Fortryllet kosteskaft på hjul

Det er sjovt at køre Segway, og det tohjulede køretøj er godt regnet ud. Det er let at køre, og manøvredygtigheden er i top. Men netop manøvredygtigheden kan også indebære en alvorlig sikkerhedsmæssig risiko.

“Hver mand sin Segway”, proklamerede amerikaneren Dean Kamen, da han for fire år siden lancerede sin “Human Transporter” i amerikansk morgen tv.

Segway er siden blevet en dille, der har bredt sig fra USA til Europa. Nu er fænomenet også landet i Danmark, og PC World er det første magasin i landet, der har testet vidunderet.

Hvordan er det så at køre Segway? Ja, stil dig op på en gammeldags håndplæneklipper og ønsk. Pludselig kører du lige så stille fremad og standser igen bare ved at tænke på det. Du kan også køre baglæns og vende på en tallerken. Det virker næsten naturstridigt, da naturlovene normalt vil byde dig at stå på næsen eller ryge bagover.

En Segway er ikke en fortryllet plæneklipper, men et stykke højt avanceret, computerstyret teknik, der har været under udvikling i over 10 år.

Det sværeste ved at køre Segway er faktisk at tro på, at det kan lade sig gøre, og din betænkelighed alene kan få dig til at stå og dirre frem og tilbage. Men så snart du står roligt og stille, kommer der facon på tingene, og du opdager, hvor intuitivt du får køretøjet til at bevæge sig.

Læn dig fremover, og du kører frem, læn dig bagover, og du bakker. Faktisk er det nok at lægge vægten på tæerne eller hælen. Jo mere vægt, du lægger, desto hurtigere kører du. Vil du bremse, retter du dig bare op.

Vil du dreje, vrider du på et lille håndtag i venstre side på styret, og du kan i praksis vende på en tallerken.

Segway er i det hele taget et utroligt manøvredygtigt køretøj. Du kan køre ind og ud mellem alt, hen over stort set alt, og op og ned af det meste. Uden at vælte og uden at det føles forkert. Skal du forcere en høj kantsten, er køretøjet så stærkt, at du ikke behøver tilløb, men kan holde stille lige foran og smutte op.

Det er faktisk ikke svært, og stort set enhver kan køre Segway efter blot få minutters øvelse.

Teknikken under dig

En Segway består i bund og grund af en platform med et højt “cykelstyr” mellem to relativt store hjul. Styret kan indstilles i højde, så det passer til både lav og høj.
Køretøjet kan naturligvis ikke stå opret af sig selv, og det ville du heller ikke kunne, hvis du ikke hele tiden svajede en smule for at holde balancen.

Det samme er tilfældet, når du går og hele tiden stikker et ben frem for ikke at falde forover. På samme måde holder en Segway balancen ved konstant at regulere farten på sine to hjul.

Under dine fødder er anbragt nogle vægtsensorer, der mærker, om der står nogen på køretøjet, foruden et stort antal elektroniske kurs og hældningsfølere (gyroskoper). Egentligt var tre sensorer nok, men alt er mindst dubleret for sikkerhedens skyld.

Informationen fra sensorerne sendes videre til i alt 10 mikroprocessorer fordelt på to styrekredsløb, der samlet har tre gange større computerkraft end en almindelig skrivebords pc.

Det er nødvendigt, for samtlige data foruden andre vitale informationer om batteritilstand med videre skal tjekkes over 100 gange i sekundet, og strømmen til de to elmotorer på hver to hestekræfter, der driver hver deres hjul gennem et 1:24 reduktionsgear, skal justeres op til 1.000 gange i sekundet.

Det kræver selvsagt ekstremt mange og lynhurtige beregninger. Men resultatet er også, at køretøjet straks kan mærke enhver forskydning af dit tyngdepunkt og accelererer eller bremser hjulene i overensstemmelse hermed for at genvinde balancen. Når du skal dreje, får den ene motor blot lidt mere strøm end den anden.

25 kilometer

De to computerkredsløb kommunikerer optisk med hinanden for at undgå, at eventuelle elektriske fejl kan smitte fra det ene til det andet. Opstår der en fejl, vil den fejlfri makker straks tage over og sørge for, at du ikke styrter eller vælter. Computerstyringen sørger også for, at du ikke kører for hurtigt frem eller tilbage, og den afbryder straks strømmen, hvis du for eksempel springer (eller ryger) af i farten.

