Integrationen af telefon- og computer-teknologi medfører nye måder at bruge telefoni på, som pc-telefoner, samlede indbakker for e-post og telefonsvarer-meddelelser og systemer, der hjælper kundeservice-medarbejdere med at få viden om kunderne.
Der er så meget fokus på denne side af integrationen, at forkortelsen CTI (Computer-Telefoni Integration) er kommet til at stå for denne type tjenester.
Men de sammensmeltende teknologier har en anden side. Her begynder man at sende telefonsamtaler over en amden infrastruktur end de gængse telenet. Med voice over IP (VOIP) eller voice over frame relay (VOFR) benytter man datateknologier til telefonsamtaler.
Først skal datahastigheden op
Disse teknologier findes i dag. De bliver bare ikke anvendt i betydelig udstrækning af professionelle telefonbrugere. Og sådan vil det blive ved med at være de næste et til to år, mener Eric Owen, der er teleanalytiker i det internationale analysebureau IDC.
– I Europa ligger bred anvendelse af VOIP et par år ude i fremtiden, når man ser bort fra folk, der ønsker billige udlandsopkald, siger han.
– I denne del af verden har båndbredde typisk været forholdsvis dyr. Nu er priserne på vej ned, og firmaerne bruger deres ressourcer på at hæve datanettenes kvalitet ved at øge hastigheden ved at benytte frame relay. Når det er gjort, vil de tage fat på at lægge telefoni, som har en lavere prioritet, over disse linier også.
Kabler koster
Der vil gå længere tid før flertallet af firmaerne kaster sig ud i at gøre omstillingsanlægget databaseret, mener Eric Owen.
– Man nævner altid telefonanlæggenes større stabilitet som afgørende i denne forbindelse. Men for at få et effektivt databaseret anlæg op, skal der i mange firmaer trækkes helt nye kabler, og det vil være med til at forsinke overgangen. Desuden skal man huske, at brugerne har vænnet sig til, at et PBX-omstillingsanlæg holder i fem år, siger han.
IP-baserede omstillingsanlæg har desuden ikke helt nået den rigtige størrelse til at blive taget i brug i større virksomheder. Et typisk databaseret anlæg kan i øjeblikket klare 20 – 30 brugere, mens et gennemsnits PBX-omstillingsanlæg sagtens magter 500 brugere.
Teleselskaberne kommer i spurten
Teleanalytikeren er dog ikke i tvivl om, at forskydningen fra tele til data kommer.
– Om ti år vil alle telefonsamtaler være IP-baseret, siger han.
Når det gælder de store etablerede teleselskaber, forudser Erik Owen, at det vil gå med tale over IP som det gik med Internet:
– Teleselskaberne vil være langsomme til at komme i gang med den nye teknologi, men når de erkender forretningspotentialet, vil de hurtigt erobre en dominerende markedsandel, siger han.
Helt på linie hermed taler en ny rapport fra analysebureauet Ovum om, at teleselskaberne vil genopfinde sig selv som operatører af pakkekoblede net, der benyttes til såvel telefoni som data og video.