Skandale-udbud i Københavns Amt

Klagenævnet for Udbud giver en usædvanlig skarpsleben næse til Københavns Amt. Amtet blæste på EU?s regler for udbud og tilsidesatte groft reglerne om, at alle virksomheder skal behandles lige.

Af Magnus Bredsdorff *

Københavns Amt giver ny næring til historierne om IT-skandaler i det offentlige. Amtet har holdt en udbudsforretning over et logistik- og indkøbssystem til sygehusene, som ikke levede op til de mest elementære bestemmelser i EU?s udbudsregler.

Det har Klagenævnet for Udbud fastslået, efter det norske selskab Visma Logistics, som blev forbigået af amtet, indklagede sagen for nævnet. Den første konklusion i nævnets kendelse er, at udbuddet ?bærer præg af en klar og upræcis beskrivelse af det udbudte?. Samtidig fastslår udvalget, at amtet ikke var berettiget til kun at afvise Vismas tilbud, fordi det ikke opfyldte betingelserne for udbuddet. Det gjorde de to andre bydere, WM-data og Maconomy, nemlig heller ikke.

Derfor karakteriserer klagenævnet det som en grov overtrædelse af princippet om, at alle tilbudsgivere skal behandles lige, når amtet kun afviste Vismas tilbud.

Regler skåret ud i pap

?Kendelsen fra nævnet er meget klar og tydelig, og det bliver skåret ud i pap, hvordan reglerne er, konstaterer jurist Søren Staugaard Nielsen fra PLS Rambøll Management. Han er ofte rådgiver i udbudssager og mener ikke, at et så kritisabelt udbud er udtryk for en enlig svale i det offentlige.

Økonomichef Jens Harder, som havde ansvaret for udbuddet i Københavns Amt, vil ikke kommentere nævnets afgørelse, før amtets økonomiudvalg har haft den på dagsorden. Det konservative medlem af udvalget Lars Abel siger, at den hårde afgørelse fra nævnet kommer bag på ham, fordi nævnet afviste at give klagen opsættende virkning sidste år.

Det er også årsagen til, at Visma har svært ved at bruge sejren til noget. Klagenævnet har kun idømt Københavns Amt at betale sagsomkostningerne. Amtet valgte et system fra WM-data, og det er nu i drift. Derfor mener nævnet, at det vil være ?samfundsmæssigt værdispild?, hvis det krævede udbuddet sløjfet nu.

Knut Holte fra Vismas danske forhandler, Qualitas, er på baggrund af den skarpe kendelse fra klagenævnet skuffet over, at det samme nævn ikke gav klagen opsættende virkning sidste år. Han og Visma vil nu overveje, om de skal lægge sag an mod Københavns Amt for at få dækket de omkostninger, de har haft ved at udforme tilbuddet.

Læs mere i tirsdagens udgave af det trykte Computerworld side 21




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere