Af Malene Grouleff, IDG Online
Uanset om Echelon-overvågningen faktisk sker eller ej, så skræmmer tanken åbenbart. I Computerworld Onlines seneste Barometer-undersøgelse, svarer to tredjedele af de læsere, som har deltaget, ja til, at Echelon er en trussel for danske borgere.
I alt har 2010 læsere deltaget i undersøgelsen. Blot 690 af dem mener ikke, der er nogen grund til at frygte for Echelon som dansk borger.
Resultatet overrasker umiddelbart seniorforsker på Institut for Fremtidsforskning, Anders Bjerre. Han beskæftiger sig blandt andet med informationsteknologis udvikling og indvirkning på samfundet.
- Det, der undrer mig, er, at man er bekymret for Echelon i forhold til Internet. For samtidig er det jo de færreste, der bruger kryptering, når de sender e-post. Der er åbenbart meget få af os, der er så bekymrede for overvågning, at vi gider gøre noget for at undgå det, siger Anders Bjerre.
Forvirring og angst
Derfor tror han, at Echelon-bekymringen i virkeligheden er udtryk for en mere generel utryghed hos danskerne.
- Echelon kan ses som et konkret symbol på vores angst for udviklingen. Det er et håndtag, hvor vi kan udtrykke vores lille utryghed ved verden, der helt klart ikke længere styres af Dronning Margrethe. Alle mulige systemer har indflydelse på os på diffuse måder og vi skal foretage ufatteligt mange valg. Det betyder givetvis noget, at det drejer sig amerikansk overvågning i det her tilfælde, siger Anders Bjerre.
Rør ikke mine sokker
Når Echelon spøger hos danskerne, kan det også skyldes selve bevidstheden om, at man muligvis bliver afluret.
- Danskerne er blevet mere og mere private lige siden middelalderen. Vi isolerer os mere og mere. Derfor kan vi ikke lide, at nogen måske læser vores e-post. Det føles krænkende, ligesom hvis man har haft indbrud og nogen har rodet i ens sokker, siger Anders Bjerre.
Indbrudstyven er ikke interesseret i vores sokker, men vi bryder os alligevel ikke om tanken om, at han har haft fingrene i dem.
- Egentlig er det lidt svært at forstå at CIA skulle interessere sig for, hvad almindelige danskere går og laver. Så interessant er de fleste af os altså ikke. Men vi kan ikke lide, at de kigger os i kortene, selv om vi ikke har noget at skjule, forklarer Anders Bjerre.