Artikel top billede

Pas på dit varemærke på nettet

Mange firmaer benytter deres registrerede varemærke forkert på nettet. Værn om det, ellers risikerer du at miste det, lyder det fra en juridisk ekspert.

Rigtig mange danske virksomheder bruger deres registrerede varemærke forkert på nettet.

Værner man ikke om navnet og de regler, der er knyttet til varemærkeregistrering, kan man risikere at miste det.

"Hvis man eksempelvis gradbøjer sit varemærkenavn, er man selv skyld i en udvanding af navnet. Konsekvensen kan være, at man fradømmes retten til at bruge sit eget varemærke," siger Torben E. Kristensen, juridisk specialkonsulent i Patent & Varemærkestyrelsen.

Patent & Varemærkestyrelsen oplever i større og større grad, at varemærker degenereres og bliver til almene begreber i stedet for statiske ikoner.

"Man bør kun benytte sit varemærke i den form, som det er registreret. Det er der mange, der glemmer på nettet," siger han.

Et praktisk eksempel på forkert brug af et varemærke er det meget brugte begreb "Googler," siger han.

"Selv om Google måske er tilfreds med, at deres navn associeres med et begreb, bør firmaet kun benytte sit varemærke i den form, som det er registreret," siger han.

For en mindre virksomhed kan en sådan skævvridning eller leg med navnet betyde usikkerhed om varemærket.

Varemærket brugt på tryk er ikke ramt i samme grad som på nettet, fordi der er en anden og langt mere åben kultur omkring internettet, lyder det fra Patent & Varemærkestyrelsen

Skal dokumentere brug af varemærke

Brug kun et varemærke i den form, som det er registreret, og sørg for at dokumentationen er på plads, lyder rådet fra Patent & Varemærkestyrelsens jurist.

"Det er en god idé at markere sit varemærke på websiden eksempelvis med fed skrift eller store bogstaver. Derved fjerner man enhver tvivl," siger Torben E. Kristensen.

"Samtidig skal man være bevidst om, hvordan andre bruger ens navn. Medierne kan eksempelvis have tendens til at benytte varemærker i forkerte sammenhænge og bøjninger. Det bør man stoppe, hvis det er muligt."

Farvel til navnet

Mange grafiske designere og tekstforfattere tager ikke så store hensyn til varemærket på nettet, der er en meget levende organisme, som ændrer udseende, lyder det fra Patent & Varemærkestyrelsen.

"Firmaer skal kunne dokumentere, at de bruger det registrerede varemærke. Derfor skal man faktisk tage skærmdumps og gemme dem, hvis man eksempelvis ændrer det grafiske udtryk på sit websted."

"Bruges varemærket ikke efter reglerne, kan virksomheden risikere at miste det efter fem år," siger Torben E. Kristensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere