Nye regler for aktieløn skal efter regeringens hensigt sætte skub i udbredelsen af aflønning med aktier og hjælpe innovative virksomheder med at holde på arbejdskraften.
Men flere parter tvivler på, at det vil få den ønskede effekt. Blandt andre Henrik Sørensen, administrerende direktør i Jubii og bestyrelsesmedlem i IT-Brancheforeningen.
?Det kommer ikke til at hjælpe spor. Det kommer ikke til at hjælpe de innovative virksomheder, for de har ikke pengene til at lægge ud, og de ønsker heller ikke, at noget som helst skal deponeres i Vækstfonden, siger Henrik Sørensen om det lovforslag, der har holdt sommerferie og bliver genfremsat til efteråret.
Lovforslaget går i korte træk ud på, at det bliver muligt for en virksomhed at betale medarbejderens skat af aktieaflønningen, så medarbejderen ikke løber ind i likviditetsproblemer. Virksomheden kan betale skatten kontant eller ved deponering eller aflevering af aktier til
Vækstfonden.
Først skat ved aktiesalg
Vækstfonden kan således tjene penge på en eventuel kursstigning, og det synes Henrik Sørensen ikke om, selvom han mener, at Vækstfonden er et fint initiativ.
?I vores virksomhed vil vi ikke have, at det arbejde, vi og vores medarbejdere sidder og laver, skal komme Vækstfonden til gode på den måde. Og det tror jeg, der er masser af andre virksomheder, der heller ikke vil, siger direktøren.
Han mener, at den simpleste løsning vil være, at medarbejderen selv betaler skatten, når vedkommende sælger sine aktier igen. Som reglerne er, skal medarbejderen betale skat i det øjeblik, aktierne købes.
?Der er ikke nogen, der har noget problem med at betale skat. Men det burde først være i det øjeblik, man får et kontant udbytte af sine aktier. Det er det nemmeste for alle parter. Men holdningen er åbenbart, at der endelig skal nogle penge ind til skattevæsenet først, og så lad os tænke på virksomheder og medarbejdere i anden omgang, mener Henrik Sørensen.
Inkubatorvirksomheden Prey4 har ni virksomheder med i alt 35 ansatte. Aktieaflønning er en vigtig faktor for virksomheden, men administrerende direktør Henrik Skov Andersen mener, at de nye regler vil få marginal betydning, hvis de gennemføres.
Ikke stor effekt
?Jeg mener ikke, at det er en ordning, som får stor effekt. Den går ikke ind for alvor og ændrer incitamentet på de her ordninger. Det er ikke noget, som får os til at ændre nogen planer eller gå til medarbejderne og sige: Nu er det her blevet bedre. Det vil ikke gøre nogen forskel for os, siger Henrik Skov Andersen, der dog har forståelse for, at det er svært at finde den rigtige løsning.
Det samme har Søren Rasmussen, statsautoriseret revisor i Deloitte & Touche og den ene af to forfattere bag bogen ?Aktieløn?.
?Det er måske ikke det bedste, man kunne få, men jeg synes bestemt, det er positivt, at virksomhederne får flere muligheder. Der er nogen, der siger, at det er mest fornuftigt at vente med at beskatte, til man sælger aktierne. Men det kan formentlig ikke lade sig gøre rent politisk, og derfor kan man lige så godt glemme det og være glad for det, man får, siger Søren Rasmussen, der dog tvivler på, at de nye regler vil sætte voldsomt skub i udbredelsen af aktieaflønning.
Hjælp til nystartede
?Jeg tror, der er rigtig mange, der ikke har lyst til at overlade nogen af deres aktier til Vækstfonden, siger han.
Men han mener, at de nye regler kan blive en klar hjælp for nystartede virksomheder, hvor det ligger lidt tungt med kontanterne. Under forudsætning af at virksomhederne altså overhovedet har lyst til benytte sig af reglerne.