stemte elektronisk. Kommunen hedder nu Halsnæs Kommune.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere