Dansk kryptering haster

Statslig kryptering vil sætte turbo på digitalt Danmark, mener ekspert, der bifalder forskningsministerens idé om offentlig betalt krypteringssoftware

Af Malene Grouleff, IDG Online

Forskningsminister Birte Weiss afviser en en officiel dansk undersøgelse af Echelons eksistens. Hun mener, danskerne i stedet skal sikres mod overvågning via statslig krypteringssoftware.

Ministerens initiativ vækker begejstring hos Peter Landrock, der er professor i kryptering ved Århus Universitet og direktør i firmaet Cryptomathic.
- Hvis alle danskere får adgang til et stykke officielt dansk krypteringssoftware mere eller mindre gratis, vil det være med til at højne hele sikkerhedsniveauet i Danmark og gøre folk mere bevidste omkring det.
Det er forudsætningen for, at samfundet kan blive virkeligt digitalt, og det haster, siger Peter Landrock.

Alt for få krypterer
Han vurderer, at der i Danmark kun bruges kryptering i mellem to og fem procent af de tilfælde, hvor oplysningerne bør beskyttes.

En af årsagerne er, at vi mangler en infrastruktur, der gør det let at sende og modtage krypterede dokumenter. Mange ved simpelthen heller ikke, hvor de kan få værktøjerne, mener krypteringseksperten.

- I mange amerikanske produkter er krypturen helt nede på 40 bits. Det kan man sammenligne med den mængde vand, der kan være på en teske. Hvis man byggede et dansk produkt, skulle det være på 112 bits. Det ville svare til vandmængden på hele jorden ? og dermed være så meget desto sværere at bryde, siger Peter Landrock.

Han forestiller sig, at forskningsministeriet kunne gøre brug af de nøglecentre, som Danmark allerede har: Nemlig Tele Danmarks, Post Danmarks og Kommunedatas.De kunne udstede certifikater.
Det vil i første omgang kun give mulighed for at kommunikere med den statlige krypteringssoftware internt i Danmark.

Birte Weiss idé er til at udvikle en dansk krypteringssoftvare er hentet fra Tyskland, hvor der er lavet et program, som ikke engang den amerikanske efterretningstjeneste, National Security Agency, NSA, kan tyde.

Også i Frankrig har regeringen netop tilladt al kryptering uanset styrke.
Peter Landrock deltager netop nu i en international konference om kryptering i Berlin, og den bakker EU kommisionen op omkring.

Fagforeningen PROSA hylder også idéen om statsudviklet kryptering:
- PROSA opfatter det som et prisværdigt initiativ at stille ressourcer til udvikling af stærke krypteringsværktøjer - og opfatter dette som en endelig fastlæggelse af en politik for fri kryptering, siger PROSA-formanden Peter Christenesn.

Spild af penge
Forskningsministerens forslag bliver dog mødt med skepsis af IT-sikkerhedschef i Post Danmark Jens Risgaard. Han mener, det vil være spild af penge at udvikle noget, der kun kan anvendes i Danmark.
? Hovedparten af den teknologi vi anvender i dag, den kommer fra USA, fra Microsoft og fra andre, og det er ulige meget nemmere at kommunikere i et system på verdensplan i en verden som bliver mere og mere åben, hvis vi alle anvender det, der er ledende på markedet, frem for at vi skal over til Cryptomathic i Århus og så købe og aftale med modtagerne. Det ville være ulige meget nemmere hvis vi alle brugte den samme standard, siger Jens Risgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere


Customer Experience - Lad viden, overblik og data drive den gode kundeoplevelse

Er du klar til at lade dig inspirere af andres erfaringer med, hvordan du automatiserer indsatsen for at øge tilfredshed og loyalitet?

11. juni 2025 | Læs mere