Artikel top billede

Eksperter: Derfor trækker Monrad-Gylling sig

KMD's administrerende direktør Lars Monrad-Gylling stopper som formand for IT-Branchen efter syv år. Læs her eksperters bud på hvorfor.

Efter syv år på posten som formand for IT-Branchen stopper KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, som formand.

Ifølge IT-Branchen selv skyldes formandens exit, at en ny ledelsestruktur i foreningen er klar.

Formanden trækker sig imidlertid blot tre måneder efter, at han blev genvalgt som formand efter stor intern uro.

I kølvandet på skandaler

Samtidig trækker han sig ikke mindst i kølvandet på en udbudsskandale, hvor foreløbig to topembedsmænd er blevet fritaget deres job og 29 KMD-kontrakter kendt ulovlige.

"Givet timingen - der bestemt er usædvanlig - er det svært at se Monrad-Gyllings udmelding som andet end et knæfald for den vanskelige situation, som KMD for tiden står i og som også involverer deres topchef," siger professor Anders Drejer fra Handelshøjskolen.

"Hans egen begrundelse - ny governancemodel - peger efter min ydmyge opfattelse også i samme retning. Hvorfor skulle Monrad-Gylling ellers træde tilbage som resultat af en ny model for god ledelsesskik i branchen," spørger Anders Drejer.

Skaber usikkerhed

Han undrer sig samtidig over den tidligere udmeldning, der kan give IT-Branchen problemer med en længere periode med en formand, som alle ved går af.

"At melde det ud så tidligt giver naturligvis tid til at finde en ny formand, men omvendt, så skaber det - alt andet lige - usikkerhed i hele branchen. Det kunne vel godt have ventet, for eksempel til efter sommerferien en gang?," siger Anders Drejer.

Professoren anser det også for højst usædvanligt, at smide håndklædet i ringen blot tre måneder efter, man har stillet op til valg til så vigtig en post.

"Som formand vil Monrad-Gylling nu være effektivt låst i forhold til beslutninger og initiativer, da han jo går af," siger Anders Drejer.

Han var da ellers så begejstret for genvalget

Også studielektor Henrik Merkelsen fra CBS kalder det "usædvanligt", at melde ud så tidligt.

"Normalt gør man det, når det er aktuelt med kandidaturer," siger han.

Henrik Merkelsen synes ikke umiddelbart, at formandens begejstring ved genvalget for blot tre måneder hænger sammen med udmeldelsen allerede nu om et exit til efteråret.

"Spørgsmålet er, om der er noget, som formanden ikke kan eller vil sige offentligt," siger Henrik Merkelsen.

Hård kritik

Der var op til formands-valget voldsom uro omkring formanden i medierne, hvor medlemmer af foreningen åbent har kritiseret formanden.

Det skete i kølvandet på udbudsskandalen, hvor 29 kommuner altså brød udbudsloven og tegnede KMD-kontrakter uden om udbud.

Afsløringer af, at KMD rådgav en kommune til ikke at gå i udbud mildnede ikke sindene.

Dengang i marts var kritikken af Lars Monrad-Gylling således kontant:

"Det er et problem for Fujitsu med en formand for brancheforeningen, der er en direkte konkurrent, og som gør foreningen passiv i forhold til en principiel og politisk problemstilling, som koster Fujitsu mange penge," sagde administrerende direktør Hans Iakob Estrup fra Fujitsu.

Han blev bakket op af en anden markant personlighed i foreningen.

Strikse regler

"Lars Monrad-Gylling skal passe på, da der er tradition for at være rimelig striks med formænds gøren og laden. Michael Mathiesen blev jo smidt ud, bare fordi han gik konkurs, så hvis der er handlet imod loven, så giver det vel sig selv, hvad der skal ske....," sagde administrerende direktør Martin Thorborg fra SpamFighter.

Syv år på posten

Men ifølge Lars Monrad-Gylling lader kritikken af ham som formand ikke til at være årsagen til hans exit.

Og han afviste da også tidligere kritikken.

Han tiltrådte formandsposten i i IT-Branchen i 2003, hvor han blandt andet har gjort sig bemærket med indsatser for grøn it.

Han har også slået på tromme for at vise den bedste side af it-branchen udadtil til unge, der skal vælge studievej.

"Lidt firkantet sagt: Skal it-branchen fortsætte som en god lukket fest. Eller skal vi åbne og styrke fortællingen om alle de gode og nyttige resultater, som it-anvendelsen medvirker til?" ", udtalte han retorisk i 2008.

It-branchen i Danmark omsætter for over 200 milliarder kroner årligt.

Selve foreningen, IT-Branchen, har rod i foreninger, som siden 1920'erne har varetaget interesser for importører af kontormaskiner og -udstyr.

I 1990'erne fusionerede disse foreninger med firmaer inden for software og edb-udstyr under navnet IT-Brancheforeningen.

I 2006 skiftede foreningen navn til IT-Branchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere