Artikel top billede

Fingeraftryk har intet at gøre i centrale databaser

Fingeraftryk har intet at gøre i centrale databaser. De skal lagres lokalt med borgerens fulde kontrol, mener privacy-fortaler.

Det er ikke nok at sikre diskoteksgæsters privacy med negativlister og straks-sletning af gæsternes fingeraftryk efter adgangs-screening.

Det mener Frederik Kortbæk, der er netværkskoordinator hos Dansk Privacy Netværk, der har en lang række forskere med interesse for overvågning og privatlivsbeskyttelse som medlemmer.

Dermed vender han umiddelbart tommelfingeren nedad til Niels Christian Juuls forslag til en privacy-venlig identitetskontrol i forbindelse med det omdiskuterede bølleregister.

Ingen garanti for sletning

Problemet er ifølge Frederik Kortbæk, at borgeren med forslaget ikke har nogen sikkerhed for, at fingeraftrykket rent faktisk bliver slettet, når screeningen i bølleregisteret er gennemført.

"Man skal undgå at have nogen som helst fingeraftryk i centrale databaser. De skal være lagret lokalt i brugerens besiddelse på et smartcard," siger Frederik Kortbæk.

Derfor er det nødvendigt med en løsning, hvor den uskyldige diskoteksgæst slet ikke afgiver sit fingeraftryk til andre, hvis man vil sikre borgere en ordentlig privacy, forklarer Frederik Kortbæk.

Han forklarer, at der er flere løsningsmodeller, som alle bygger på såkaldt krypteret biometri, som betyder, at brugerens fingeraftryk aldrig bliver brugt til en direkte sammenligning mod fremmede databaser

Kun ja eller nej

"Du skal have selve matchet på kortet. Herefter sendes en konklusion til en database om, hvorvidt du har lov eller ikke lov til at komme ind på diskoteket," siger Frederik Kortbæk.

Med denne løsning vil adgangen til diskoteket foregå således, at gæsten placerer sin finger på kortet, som allerede indeholder fingeraftrykket i en chip.

Hvis de to fingeraftryk passer sammen, er der match. Dette sender en kommando, som bliver kørt ind i databassen og kontrollerer, om man er en af de mellem 1.500-2.000 danskere, som hvert år har et såkaldt restaurationsforbud.

"Der er slet ikke nogen grund til at lagre fingeraftrykket i databasen, for det er allerede lagret på kortet," siger Frederik Kortbæk.

Dyr men sikker

Problemet ved en løsning, hvor alle danskere slipper for at aflevere deres fingeraftryk til natklubber og diskoteker er, at alle potentielle gæster er nødt til at have et kort, hvor deres fingeraftryk er placeret.

Dermed er løsningen ifølge Frederik Kortbæk en smule dyrere og en smule mere besværlig end blot at have alle folks fingeraftryk i et register. Men fordelen er, at borgernes privacy er ordentligt sikret.

Skaber tryghed til system

Frederik Kortbæk mener, at privacy er vigtigt, fordi lagring af fingeraftryk giver risiko for, at de bliver brugt i en anden sammenhæng, blandt andet fordi det er usikkert, hvem der har adgang til databasen.

"For at skabe tillid og tryghed til hele systemet, må man hellere vælge en løsning, som ikke alene giver borgerbeskyttelse, men også fuld borger-kontrol," siger Frederik Kortbæk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere