Artikel top billede

Helge Sander sender stramning af databrud til hjørne

Videnskabsministeren vil ikke umiddelbart kæmpe for, at offentlige og private danske virksomheder skal bekende deres persondata-synder på nettet. Manglende holistisk tilgang til it, siger it-sikkerhedsråd.

Manden med Danmarks gule it-førertrøje, videnskabsminister Helge Sander (V), bakker op om Rådet for Større IT-Sikkerheds bestræbelser på at få indført en lov om offentliggørelse af brud på persondatasikkerhed.

Men videnskabsministeren støtter sig i sit svar til Computerworld og Rådet for Større IT-Sikkerhed ene og alene til EU-lovgivning angående teleoperatørernes pligt til oplyse om diverse brud på persondataloven.

"Den danske holdning er klar. Vi støtter op om en notifikationspligt. Det vil i mine øjne skabe et incitament for teleoperatørerne til at investere i et højere it-sikkerhedsniveau, så risikoen for brud på databeskyttelsen og dermed utilsigtet spredning af personoplysninger minimeres," lyder det i det skriftlige svar fra Helge Sander til Computerworld.

Videnskabsministeren understreger samtidig, at de endelige forhandlinger om den såkaldte teledirektivpakke endnu ikke er afsluttet, og at han derfor finder det mest hensigtsmæssigt at afvente resultatet, før han tager stilling til "behovet for eventuelle yderligere foranstaltninger".

En lille brik i puslespillet

Dermed undgår Helge Sander for alvor at gribe fat om hornene på tyren og få sat en tydelig advarselstrekant op for det stigende antal gange, hvor offentlige og private virksomheder uforvarende sender eksempelvis CPR-numre og helbredsoplysninger ud på nettet til bekymring for Datatilsynet.

Helge Sanders svar vækker da heller ikke den store jubel hos formand Christian Wernberg-Tougaard fra Rådet for Større IT-Sikkerhed.

"Jeg synes ikke helt, at han svarer på vores henvendelse. For teleoperatørernes ansvar er en lille brik i det store puslespil. Mine forhåbninger gik på, at videnskabsministeren ville kigge mere holistisk på den generelle problemstilling og med meget få midler få styrket sikkerheden i Danmark," siger Christian Wernberg-Tougaard.

"Videnskabsministeren kommer i sit svar ikke med noget bud på, hvordan vi skal få løst offentlige myndigheders lemfældige omgang med borgernes private oplysninger," lyder det videre fra Christian Wernberg-Tougaard.

Misser chancen for at være nummer et

Formanden fra Rådet for Større IT-Sikkerhed udtrykker dog glæde for, at videnskabsminister Helge Sander har fokus på sikkerheden med hensyn til teleoperatørerne.

Han understreger også, at rådet vil fortsætte kampen for at tvinge virksomheder til at oplyse, når de fejlagtigt publicerer personlige data, som det kendes i blandt England og USA.

"Vi vil så gerne se, at Danmark ligger nummer et på alle it-fronter. Men de store beslutninger for at ligge helt i toppen tager vi ikke. Det viser videnskabsministerens svar med al tydelighed," afslutter Christian Wernberg-Tougaard.

Se hele videnskabsminister Helge Sanders svar til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere