Af Klaus Krabbe
Med morgenflyveren fra Växjö vendte ejerskabet af NetDesign i mandags tilbage til Danmark. Klokken ti i Københavns Lufthavn i Kastrup skrev TietoEnators chefforhandler Kenth-Åke Jönsson under på en aftale om et totalt frasalg af NetDesign til de danske direktører Bent Balsby og Jørgen Kragbøll.
? Der er tale om et klokkerent management buy out af virksomheden, siger Bent Balsby, administrerende direktør, NetDesign.
NetDesigns ledelse solgte sidste år i april firmaet til svenske Enator. Siden da har TietoEnator, som virksomheden hedder i dag, lagt sin strategi om. Derfor blev NetDesign sat på salgslisten.
Skal sælges igen
Nu skal NetDesign enten sælges videre til knap 50 af virksomhedens medarbejdere, eller også skal der findes en ny stor internationalt orienteret køber.
? Der har været en overvældende tilslutning fra medarbejderne. Et stort flertal er parat til at foretage en temmelig stor tocifret millioninvestering i virksomheden, fortæller Bent Balsby.
Han kan ikke komme med bud på en tidsplan eller andre konkreter for en eventuel realisering af medarbejdermodellen, fordi han og direktør Jørgen Kragbøll sideløbende er i realitetsforhandlinger med en stor koncern om et eventuelt salg af virksomheden.
Bliver modellen med medarbejder-eje til virkelighed, er målet en børsintroduktion i løbet af godt tre år. Til den tid vurderer Balsby, at virksomheden har en årlig omsætning på 320-350 millioner kroner. I 1999 nåede NetDesign en omsætning på 183 millioner kroner og et resultat før skat på 9,5 millioner, hvilket er virksomhedens hidtil bedste resultat.
Trecifret millionbeløb
Regnes de økonomiske forpligtelser for de tidligere aktionærer med, så runder tilbagekøbsprisen et trecifret millionbeløb. Den nødvendige kapital har Balsby og Kragbøll fået bindende tilsagn om fra dels Finansieringsinstituttet for Industri og Handel (FIH), dels Unibank.
? Men selv med den finansiering i ryggen vil aktiemajoriteten fortsat ligge hos ledelsen og medarbejderne, siger Jørgen Kragbøll, direktør, NetDesign.
Selvom der også forhandles om salg til en koncern, lægger de to direktører ikke skjul på deres sympati for den medarbejder-ejede model.
? Med den model bliver det både sværere for andre at stjæle vores medarbejdere og lettere for os selv at rekruttere. De ansatte bindes til virksomheden på en sund måde, siger Jørgen Kragbøll og tilføjer, at der naturligvis skal gemmes en aktiepost til at lokke gode medarbejdere om bord med.