Segway leveres normalt med to genopladelige 72 volt NiMH batterier. Svigter det ene batteri, overtager det andet, og skulle du uopmærksomt løbe flad, bremser køretøjet automatisk blødt og standser op.

Kapaciteten rækker til cirka 25 kilometer, men mod merpris kan du få en litium ion udgave, der klarer det dobbelte. Ved opladning forbinder du blot køretøjet til stikkontakten med en almindelig ledning af den slags, der hører til fleste elektroniske apparater og computere. Opladning til 80 procent kapacitet tager en time, og en fuld opladning tager 6 7 timer. Det koster blot et par kroner, og batteriet kan ikke blive overopladet.

Både batterier, al mekanik og elektronik er omhyggeligt beskyttet mod både snavs, fugt og stød, og køretøjet er derfor i praksis vedligeholdelsesfrit. Det robuste aluminiumschassis kan klare påvirkninger på syv ton.

Tre startnøgler

Køretøjet startes med én af tre medfølgende nøgler, der er 128 bit kodet til netop din Segway og trykkes ned i en fordybning på styret. Den sorte nøgle begrænser hastigheden til 6 kilometer i timen. Lidt mere øvede bruger den gule til 12 km/t, mens den røde nøgle tillader fuldbefarne fartentusiaster at nå topfarten på cirka 25 km/t.

Og 25 km/t føles meget hurtigt – stående oprejst på et bræt mellem to hjul med et cykelstyr foran.

Nøglen tænder for strømmen, og med en lille blå knap kan du nu vælge mellem almindelig kørsel og manøvrering med motoriseret skub og træk, hvor styregrebet bestemmer kørselsretningen – for eksempel ad trapper eller stejle skråninger.

Knappen er desuden hovedafbryder, men slukker kun, når du er stået af.

Instrumenteringen er enkel og effektiv. Et lille rundt instrument fortæller om drifts og batteritilstand i form af et grønt glad ansigt eller et mindre glad mørkerødt fjæs. Det er til at begribe.

Stor sikkerhed – og dog

Der er i det hele taget gjort meget for at opnå nem betjening og maksimal sikkerhed. Kan køretøjet ikke bremse, kan det heller ikke køre, og de kraftige mikroprocessorer følger hele tiden alle funktioner og griber ind, før din Segway på nogen måde kan tage magten fra dig.

Styringen er nok det eneste virkeligt kritiske punkt. Det er ikke særlig intuitivt at vride et lille greb i venstre side op eller ned for at dreje, og man skal gøre det laaaangsomt, for virkningen er meget kraftig. Som nævnt kan en Segway vende på en tallerken og gør det også, hvis du vrider for hårdt.

Det hjælper, hvis du hælder kroppen i svingretningen ligesom en slalomløber, men bliver du overrasket eller forskrækket, vrider du instinktivt til og kan komme til at snurre som en top. Det kan godt være, at køretøjet ikke mister balancen, men det gør du!

Styringen burde i hvert fald være gjort hastighedsafhængig, så svinget blev blødere, jo hurtigere du kørte. Du vænner dig naturligvis efterhånden til de særlige styreegenskaber, men var det ikke for dette temmelig afgørende forbehold, ville Segway opnå topkarakter, for sjovt er køretøjet helt bestemt, og nytteværdien bestemmer kun din fantasi.

Der er dog endnu en ting, der kan begrænse morskaben. Herhjemme er Segway endnu ikke godkendt til kørsel på fortov eller cykelsti endsige offentlig vej, selv om du sagtens kan montere lygter og klokke. Det store spørgsmål er jo, hvad køretøjet egentlig skal sidestilles med. Det er jo hverken en scooter, et løbehjul, rulleskøjter eller en cykel.

Spørgsmålet vil formentlig blive afklaret hen ad foråret 2006, men indtil da vil det nok være begrænset, hvor mange, der vil ofre de cirka 40.000 kroner for en Segway.

Opfinderen er dog uforbederlig optimist og regner med, at når folk først virkelig får øjnene op for alle køretøjets praktiske, økonomiske og miljømæssige fordele, bliver det hver mands eje, og så er udtrykket Human Transporter ikke helt ved siden af.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere