Banebrydende dansk indflydelse

Siden 1960'erne har fremstående danskere haft stor indflydelse på programmeringssprog verden over.

Tilbage til artiklen Hvordan skal vi programmere i fremtiden?

Problemet med samtidighed, som er beskrevet i hovedartiklen (muligheden for flere parallelle, sekventielle forløb med flerkerne-processorer, red.), er ikke nyt.

Den nyligt afdøde dansker Per Brinch Hansen fokuserede allerede i 1970'erne på programmering af samtidighed. Det førte blandt andet til programmeringssproget Concurrent Pascal, (pdf).

"Per Brinch Hansen var ansat på Regnecentralen i 1970'erne. Han opfandt Monitor-konstruktionen, der sikrede, at kun én tråd af gangen kunne tilgå fælles data. Det var det første programmeringssprog, der havde det indbygget," siger datalogi-professor Ole Lehrmann Madsen, som også er direktør for Alexandra-Instituttet, der fungerer som brobygger mellem it-forskning og erhvervsliv.

Per Brinch Hansens indflydelse er kun et eksempel på den relativt store betydning, danskere har haft på programmeringssprog.

Anders Hejlsberg fra Microsoft er vel nærmest en legende, når det gælder programmeringssprog. Før han kom til Microsoft og stod bag C#, var han hos Borland. Her stod han bag sprog som Turbo-Pascal og Delphi.

Før da udviklede han Poly-Pascal, som denne skribent stadig har liggende på nogle 5 1/4 tomme-disketter.

En anden dansker med stor betydning for programmeringssprog er Bjarne Stroustrup. Som ophavsmand til C++ er han også selvskreven til sprogdesignernes Hall of Fame.

På udviklingssprog rettet mod internetudvikling er Danmark heller ikke ligefrem underrepræsenteret.

Dansk-canadieren Rasmus Lerdorf er ophavsmand til PHP, der anvendes på en meget stor del af websteder.
Et andet populært webudviklingsværktøj, Ruby on Rails, er startet af danskeren David Heinemeier-Hansson.

40 års udvikling

Hvad mener Ole Lehrmann Madsen er årsagen til danskernes indflydelse på programmeringssprog?

"Programmeringssprog har haft høj prioritet i Danmark i mange år. Tilbage i starten af 1960'erne var Peter Naur formand for komiteen, der stod bag Algol60-programmeringssproget.

Han fik grundlagt programmering som en væsentlig disciplin på Københavns Universitet.

Per Brinch Hansens arbejde har også været vigtigt, ligesom
Regnecentralen var et af de første computerfirmaer, der implementerede Algol60 på sin Gier-computer.

På Aarhus Universitet var vi så heldige, at Kresten Nygaard blev gæsteprofessor i starten af 1970'erne, da jeg selv var studerende.

Kresten Nygaard fik med udgangspunkt i Simula startet en masse aktiviteter med objektorienteret tilgang til programmeringssprog," siger Ole Lehrmann Madsen.

I år er det 40 år siden, at nordmanden Kresten Nygaards banebrydende programmeringssprog Simula-67 så dagens lys.

Læs videre i morgen, torsdag, om fremtidens programmeringssprog - modellering og domænespecifikt.

Tilbage til artiklen Hvordan skal vi programmere i fremtiden?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere