Artikel top billede

(Foto: Koben_top)

Data-tyvene stjal for 5.700 milliarder kroner i 2008

Hemmelige data og intellektuelle rettigheder går tabt for 5.700 milliarder kroner på verdensplan, anslår sikkerhedsfirmaet McAfee. Finanskrisen kan løfte beløbet yderligere.

Flere virksomheder overalt i verden oplever løbende, at deres intellektuelle rettigheder bliver stjålet og kopieret, eller at forretningshemmeligheder forsvinder i e-mail-udbakken.

Men lægger man alle beløbene for tyverierne af de digitale data sammen, når man op på det astronomiske beløb 5.657 milliarder kroner i 2008 - eller 1.000 milliarder dollar.

Det hævder sikkerhedsfirmaet McAfee, der med hjælp fra forskere på Purdue-Universitetet har regnet sig frem til, at virksomhederne taber digitale værdier på blandt andet film, musik, spil, kundeoplysninger og forretnings-hemmeligheder.

Svar fra 800 it-chefer ligger til grund for sikkerhedsfirmaets og forskernes antagelser om de gigantiske tab, og de 800 chefer fra USA, England, Japan, Kina, Indien, Brasilien og Dubai har selv samlet tabt over 25 milliarder kroner 2008 - svarende til 31 millioner kroner pr. it-chef.

Bliver endnu værre

Med finanskrisen in mente vurderer McAfee og Purdue-Universitetet, at tabene bliver endnu større i 2009.

Det skyldes, at 39 procent af it-cheferne regner med, at den intellektuelle ejendom er endnu mere udsat i krisetider som den nuværende recession, fordi medarbejdere og fyrede medarbejdere i højere grad stjæler virksomhedsdata for at tjene penge og styrke deres position i tilfælde af arbejdsløshed.

42 procent af de adspurgte it-chefer regner således med, at fyringer er den største direkte trussel mod vitale forretningshemmeligheder.

Trusler er god forretning

Men hvad kan man så gøre for at dæmme op for sikkerhedstruslerne?

"Man skal i hvert fald værne om ens forretningshemmeligheder og fortrolige oplysninger så længe som muligt. Sikkerheden er jo ikke bare en omkostning men også en del af forretningen," forklarer McAfees danske direktør Michael Gøttsche til Computerworld.

"De intellektuelle værdier danske virksomheder skaber, skal der værnes om, ligesom der bliver værnet om olie og diamanter. Ideer og viden er jo råstoffer i Danmark, hvor vi i høj grad lever af intellektuelle værdier," forklarer han.

Michael Gøttsche fortæller, at McAfee ser positivt på de store sikkerhedsudfordringer som Danmark og mange andre lande står overfor lige nu.

"Sikkerhedstruslerne er naturligvis en forretningsmulighed for os, og den skal vi være i stand til at gribe," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere