Artikel top billede

Hvornår ser vi OOXML-standarden?

Den omstridte OOXML-standard er endnu ikke blevet publiceret af ISO. Danske Standard forventede at få udkastet for halvanden måned siden, men det er aldrig dukket op trods flere henvendelser til ISO.

"Jeg aner det ikke."

Sådan lyder det fra Microsofts danske teknologi-direktør, Jasper Hedegaard Bojsen, på spørgsmålet om, hvornår den omstridte OOXML-standard ser dagens lys.

Lige nu er standarden under behandling hos den internationale standardorganisation ISO, og organisationen vil ikke sætte dato på publiceringstidspunktet.

"Teksten er lige nu ved at blive undersøgt af vores redigeringsfolk for klarhed og konsistens," lyder det fra ISO's talsmand, Roger Frost.

Derfor er det kun internt i ISO-regi, at der findes en mere eller mindre færdig standard-version af OOXML, som er blevet lyn-behandlet i en såkaldte fasttrack-procedure.

Overskredet deadline

Den færdige standard skulle ellers havde været til gennemsyn hos blandt andre Dansk Standard senest 1. maj, for at kunne blive håndhævet så godt som muligt, ifølge et ISO-møde i Oslo i april.

Og Dansk Standard havde endog forventet, at den færdige OOXML-standard ville være klar til gennemsyn allerede for halvanden måned siden.

"Vi har læst – og læser nok stadig – reglerne i retning af, at vi burde have haft et konkret tekstforslag til den færdige standard i slutningen af marts, så vi kunne se, hvordan de danske kommentarer er indarbejdet. Men sådan er det ikke gået," fortæller vice-direktør Jesper Jerlang fra Dansk Standard.

Måske klar til efteråret

Forvirringen skyldes, at der på det såkaldte BRM-møde i slutningen af februar blev diskuteret over 1.000 ændringsforslag til OOXML-standarden.

I de fleste andre fast-track sager er der derimod ofte tale om relativt få ændringsforslag, og derfor har man i praksis ofte haft den færdige tekst ved BRM-mødets slutning eller kort efter.

Ingen danske øjne på standarden

Dansk Standard havde tolket reglerne således, at der ville blive udleveret en møderapport med ændringsforslag fra BRM-mødet samt et udkast til den færdige tekst senest 30 dage efter BRM-mødet

Modtagelsen var forventet i slutningen af marts, som var det tidspunkt, da Dansk Standard indgav sin ja-stemme til ISO.

Dansk Standard har endnu ikke modtaget den færdige tekst, selv om Dansk Standard flere gange har rykket ISO for konkrete datoer, hvornår der kunne komme danske øjne på standarden.

Men Dansk Standard har ifølge Jesper Jerlang fået uldne svar fra ISO.

"Vi har desværre ikke i Dansk Standard haft mange fortilfælde med så komplicerede fast-track sager at bygge erfaringen på, fordi fast-track proceduren normalt kører med mere ukontroversielle standarder," lyder det fra Jesper Jerlang.

Han vurderer, at den endelig standard bliver publiceret om en til tre måneder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere