Artikel top billede

Lene Andersen er fremtidsforfatter og selvudråbt filosof. Foto: Leslie Rabuchin

Net-blottere smadrer 80.000 års privacy-udvikling

Det har taget mennesket 80.000 år at udvikle privatliv, som vi kender det. Men det ser ud til, at det kun vil tage en enkelt generation at smide det hele ud igen, frygter fremtidsforfatter og filosof.

Vi er frivilligt ved at blotte os selv totalt på nettet. Vores brug af sociale tjenester som Facebook, Arto og Twitter truer den privatlivsopfattelse, som det har taget menneskeheden 80.000 års kulturudvikling at opbygge.

Det frygter Lene Andersen, fremtidsforfatter og selvudråbt filosof, som mandag talte på konferencen Pyt med Privatlivet hos Teknologisk Institut.

Hun forklarer, at individets privatliv, altså vores opfattelse af retten til egen krop og retten til at beslutte, hvornår andre folk må se, at vi ikke har styr på vores krop, har meget dybe kulturelle rødder.

"Hvis vi er syge, kaster vi normalt ikke op i fuld offentlighed. Men har vi drukket så meget, at jeg-følelsen er opløst i alkoholiske tåger, står vi gladelig inde på Rådhuspladsen og pynter en skraldespand," siger Lene Andersen.

Og det er netop det samme, som sker på Facebook, Arto og resten af internettet, hvor vi deler informationer med vildt fremmede, forklarer hun. Men her er vi hverken syge eller berusede.

Hun forklarer, at vores kultur bygger på, at vi har fri vilje over vores krop, og at vi bliver stillet til ansvar for at have denne fri vilje over vores krop. I de øjeblikke, hvor dette ikke kan lade sig gøre, bliver vi enten betragtet som ramt af psykisk eller fysisk sygdom, forklarer hun.

Hun ser vores manglende beskyttelse af eget privatliv som en dekomposition af hele kulturgrundlaget for individ-opfattelsen.

"Det er simpelthen ved at gå i opløsning. I virkeligheden er vi ved at gå tilbage til det gamle jæger-samler samfund," siger Lene Andersen

Denne samfundsform, som var dominerende indtil for 5.000-10.000 år siden bestod af grupper på mellem 50 og 200 mennesker, som intet privatliv havde. Man blev født ind i flokken, som vidste alt om alle, og den eneste mulighed for at slippe bort var døden eller at blive giftet bort til nabostammen.

Hør hele interviewet med Lene Andersen her

Normskred eller selvdestruerende data

Ifølge Lene Andersen er det mindste problem ved vores pludseligt ændrede adfærd overfor privatlivet ikke så meget, at kommende arbejdsgivere kan finde ungdomsbilleder af ansatte i pinlige situationer.

For selvom det ikke er smart, at en konkurrent kan finde pinlige billeder af virksomhedens chef, ved de fleste firmer godt, at en 35-årig godt kan ansættes, er blevet klogere i mellemtiden, og at de fleste har lavet noget dumt, forklarer hun.

"Der, hvor skredet virkelig kommer, er hvis denne information bliver lagret og misbrugt," forklarer hun.

Lene Andersen fortæller, at selvom hun ikke har lavet nævneværdige ulykker, er hun er lykkelig over, at hun var 17 år i en tid, da kameramobilen ikke fandtes.

"Alle de dumheder, jeg har lavet, findes ikke digitalt. Det, synes jeg, er en tryghed, og den tryghed vokser de næste generationer ikke op med," siger hun.

Delingen af information på nettet vil flytte grænserne for acceptabel adfærd endnu mere og skabe en helt anden form for social- og selvkontrol. Allerede nu findes der mennesker, specielt unge, som har det fysisk dårligt, fordi de har kvajet sig til en fest og er havnet splitternøgne på nettet, fortæller hun.

"Vi skal opdrage børn og voksne til at vide, at firmajulefrokosten ikke er, hvad den har været," siger Lene Andersen.

Løsningen er at tage sig selv mere seriøst og overveje, hvordan man ønsker at andre mennesker skal opfatte en selv. Det bliver nødvendigt at vælge, hvem man vil have med til fest, og hvem man har tillid til. Hun mener, at man selv må stå til ansvar for at lade være med at lægge billeder ud på nettet af sig selv.

Men myndighederne kan også regulere i forhold til, hvordan og hvor længe ting bliver lagret, forklarer hun, og eksemplificerer:

"Man kunne forestille sig, at hjemmesider kun må have indhold liggende et halvt eller to år, hvorefter det skulle selvdestruere. Der er masser af muligheder for at sige, at ting behøver ikke at være der i al evighed," siger Lene Andersen.

Hør hele interviewet med Lene Andersen her

Lene Andersens hjemmeside




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere