Artikel top billede

Tidligere TDC-topchef i tung rolle i IT Factory-sagen

Stein Bagger kørte tilsyneladende rundt med sin bestyrelse, hvor en tidligere TDC-chef ellers var kendt som en hård hund.

Henning Børgesen har i høj grad formået at holde sig ude af mediernes rampelys i tiden efter IT Factorys kollaps.

Men med kurators erstatningskrav på 30 millioner kroner over for både Henning Børgesen og Asger Jensby vil medlemmets rolle i sagen utvivlsomt komme under lup.

Den tidligere TDC-leder sad i bestyrelsen for IT Factory A/S fra 3. juli 2003 til kollapset 1. december 2008 (kilde biq.dk).

Desuden har han siddet i bestyrelsen for datterselskaberne: IT Factory Research Center fra 2006 til slutningen af 2009, IT Factory Global Partner Services fra 2005 til 2007, IT Factory IPR fra 2005 til 2007, IT Factory R&D fra 2005 til 2007 og IT Factory Solutions fra 2005 til 2007.

Flere af selskaberne fusionerede i netop 2007. Men på trods af sit engagement i bestyrelserne har Henning Børgesen tilsyneladende intet hørt til svindlen eller reageret på mulige advarsler.

Han har i hvert fald tidligere udtalt:

"Jeg lader mig normalt ikke fange af mænds charme, men Stein Bagger er godt nok dygtig. Samtidigt har jeg personligt fået at vide af ledende medarbejdere i mit IBM-netværk, at IBM var utroligt glade for at have IT Factory som business partner, hvilket jo gør et godt indtryk" forklarede Henning Børgesen Computerworld, efter skandalen var brudt ud.

Og den nu 67-årige Henning Børgesen har da også en lang karriere bag sig i it-branchen. Faktisk var han nære venner med Asger Jensby, har han oplyst epn.dk.

Det første møde mellem de to var i 1974 i netop IBM, hvor Asger Jensby året før var ansat som sælger efter at have været en tur forbi Handelshøjskolen, hvor han næsten fik afsluttet sin cand.merc.-grad.

Ifølge epn.dk var Henning Børgesen dengang leder af IBM's sælgerskole, hvor særligt Jensby gjorde indtryk på ham.

"Han er en fabelagtig sælger," har Henning Børgesen sagt til avisen.

Siden var Henning Børgesen i en periode chef for Asger Jensby.

Stod tilbage efter TDC-opgør

Umiddelbart tyder intet på, at Henning Børgesen ikke har turdet konfrontere Stein Bagger med eventuelle uregelmæssigheder, som bestyrelsen måtte være præsenteret for eller havde opdaget.

For i Computerworlds Top 100-magasin tilbage fra 1997 kan man læse følgende personbeskrivelse:

"Henning Børgesen, 54 år, er mere kontant og bramfri, end Tele Danmark har været vant til. På en af sine første eksterne optrædener som Tele Danmark-chef lod han ingen tvivl herske om, at han vil have sin vilje gennemført.

Da han under sit foredrag kom ind på, hvilke mål de ansatte i hans division skulle nå, trak han pegefingeren hen over sin strube for at illustrere, hvad der sker med dem, der ikke når målene.

Rokeringer, nye planer og nye visioner i Tele Danmark skal efter sigende have udløst 'et stort og blodigt svineri'. Det var ikke Henning Børgesens rolle at svinge taktstokken i det indre opgør.

Men han er et eksempel på en ledelsesprofil, som stod tilbage, efter duggen var faldet over slagmarken."

Leverpostej og Simon Spies

Ingen mistanke om svindel

Men ifølge Henning Børgesen var der ikke de store advarsler undervejs i årene med Stein Bagger.

"Jeg har hørt en professor forklare, at vi burde have haft en ekstra-funktion i bestyrelsen, der holdt øje med revisionen. Det er et nyttigt forslag, men det ville jo efter min mening se fuldstændig tosset ud, hvis en virksomhed med under 50 ansatte i Danmark ville ansætte to personer til at følge op på top-kvalificerede revisorer," har Henning Børgesen tidligere forklaret Computerworld.

Selv har Stein Bagger udtalt, at bestyrelsesmøderne primært gik med at spise wienerbrød. Andre medier har afsløret, at der i hele ni måneder i træk slet ikke blev holdt ét eneste bestyrelsesmøde.

Men tingene gik godt, lyder Henning Børgesens forklaring her bagefter.

"Når en direktør kommer med et positivt resultat i 67 måneder med én enkelt afvigelse, og revisionen samtidigt siger, at det hele hænger uangribeligt sammen, så afviser man ikke den administrerende direktør på grund af manglende detaljer om kunderne," sukker Henning Børgesen.

"Men i restrospekt indser jeg nu, at det gamle mundheld med "tillid er godt, men kontrol er bedre" i en situation som denne burde udvides med "men razzia er bedst," fasttømrer han.

Den kommende erstatningssag vil så vise, om kurator måtte ligge inde med belastende dokumenter på både Asger Jensby og Henning Børgesen.

I hvert ville kurator Boris Frederiksen ikke oplyse om han har papirer, der måtte vise, at bestyrelsen rent faktisk ligefrem var orienteret om en ransagning på IT Factory i 2006.

Henning Børgesen har selv valgt tavsheden, mens erstatningssagen mod ham kører.

Simon Spies og nederlag

Den uddannede ingeniør har også haft nederlag undervejs i sin karriere.

Han dumpede til 2. års prøven på studiet til kemiingeniør. Ifølge ham selv fordi det ikke havde hans store interesse.

"Hvad jeg skulle her i livet, kom noget hulter til bulter.
Jeg var mere til fest og ballade," sagde Henning Børgesen til ing.dk i 1998.

Over for avisen fortalte han også lidt om sit første job. Og det var såmænd at "veje leverpostej og andre madder af hos Simon Spies for at vurdere samspillet mellem kemi og psyke".

Efter kort tid på den post kom tiden så hos IBM. Senere får han altså en markant lederstilling hos TDC.

Men tiden hos telekoncernen får en brat ende under det der i medierne blev kaldt Henning Dyremoses ledelses "udrensning". Flere top folk blev siet fra og vippet ud.

Men Henning Børgesen har ikke spildt tiden. Han oprettede i 2000 sit eget management konsulentfirma, HBC Consulting.

Særligt bestyrelsesarbejdet tog fart. I alt har han haft ikke mindre end 19 bestyrelsesposter - heraf flere formandsposter.

Èt af de strategiske mål for firmaet Sifira, der lavede software til mobiltelefoner, var en børsnotering på First North. Men det gik ikke som planlagt.

"Investorernes købelyst har ikke ligefrem sat sommertemperaturen i vejret," konstaterede bestyrelsesformand Henning Børgesen fra Sifira dengang i 2006 over for Erhvervsbladet.dk.

"Aktiekrisen har haft konsekvenser, og i bagklogskabens klare lys kan det også se ud som om, at vi har været for optimistiske i vores prissætning," sagde han.

I dag er selskabet fusioneret med Telecom Scandinavia, der iøvrigt i en periode havde den nuværende overborgmester i Frank Jensen siddende i bestyrelsen.

Asger Jensbys JMI Invest ejede ligesom aktier i IT Factory også aktier i Sifira.

Fortsat i it-branchen

I dag har Henning Børgesen forladt alle sine bestyrelsesposter - på nær én. Det er i virksomheden Butler Networks, der har opbygget sit eget landsdækkende bredbåndsnet.

Her blev Henning Børgesen hentet ind i 2005 for primært at fremme salgskanalen til små og mellemstore virksomheder.

Siden har Brøndby-selskabet lavet en LTE-udruling i Norge, Sverige og Danmark og tager kampen op mod sine konkurrenter der.

Henning Børgesen skal nu også kæmpe mod kurator Boris Frederiksen om, hvorvidt han har svigtet sit ansvar som bestyrelsesmedlem i IT Factory.

Henning Børgesen selv har ingen kommentarer til denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere