Søge- og internetgiganten Google har fået et patent til en "variabel brugergrænseflade baseret på dokument adgangsprivilegier", hvilket måske lyder knastørt.
Men bag den bureaukratiske titel gemmer der sig et patent til en teknologi, der kan give forskellige brugere forskellige brugerrettigheder baseret på, hvor de befinder sig i på kloden.
Det skriver Slashdot.org.
"Eksempelvis vil læsere fra USA kunne få "delvis" adgang til et dokument, mens læsere i Canada vil kunne få "fuld" adgang til dokumentet," forklarer Google i patentet.
"Det skyldes, at indholdsleverandøren har tilladt fuld adgang i dokumentet for canadiske læsere, mens udgiveren ikke tillader samme rettigheder i USA, og således kan indholdsleverandøren vælge kun at tillade "fair use" for læsere i USA," hedder det videre i Googles forklaring.
Kan bruges til boghandlen
Søgeselskabet forklarer ikke direkte, hvad patentet skal bruges til.
Men efter en kort gennemgang af af it-selskabets igangværende projekter springer Google Books dog kraftigt i øjnene.
Her er Google nemlig løbet ind i en myriade af problemer med ophavsretten i forskellige lande. Senest har en storstilet Google Books-aftale mellem Google, forfattere og forlag i USA fået tommelfingeren nedad af det amerikanske justitsministerium.
Derimod har selskabet skrevet på sin officielle blog, at det er klar til at rejse sig op fra sit knæfald for den kinesiske netcensur, efter selskabet ved sin indmarch i Kina i 2006 begyndt at blokere systemkritiske søgninger i verdens mest populære søgemaskine.