Af Dan Jensen, Computerworld Online
De danske netmedier er i vækst og er præget af unge, mandlige netjournalister, der har haft deres nuværende job i mindre end et år.
Det viser den første store undersøgelse af webjournalisters vilkår herhjemme, som net-rådgivningsfirmaet Login APS har udarbejdet for Dansk Journalistforbund og foreningen af danske web-journalister, DONA.
- Undersøgelsen viser, at netjournalisterne har meget forskelligt arbejde. Men ofte er der tale om blækspruttestillinger, hvor der stilles krav om mange forskellige ting. En hel del har et stort selvstændigt ansvar for både den daglige redigering og for produktudvikling, siger Ernst Poulsen, der er formand for DONA og redaktionssekretær på Morgenavisen Jyllands-Postens Internet-redaktion.
Undersøgelsen viser, at over halvdelen af de danske netjournalister har haft deres job i mindre end et år. Det er et tegn på en voldsom vækst indenfor netmedierne, som ikke mindst skyldes, at mange dagblade har udvidet deres net-aktiviteter.
- For dagbladene har Internet givet den store fordel, at de igen kan være med i kapløbet om nyhederne. Den ene daglige deadline er afløst af en konstant mulighed for at tage konkurrencen op med radio og tv, siger Ernst Poulsen.
Nichemarkeder
Hvor nyhedsformidlingen på Internet i begyndelsen var præget af generelle nyhedsmedier og nogle ganske få specialmedier, er det i øjeblikket nichemarkederne, der er ved at blive fyldt op, vurderer Ernst Poulsen.
- For trekvart år siden blev der oprustet på formidlingen af børs-stof. Og lige nu ser vi den ene kvindeportal efter den anden dukke op. Og de kan ikke overleve alle sammen, siger Ernst Poulsen.
Samtidig er der ved at ske en raffinering indenfor selve den journalistiske net-formidling, hvor der bliver taget stadig flere formidlingsformer i brug. For et par år siden begyndte de forskellige medier at bruge fotos, så kom der lyd på, og i den seneste tid er flere og flere papiraviser begyndt at bruge videooptagelser på nettet.
Undersøgelsen viser, at den typiske Internet-journalist arbejder mere end 46 timer om ugen, at 53 procent er omfattet af en overenskomst, at arbejdspladserne alligevel i det store og hele følger de almindelige normer for ferie, opsigelse og lignende - og at kun otte procent får aktieoptioner som en del af lønnen.
Se hele rapporten her.