Artikel top billede

"For hele branchen har man sikret en vigtig brik i puslespillet omkring den fremtidige udrulning af mobilt bredbånd," siger strategisk direktør René Skytte fra Ericsson.

Ericsson glæder sig over dansk frekvens-løsning

Det gør det langt nemmere for en producent som Ericsson, at videnskabsminister Helge Sander (V) nu gør tv-frekvensbåndet ledigt til mobilt bredbånd.

Det var utrolig vigtigt for den danske teleindustri, at videnskabsminister Helge Sander (V) forleden kunne afsløre, at et nyt frekvensbånd bliver ledigt til mobilt bredbånd.

Den udmelding kommer fra Ericsson, der leverer udstyr til mobiloperatørernes netværk, ligesom selskabet også står for driften af TDC's mobilnet.

"For hele branchen har man sikret en vigtig brik i puslespillet omkring den fremtidige udrulning af mobilt bredbånd," siger strategisk direktør René Skytte fra Ericsson.

Overgangen til digitalt tv betyder, at der bliver nogle frekvenser ledige, og her har videnskabsministeren i dialog med kulturminister Carina Christensen (K) og teleforligskredsen forhandlet sig frem til, at et frekvensbånd skal afsættes til mobilt bredbånd.

Det drejer sig om frekvenserne i 790 til 862 megahertz-båndet. Dermed lægger Danmark sig på linje med andre europæiske lande, som vælger at afsætte de samme frekvenser til netop mobilt bredbånd.

"Det betyder noget for os udstyrsproducenter at få adgang til et internationalt harmoniseret spektrum, så der kan komme volume og skala i de løsninger, vi laver. Hvis landene går enegang, så er vi derhenne, hvor vi skal lave løsninger til det lokale marked," forklarer René Skytte.

"Teleindustrien er jo global, og vi kan ikke lave lokale mobiltelefoner og netværk til det enkelte marked - derfor er den internationale harmonisering så utrolig vigtig," fortæller René Skytte.

Ros til Sander i kritisk branche

I denne her sag mener Ericssons strategiske direktør, at der er grund til at rose Helge Sander. Ministeren har tidligere været meget udskældt af teleselskaberne og ikke mindst teleanalytikeren John Strand, men her er der tale om godt håndværk, mener Ericssons René Skytte.

"Jeg synes faktisk, at der er grund til at rose vores videnskabsminister her. Der er grund til at rose, at han har taget dette vigtige spadestik for den fremadrettede mobile bredbåndsudvikling. Det er især vigtigt, at Danmark følger de internationale anbefalinger og deltager i den europæiske harmonisering på området," siger Ericsson-direktøren.

Han understreger samtidigt, at det også var nødvendigt, at beslutningen blev truffet, for branchen får svært ved at klare sig uden.

"Datamængden bliver fordoblet hver sjette måned på det mobile bredbånd herhjemme. Derfor har vi behov for de her frekvenser, hvis rammebetingelserne for den voldsomme abonnent- og trafikudvikling skal sikres på længere sigt," siger René Skytte.

Frekvenser gode til landdistrikter

De frekvenser, der nu bliver ledige efter tv-signalet, har lang rækkevidde, og det gør dem velegnede til store områder med få indbyggere.

"I mere tyndt befolkede områder er det billigere at bygge radionet i spektret under en gigahertz. Samtidig har denne del af spektret andre begrænsninger, hvis man skal bygge kapacitet i tætbefolkede områder - det vil 2,5 gigahertz-frekvenserne være bedre egnet til," forklarer han.

Derfor mener han, at disse nye frekvenser perfekt supplerer de 2,5 gigahertz-frekvenser, som IT- og Telestyrelsen udbyder i første kvartal næste år. De høje frekvenser har kort rækkevidde, men de har en høj kapacitet, og derfor er de velegnede i byerne.

Der har tidligere blandt operatørerne været forskellige meninger om, hvad disse frekvenser skal bruges til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere