Hjemme-pc: Tøvende start i det offentlige

En foreløbig evaluering viser, at 2.200 offentligt ansatte har opnået væsentlige kompetencer ved at få hjemme-pc´er betalt af arbejdsgiveren. Men kun en fjerdedel løser deres arbejdsopgaver mere effektivt.<BR>

Af Jens Bertelsen, IDG Online

Det er lykkedes de offentlige arbejdsgivere at højne 2.200 ansattes IT-kvalifikationer. Især ældre medarbejdere i den offentlige sektor har fået styr på informationsteknologien. Det gælder i hvert fald deltagerne i hjemme-pc ordningen "IT-springet". Men endnu har arbejdsgiverne ikke fået meget ud af investeringerne, for de færreste medarbejdere er blevet mere effektive af at have en pc stående hjemme.

I 1998 blev der afsat 40 millioner kroner til opkvalificering af medarbejderne i statsinstitutioner, statsfinansierede selvejende institutioner, grundskoler og friskoler. Forskningsministeriet administrerer de 30 millioner kroner af puljen, mens Undervisningsministeriet administrerer de øvrige 10 millioner kroner.

Punkterer myte
En ny midtvejsevaluering viser, at deltagerne har stort udbytte af deres arbejdsgiverbetalte hjemme-pc´er. Især de ældre, der som udgangspunkt havde de dårligste IT-kompetencer, har taget teknologien til sig.

- Resultaterne punkterer den myte, at ældre mennesker har en uovervindelig skræk over for computere og ny teknologi, siger forskningsminister Birte Weiss i en kommentar til midtvejsevalueringen.
- Jeg tror, at hjemme-pc ordninger er specielt gode for de lidt ældre medarbejdere, fordi de gerne vil sidde i fred og ro derhjemme og få styr på teknikken, fortsætter hun.

Ordningen indebærer, at medarbejderne på omkring 60 institutioner er blevet tilbudt en hjemmearbejdsplads mod til gengæld at tage pc-kørekortet eller det pædagogiske IT-kørekort i løbet af en toårig periode.

Individuel effekt
Det største afkast af ordningen har de offentlige arbejdsgivere endnu til gode. Kun en fjerdedel af deltagerne mener, at IT-springet har gjort dem mere effektive til at løse opgaver i forbindelse med deres arbejde. Det forklarer ministeriet med, at effekten af ordningen er faseopdelt, og at udbyttet indtil videre er mest tydeligt på det individuelle niveau.

Omkring halvdelen af deltagerne i IT-springet fungerer som undervisere. Men kun 10 procent af dem oplyser, at de er begyndt at bruge undervisningsmateriale fra Internet eller cd-rom, eller at de nu køber bøger og andre materialer via Internet.

82 procent af deltagerne er i gang med eller har taget pc-kørekort.

Relevant link:
Evaluering af IT-springet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere