Af Malene Grouleff, IDG Online
Mickey Mouse byder en million kroner på en elkoger på en netauktion. Sådanne temmelig komiske bud dukker af og til op på den danske netauktion Bid2Day. Det fortæller indkøbschefen i Bid2Day, Maria Grønlund.
- Det er sjældent, de falske bud ødelægger en auktion. Vi kan som regel kende dem på, at der bliver budt urealistisk højt. Så går vi ind og tjekker buddet ved at sende en mail til byderen. Når det viser sig at være et falsk bud, sletter vi det og auktionen kan fortsætte, siger hun.
For at byde på en vare hos Bid2Day skal man registrere sig som bruger og oplyse blandet andet navn, adresse og email. Men Bid2Day tjekker ikke, om brugeren reelt eksisterer eller om brugeren udgiver sig for at være en anden. Dermed ville det snildt kunne lade sig gøre på anonym vis at presse prisen på sine egne eller venners varer op. Eller at lade en fjende fremstå som byder på en vare.
- Vi har aldrig oplevet, at nogen har budt i andres navne. Hvis det skete, ville vi aldrig prøve at presse handlen igennem, når vores system er, som det er. Jeg anser det ikke for at være noget reelt problem. I de traditionelle auktioner må man jo også leve med, at du kan byde på en vare og forlade salen, før du skal betale den, siger Maria Grønlund.
Falske bud er også velkendte hos Bid2Day´s konkurrent, QXL. Også her overvåger medarbejdere auktionerne for at spotte useriøse brugere og smide dem ud af auktionen.
QXL må dog indse, at det kan være svært at identificere de ansigtsløse fupbud.
- Du kan jo lave lige så mange anonyme emailadresser, du vil. Men vi har et aktivt samarbejde med politiet for at ramme falskbydere. Vi forsøger at finde metoder til at udelukke falskbud og til at få dokumentation til retsforfølgelse. Det er jo ærgerligt og ødelæggende for tilliden, når de forekommer siger Henrik Bech, direktør i QXL Danmark.
QXL oplever af og til, at vinderen af en auktion nægter at modtage og betale sin vare, når den ankommer med posten. Det fører som regel til, at varen må en ny tur under hammeren.