Artikel top billede

Dansk gruppe klager til EU over valg af OOXML

Den danske UNIX-gruppe DKUUG har sendt en officiel klage til EU, hvor den anklager staten for konkurrenceforvridning ved brugen af OOXML. IT- og Telestyrelsen er forundret.

Krigen om åbne dokumentstandarder er trappet op, efter DKKUG har klaget til EU over den danske stats påbud om at benytte Microsofts OOXML-format på lige fod med ODF.

Den danske stat er anklaget for at bryde EF-traktatens artikel 81 om konkurrenceforvridning.

6.000 sider

Microsofts 6.000 siders ECMA-376 OOXML-specifikation giver ifølge næstformand i DKUUG, Keld Simonsen, ikke Microsofts konkurrenter en fair konkurrence på åbne standarder.

"Specifikationen viser ikke hele formatet, og derfor må konkurrenterne prøve at gætte sig frem til resten ved hjælp af reverse engineering. Microsoft har jo allerede selv implementeret det i Office 2007, og det giver dem jo også unægtelig et forspring," siger næstformanden fra den danske UNIX-gruppe.

DKUUG hævder, at Microsoft vil have en konkurrencemæssig fordel ved statslige udbud ved allerede at have et produkt, som opfylder statens krav.

Tidligere produkter er problematiske

Keld Simonsen nævner endvidere, at konsekvenserne af implementeringen af ODF og OOXML er ringe beskrevet for tidligere versioner af Office-pakken.

De pointer er også sendt med i klagen til EU-kommisionen.

"EU tillader konkurrenceforvridende foranstaltninger, hvis de er til gavn for offentligheden. Men det er der jo ikke tale om i denne sag," forklarer Keld Simonsen.

EU-kommissionen har meldt tilbage til DKUUG og bekræftet modtagelsen af klagen.

Overrasket styrelse

Hos IT- og Telestyrelsen er der forundring over DKUUG's klage til EU-kommissionen.

"Det kommer bag på os, og nu skal vi have kigget juraen igennem," fortæller kontorchef Adam Lebech for styrelsens it-strategiske kontor, der forbereder de politiske aspekter ved de åbne standarder.

Han vil dog ikke udtale sig, om hvordan DKUUG's eller den danske stats chancer ser ud i EU-kommissionen, før styrelsen har kigget nærmere på klagen.

Argumenter med følelser

Hos Microsoft er teknologichef Jasper Hedegaard Bojesen også overrasket over det juridiske skridt, standard-sagen nu har taget.

"Det er ingen hemmelighed, at vi er blevet angrebet i denne sag før, men det er ofte følelsesmæssige argumenter frem for den saglige argumentation, der præger debatten," siger Jasper Hedegaard Bojesen.

Han hævder dog, at flere selskaber som Apple, Adobe og Novell allerede er i gang med at implementere OOXML.

"Vi fastholder jo, at OOXML er åbent for alle. Og alle kan læse specifikationerne i ECMA 376. Der er mig bekendt ikke noget, der forhindrer andre i at implementere OOXML," fortæller Jasper Hedegaard Bojesen.

Tidligere har EU-kommissionen behandlet en del klager over Microsoft - blandt andet i sagen om symbiosen mellem Windows og Microsofts Media Player, hvor Microsoft trak det korteste strå.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere