Af Malene Grouleff, IDG Online
For lang sagsbehandling sætter en kæp i hjulet på import af hjernekraft fra klodens IT-vækstområder.
- Danske virksomheder går glip af et stort antal medarbejdere, fordi systemet ikke er smidigt nok og nogle arbejdsgivere opgiver på forhånd. Man kan ikke vente mere end et par uger, for så er vedkommende gået videre til en anden virksomhed.
Det vurderer Kim Østrup, der som viceformand i IT-brancheforeningen repræsenterer danske arbejdsgivere inden for IT, tele og elektronik. Til daglig er han underdirektør i den globale koncern IBM, som selv har behov for at rekruttere internationalt.
Diskussionen om IT-flaskehalsene og vilkårerne for import af arbejdskraft til Danmark har stået på i flere år. Samtidig øges konkurrencen internationalt om at tiltrække de kvalificerede IT-medarbejdere. Tyskland er i gang med at udforme en arbejdsvisum-lovgivning, der ligner USA´s Green Card.
Nu er den danske IT-branche for alvor ved at blive utålmodig af frygt for at blive sejlet agterud på det globale marked.
- Vi mener, man skal erklære, at inden for de og de kategorier, er der brug for arbejdskraft fra udlandet. Får vi nogle lettere retningslinier, kan det ekspederes meget hurtigere, og som arbejdsgivere vil vi vide, hvad vi kan planlægge udfra.
- Det vigtige er, at man kan tage stilling til vores område én gang for alle, så vi ved, at de mennesker kan vi sige ´ja´ til at kunne ansætte. Det vi beder om, er simpelthen, at hvis de har fået arbejde her, kan vi regne med at de får adgang til Danmark, siger Kim Østrup.
Det går hurtigt nok i dag
I Socialdemokratiet er holdningen en anden. Arbejdsmarkedsordfører, Poul Erik Dyrlund mener, at IT-branchen gør problemet større, en det er. Han mener, at lovgivningen og praksis er god nok i dag.
- Der er allerede grønt lys for, at IT-branchen kan importere udenlandske eksperter, hvis de ønsker det. I realiteten får 98 procent af de specialister, der søger om det, opholds- og arbejdstilladelse. I dag varer sagsbehandlingen i gennemsnit kun én måned, og Indenrigsministeriet er allerede i gang med at se på, hvordan sagsbehandlingen kan gøres endnu mere smidig, siger Poul Erik Dyrlund.
Danmark lukkede i 1998 i alt 1015 universitetsuddannede fra lande uden for EU ind i Danmark.